2 exempel på metoder för att tolka lagrum

Ett lagrum kan bland annat vara en enskild paragraf och hur ska man tolka lagrum? Ofta inom juridiken behöver en paragraf tolkas. Jurister använder sig av olika lagtolkningsmetoder, för att utreda vad en paragraf säger är gällande i det enskilda fallet. I den här artikeln ska vi gå igenom två lagtolkningsmetoder.

tolka lagrum

Bokstavstolkning

En bokstavstolkning går helt enkelt ut på att tolka vad orden i paragrafen betyder, där en ordbok ofta kan användas, för att fastställa vad ordet har för definition. Historiskt har lagstiftarens ambition många gånger varit, att det ska vara möjligt att göra en bokstavstolkning av en paragraf. Ibland går det att göra en bokstavstolkning, medan det i många fall kan bli fel tolkning av paragrafen, om endast ordens betydelse ska styra hur paragrafen ska tillämpas i det enskilda fallet. Exempel på en mening som är relativt enkel att göra en bokstavstolkning på är ”Det får vara högst 500 personer i lokalen samtidigt.” Det är alltså inte tillåtet med 501 personer, och även om en person identifierar sig som en katt, borde det i juridisk mening inte råda något tvivel om att det är en person, som ska räknas som en av de 500 personerna.

En mening som vid första anblick kan ses som lika självklar, men som kan tolkas på olika sätt är ”En vårdnadshavare får ta med sig två barn gratis på bussen.” En första tolkningsfråga är vem som ska anses som vårdnadshavare. Om en förälder åker med sina barn, men föräldern inte har vårdnaden om barnen, är frågan om även den föräldern har rätt att ta med två barn på bussen. Sedan är en annan tolkningsfråga om det ska gälla sina egna barn eller om det kan vara två barn vilka som helst. Slutligen är frågan hur gamla barnen får vara för att anses vara barn. Är en 17 åring som inte är myndig ett barn? Är en 13 åring ett barn eller en tonåring? Den här problematiken uppstår ofta, när en paragraf ska tolkas genom en bokstavstolkning.

Teleologisk tolkning

Ett bättre sätt att tolka en paragraf är i stället en teleologisk tolkning, där man får titta på vilket syfte lagstiftaren haft med paragrafen. Ibland kan det vara så att lagstiftaren i början på varje lag där flera paragrafer finns, har lagt in en första paragraf som anger syftet för resterande paragrafer. Exempel på en sådan lag är marknadsföringslagen. När man vet syftet med paragraferna blir de oLäsvärtckså lättare att tolka.

Ett vanligt sätt att hitta syftet med en paragraf är att man som jurist går tillbaka till förarbeten för paragrafen, där lagstiftaren argumenterat för varför paragrafen ska införas och till vilket syfte. Det säkraste förarbetet att vända sig till är propositionen. Detta för att det förarbetet består av regeringens uppfattning om paragrafen och även uttalanden från flera remissinstanser som består av många juridiskt kunniga personer, däribland Lagrådet. Remissinstanserna brukar ge sin uppfattning om det som regeringen gjort gällande avseende paragrafen. I propositionen brukar inte bara framgå syftet med paragrafen, utan även förklaringar på hur olika begrepp som nämns i paragrafen ska tolkas.

Ibland räcker det inte med att läsa propositionen, utan då får man undersöka hur Högsta domstolen, som ofta är högsta instansen, har tolkat paragrafen i olika typer av mål. Genom nämnda systematiska utredning, brukar juristen i många fall få en klar uppfattning av hur paragrafen kan tillämpas i det enskilda fallet.

Att tänka på vid tolka lagrum:

Som du kanske har förstått är det inte bara att öppna en lagbok och läsa vad det står i en paragraf, för att få reda på vilka chanser man har att vinna framgång i en tvist. Det kan också vara så att en paragraf hierarkiskt kan stå över en annan paragraf, vilket innebär att den paragraf som du har hittat kanske inte ens gäller i ditt fall. Därför är det alltid bäst att låta en jurist hjälpa dig att göra en rättsutredning, som har kunskap om hur paragrafer ska tolkas och vilken paragraf som gäller just i ditt fall. Vasa Advokatbyrå AB har lång erfarenhet av att göra rättsutredningar och driva tvister, men främst inom fastighetsrätt, entreprenadrätt, kommersiell hyresrätt, försäkringsrätt, avtalsrätt och skadeståndsrätt. Kontakta gärna oss för assistans med din tvist.

Läsvärt om att tolka lagrum

De svenska lagförarbetenas vara eller inte vara som rättskälla — effekter av Sveriges anslutning till den Europeiska unionen* | SvJT

Proposition – Regeringen.se

Vi förklarar förlikning – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Stämning i tingsrätten – så här gör du – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Så jobbar en advokatbyrå – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om 2 exempel på metoder för att tolka lagrum

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.