Husköp – dolda fel och undersökningsplikt

Om du har sålt ett hus med tillhörande fastighet, kan du ha oturen att köparen av någon anledning inleder en tvist mot dig. Kanske den vanligaste anledningen till att du hamnar i en tvist med den som köpt din fastighet, är att köparen gör gällande dolda fel i fastigheten. Vi kommer förklara vad som gäller kring dolda fel och även hur du kan slippa att bli ansvarig, för de felen som köparen vill tvista med dig om.

Konkreta fel och abstrakta fel vid husköp

Om ett fel avviker från vad du har lovat i avtalet mellan dig och köparen, rör det oftast ett så kallat konkret fel. Men det kan också vara ett fel som köparen kunnat räkna med att det inte ska finnas på fastigheten. Fel som inte stämmer överens med vad en köpare kan räkna med, kallas för abstrakt fel. Som huvudregel är dolda fel sådana abstrakta fel.

Undersökningsplikt för köpare

När det kommer till köp av fastighet finns det en generell plikt för den som ska köpa en fastighet att undersöka fastigheten. Hur grundlig undersökningen behöver vara varierar från fall till fall. Enligt 4 kapitlet 19 § andra stycket jordabalken, är det i regel inte möjligt för köparen att rikta ansvar mot dig som säljare, för sådana fel som köparen rimligen borde ha upptäckt vid undersökningen. Har köparen inte gjort en undersökning alls, är det ändå inte möjligt att göra gällande fel som borde ha upptäckts, om köparen faktiskt hade tagit sig tid att uppfylla sin undersökningsplikt.

Det är en ganska långtgående undersökningsplikt generellt som köparen har i vanliga fall. Att vissa områden på fastigheten är svåra för köparen att komma åt, är i regel inte en giltig ursäkt för att dessa områden inte undersöks. Undersökningsplikten kan i vissa fall även bli mer långtgående än vad den är i normala fall. Dessa fall rör om köparen ser tecken som kan ge ökad indikation på att det kan finnas fel vid det området på fastigheten. Bra exempel på det är att köparen upptäcker en fläck exempelvis i badrum, då det kan vara tecken på fuktskada. Men om köparen inte ser några liknande tecken, brukar det inte krävas av köparen att bryta igenom ytlager för att ta reda på om det finns skada bakom ytlagret.

Husköp

Informera köparen om undersökningsplikt

För att minska risken för att köparen ska vinna framgång i en tvist om dolda fel, kan det vara bra att vara ärlig och informera köparen om hur gamla olika områden av fastigheten är. Det borde vara svårt för en köpare att kunna göra gällande fel på exempelvis en avloppsledning, om du meddelat att ledningarna har närmare 50 år på nacken. Då är det inte rimligt att köparen kan räkna med att ledningarna är i toppskick.

Att tänka på vid husköp:

Efter att ha läst den här artikeln kanske du känner att du faktiskt inte borde bli ansvarig för de fel som köparen gör gällande. Då kan det vara en god idé att du kontaktar en jurist som utreder om du eller köparen får bära ansvar för felen. Sedan kan juristen hjälpa dig att driva tvisten mot köparen. Vasa Advokatbyrå AB har under två decennier hjälpt klienter med en hel del tvister som rör fastigheter. Kontakta gärna oss för hjälp med din tvist.

Läsvärt om undersökningsplikt och husköp

Fel i fastighet : (kb.se)

Bostadsköpare oroar sig för dolda fel | SvD

Vattenskada i badrum – dolt fel eller ej? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Dolda fel-försäkring för säljare av fastighet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Vad gör en jurist inom allmän fastighetsrätt? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om husköp – dolda fel och undersökningsplikt

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.