Avgifter i bostadsrättsförening

I en bostadsrättsförening finns det vissa avgifter som ni som driver en bostadsrättsförening i regel har rätt att ta in från era medlemmar. Bland annat rör det insats, upplåtelseavgift och årsavgift, vilka är de avgifter som vi kommer redogöra för i den här artikeln.

Insats

Begreppet insats kommer egentligen från lagen om ekonomiska föreningar. Motsvarigheten för bostadsrättsföreningar består av såväl insatsen som upplåtelseavgiften. Det som är insats för enskilda bostadsrättshavare brukar anges i upplåtelseavtalet. Även årsavgift och upplåtelseavgift brukar anges i upplåtelseavtalet, mer om de andra två avgifterna nedan.

Det är oftast styrelsen i er bostadsrättsförening som får bestämma hur hög som insatsen ska vara, men det brukar vara okej att ange något annat i era stadgar. Skulle det däremot bli aktuellt att ändra insatsen, är huvudregeln att det ska beslutas av er föreningsstämma. I stort sett är styrelsen fri att bestämma beloppet för insatsen, men kravet är att beloppet ska kunna vara sakligt motiverat. I rättspraxis har det godkänts att insatsen varierar för de olika medlemmarna i föreningen, beroende på hur många kvadratmeter som respektive lägenhet är.

Avgifter

Upplåtelseavgift

Vad beträffar upplåtelseavgift är det inte alltid som en sådan avgift tas ut, utan det brukar endast ske om det anges i era föreningsstadgar att så skall göras. I likhet med insatsen är det styrelsen som i regel beslutar om hur hög upplåtelseavgiften ska vara. När upplåtelseavgiften först kom för bostadsrätter var lagstiftarens tanke att avgiften skulle ha ett särskilt syfte. Tanken var att upplåtelseavgiften skulle drivas in av medlemmen i samband med insatsen, för det fall att er förening har drivits under en tidperiod.

Det kan även vara så att det nyligen skett en amortering av er förenings lån, alternativt att fastigheten som ni bedriver föreningen i har gått upp i värde. Om en ny medlem i er förening bara skulle behöva betala den insats som de tidigare medlemmarna betalat, skulle en ny medlem kunna göra en vinst på bekostnad av de tidigare medlemmarna. Det skulle kunna bli så att er förening skulle upplösas. Vid en sådan upplösning brukar det ske en utskiftning till medlemmarna, vilket i klarspråk innebär att den nya medlemmen skulle få mer pengar än vad denne betalat i insats. Upplåtelseavgiftens funktion blir då att förhindra nämnda vinst på bekostnad av de andra medlemmarna.

Årsavgift

Enligt 7 kapitlet 14 § bostadsrättslagen är huvudregeln att er förening har rätt att ta ut en årsavgift av era medlemmar för att kunna bekosta er löpande verksamhet. Syftet med årsavgiften är i korthet att ni i er bostadsrättsförening ska kunna täcka kostnader som rör reparationer och underhåll. Även denna avgift är det regelmässigt styrelsen som fattar beslut om. Dock är styrelsen i regel bunden av vad som framgår av era stadgar, där det enligt 9 kapitlet 5 § bostadsrättslagen behöver anges bland annat hur årsavgiften ska beräknas. Ibland väljer bostadsrättsföreningar att i stadgarna ange att årsavgiften ska vara olika för de lägenheter som upplåtits för bostadsändamål och de lägenheter som är till för näringsidkare som vill driva affärslokal i lägenheterna.

Att tänka på:

Regelverket är stort för de olika avgifterna som er bostadsrättsförening kan ta ut. Av den anledningen bör ni kontakta en jurist om ni har ett ärende eller frågor som rör avgifterna i er förening. Vasa Advokatbyrå AB har en gedigen erfarenhet av att hjälpa bostadsrättsföreningar med diverse juridiska ärenden och tvister. Tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt

Kraftig ökning av obetalda bostadsavgifter (di.se)

Mål: T 5195-14 – Högsta domstolen

När vräkning ur bostadsrätt kan vara befogat – 3 giltiga grunder – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Generalklausulerna och likhetsprincipen – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Fem sätt för en bostadsrättsförening att förbättra sin ekonomi – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om avgifter i bostadsrättsförening

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.