Hur mycket i skadestånd?

Inom skadeståndsrätten kan man dela upp skador i olika skadetyper. Dessa är främst personskada, sakskada, skada genom kränkning och förmögenhetsskada. Omständigheterna som behöver beaktas för att ta reda på hur mycket skadestånd du kommer kunna få, varierar en aning mellan de olika skadetyperna. I den här artikeln kommer vi fokusera på vad som kan tas med i beräkningen av skadestånd för en personskada. Men först kommer vi kort förklara vad som anses som en personskada.

Vad är en personskada?

Såväl fysiska som psykiska skador som drabbar din kropp, brukar falla in under skadetypen personskada. Däremot anses inte skada på ditt husdjurs kropp som personskada, utan det anses i stället som en sakskada. Sådana fysiska skador som kan falla in under personskada rör bland annat stukad fot, bruten arm eller inre blödning. Psykiska skador som kan anses som personskada och som kan ge rätt till skadestånd, är exempelvis chocktillstånd eller depression.

Hur mycket i skadestånd?

Kostnader för personskada

Utöver nämnda skador kan även följdskador av en personskada även falla in under skadetypen personskada. Exempel på sådan skada är ekonomisk skada i form av förlorad inkomst eller kostnader för sjukvård, röntgen, rullstol, sjukgymnastik med mera. Merparten av dessa kostnader kan du få ersättning för genom bland annat allmänna medel. Dock kan du vilja ha ersättning för den del som inte har kunnat täckas från annat håll, och den delen kan du ha rätt att få ersättning för genom ett skadestånd. Regleringen av möjlighet till skadestånd för nämnda kostnader, regleras huvudsakligen i 5 kapitlet 1 § skadeståndslagen.

Inkomstförlust

Vad som anses som inkomstförlust är i det här fallet sådan ekonomisk förlust, som har uppkommit för dig på grund av att du har drabbats av en personskada. Till att börja med kan det röra ekonomisk förlust i form av helt eller delvis utebliven lön från ditt arbete. Men det kan också vara utebliven inkomst från en eventuell hobbyverksamhet som du ägnar dig åt. För dig som jobbar med hushållsarbete i hemmet, i stället för att arbeta för en arbetsgivare, kan det vara möjligt att kompenseras för att du inte längre kan utföra hushållssysslorna.

Övergående eller bestående skada

En fysisk eller psykisk skada kan antingen vara en sådan skada som läker med tiden eller skada som inte går över i första taget. Skada som brukar läka inom kort brukar falla in under kategorin sveda och värk. Det rör alltså smärta, ångest eller liknande skador som du endast lider av under en övergående sjukdomstid. Den andra kategorin av skador som drabbar dig under en längre tid eller till och med permanent, brukar falla in under kategorin lyte och stadigvarande men.

Att tänka på vid skadestånd:

Det är svårt att säga i det enskilda fallet hur mycket du kan ha rätt att få i skadestånd för just din personskada. Men generellt sett kan man i alla fall säga att en skada som består under en längre tid, brukar ge mer i ersättning än en skada som läker inom en snar framtid. Vill du ha hjälp med att driva in skadestånd för den personskada som du har drabbats av, gör du bäst i att kontakta en jurist som driver din skadeståndstvist. Du är välkommen att kontakta Vasa Advokatbyrå AB för hjälp med din tvist. Tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt om skadestånd

Skadereglering (trafikskadenamnden.se)

Vad innebär uttrycket skada i följd av trafik vid tillämpning av trafikskadelagen? | SvJT

Advokat skadestånd – Olika skadekategorierna som kan ge skadeståndsersättning – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Så lång tid kan du få vänta på ditt skadestånd – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Skadestånd – förekomsten av försäkring – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om hur mycket i skadestånd?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.