Stämning i tingsrätten – så här gör du

Steg 1 – vad är ditt ärende?

Om du vill få ditt ärende prövat i domstol så måste du börja med att utreda vad du har för sorts ärende. Anledningen till att detta är första steget är för att typen av ditt ärende avgör vilken domstol du ska stämma vid.

Stämning i tingsrätten – så här gör du

Tingsrätten utgör som sagt vad som kallas ”allmän domstol”. I tingsrätten prövas nästan alla former av civilrättsliga mål i vilket du som har en tvist mot en annan privatperson, företag eller annan icke-offentlig part sannolikt ska till tingsrätten. Det finns dock ett antal specialdomstolar som man bör ha koll på vilka bl.a. är hyresnämnden, mark- och miljödomstolen, patent- och marknadsdomstolen etc. Om du är osäker så kan du kolla hemsidan www.domstol.se för mer information.Vasa Advokatbyrå har arbetat med tvister

Steg 2 – förstå riskerna

Att få en sak prövad i domstol innebär inte bara att man ha chansen att få rätt, det kan även hända att man tappar målet. Som part är det lätt hänt att man får ett tunnelseende där ens egen inställning till tvisten skymmer alternativa synsätt.

Enligt svenska processrättsliga bestämmelser är huvudregeln att den förlorande parten betalar för rättegångskostnaderna. Av detta följer att för det fall man vinner så ska motparten ersätta ens egna kostnader vilka bl.a. är ombudsarvode, inkomstbortfall i vissa fall, beviskostnader m.m.

Steg 3 – utred just ditt ärende

Även om regler, praxis, normer och andra bestämmelser kan appliceras på de alla flesta ärendena så är varje case unikt. Detta gäller inte enbart själva juridiken eller de konkreta omständigheterna (vad som hänt) utan det gäller även bevisläget. Att bevisläget är en viktig del säger sig självt i och med att de gäller att visa för rätten att man har rätt. Kan man inte bevisa sig ha rätt kommer man att förlora sitt case.

Steg 4 – formulera din ansökan

När man gjort förarbetet med att läsa på om vilken domstol man ska till samt vilka regler och risker som föreligger så kanske det är dags att skrida till verket. Det första steget man då tar är att upprätta en stämningsansökan. En stämningsansökan kan egentligen beskrivas som ett väldigt detaljerat kravbrev där följande delar ska ingå;

  1. Information om parterna inkl. personnummer, adress, namn, postadress och ev. bolagsnummer. Här ska även framgå vem som stämmer och vem som blir stämd.
  1. Yrkande; d.v.s. vad man vill ha. Var så konkret och kortfattat som möjligt. Se även till att få med alla yrkanden om det finns fler.
  1. Grund/er; grunderna är anledningen till att rätten ska förpliktiga motparten att tillmötesgå dina yrkanden. Grunderna kan beskrivas som den del där man argumenterar juridiskt.
  1. Sakomständigheterna; denna del är i många fall den mest omfattande. I denna del ska man beskriva vad som hänt i detalj. Det som inte står med här kan rätten heller inte veta om.
  1. Bevisningen; denna del innehåller uppgifter om vilken bevisning som finns och vad den ska bevisa.

Steg 5 – ha tålamod

När ansökan har lämnats in så kommer rätten kontrollera att alla formella rekvisit är uppfyllda och sedan delge denna till motparten. Motparten kommer få chans att yttra sig vilket även du kommer att få. Normalt väntetid från ansökans inlämnande till huvudförhandling kan vara upp till ett år.

Att gå igenom dessa steg är krångligt i och med att man i varje steg måste utreda och analysera om man har ”lagen” på sin sida. Även om man kommer fram till att så verkar vara fallet, så kan hela ärendet kastas om genom en enda tillkommen omständighet. Processen måste således ständigt omvärderas.

Vasa Advokatbyrå har arbetat med tvister i snart 20 år. Vi har handlagt ärenden av vitt skilda slag där vi både representerat käranden och svaranden. På detta sätt har vi förvärvat en gedigen erfarenhet i ämnet, som vi alltid använder för att tillvarata just dina intressen. Tveka inte att höra av dig.

Författad av jur. trainee Henrik Berg

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om stämning i tingsrätten – så här gör du

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.