Brf – styrelse beviljas ansvarsfrihet

För dig som sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening kan det vara viktigt att känna till vad som gäller kring ansvar och ansvarsfrihet. Om du som styrelseledamot vill vet mer om det, bör du fortsätta läsa den här artikeln.

Allmänt om ansvarsfrihet

Du i egenskap av styrelseledamot och de andra ledamöterna i bostadsrättsföreningens styrelse, har i uppdrag att ombesörja verksamheten i er bostadsrättsförening. För det fall att ni ledamöter misslyckats med att ta hand om verksamheten, kan det bli så att medlemmarna i föreningen inte godkänner att ni ska beviljas ansvarsfrihet. Med ansvarsfrihet menas förenklat att föreningen beslutar på ordinarie föreningsstämman, att inte hålla er ansvariga för den gångna räkenskapsperioden. Det kan nämnas att det dock finns undantag från när föreningen ändå kan hålla er ansvariga trots beviljande av ansvarsfrihet, men mer om det senare i artikeln.

Så många behöver rösta för icke beviljad ansvarsfrihet

Det finns två olika krav på antal röster för att din styrelse inte ska beviljas ansvarsfrihet. Endast ett av dessa krav behöver vara uppfyllda som huvudregel. Ena sättet är om en majoritet av de röstberättigade som dyker upp på föreningsstämman, röstar för att styrelsen inte ska tillåtas få ansvarsfrihet. Det andra sättet är att en minoritet om 10 % av alla röstberättigade i hela föreningen, skulle rösta för ej beviljad ansvarsfrihet. Att en tiondel av medlemmarna har möjlighet att stoppa ett ansvarsbeviljande, kallas för minoritetsregeln.

Det finns en möjlighet också att neka ansvarsfrihet för en eller för bara några styrelseledamöter och att resterande ledamöter beviljas ansvarsfrihet. Antingen nekas alltså ansvarsfriheten individuellt, eller så nekas ansvarsfrihet för hela styrelsen som grupp.

Skadeståndsansvar för styrelseledamot

En följd av att föreningen inte beviljat dig som styrelseledamot ansvarsfrihet, är att föreningen kan ha möjlighet att rikta skadeståndsansvar mot dig. Det brukar vara svårt för föreningen att göra gällande skadeståndsansvar mot dig om du redan blivit beviljad ansvarsfrihet, men det kan finnas undantag som möjliggör en sådan skadeståndstalan som föreningen kan vinna framgång med.

Anledningen till att föreningen vill hålla dig skadeståndsskyldig, brukar framgå av stämmoprotokollet. Skadeståndsansvaret kan föreningen välja att antingen rikta mot dig enskilt eller mot hela styrelsen som en grupp. Det behöver dock göras inom en period om ett år, annars anses det i regel inte möjligt att hålla dig eller de andra ledamöterna skadeståndsansvariga.

Skadeståndsansvar trots beviljad ansvarsfrihet

Som nämnt är det svårt för föreningen att hålla styrelsen skadeståndsansvarig efter beviljad ansvarsfrihet, men nu tänkte vi ta upp undantag från den möjligheten. Bland annat så kan du som styrelseledamot bli skadeståndsansvarig om du undanhållit information. För det betyder att när beslutet togs om ansvarsfrihet, har viss information inte varit känd för medlemmarna. Skulle medlemmarna haft den informationen, hade de förmodligen fattat ett annat beslut.

Den ettårsregel som brukar gälla i normala fall, brukar inte bli aktuell när du som styrelseledamot har underhållit information. Utan då gäller i stället en längre tid enligt allmänna regler om preskription. Det är alltså i sådant fall ofta möjligt för föreningen att väcka skadeståndstalan senare än inom ett år från det att du beviljats ansvarsfrihet.

Att tänka på:

Är det så att föreningen som du sitter i styrelsen för vill hålla dig ansvarig för något de anser att du har gjort i egenskap av styrelseledamot, behöver det nödvändigtvis inte vara så att du behöver bli ansvarig. Det bästa du kan göra är att kontakta en jurist som hjälper dig. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig med din tvist mot bostadsrättsföreningen.

Läsvärt

Mål: Ö 3977-11 – Högsta domstolen

Associationsrättsligt samtycke och skadestånd | SvJT

Bostadsrättsförening och dess regler – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Ordförande i bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrätt – Rätt att ta del av handlingar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om brf – styrelse beviljas ansvarsfrihet

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.