Ultimata guiden om överlåtelsebesiktning

I den här artikeln ska vi igenom när man gör en överlåtelsebesiktning, hur en överlåtelsebesiktning går till och mycket mer. Besiktning av fastigheten är en viktig del av ditt framtida husköp. Du som köpare har en långtgående undersökningsplikt och en besiktning kan fungera som en säkerhetsventil för dig som köpare vid eventuella fel och brister i fastigheten.

Vad kostar en besiktning av hus?

Att genomföra en besiktning av huset är en viktig investering för att säkerställa dess skick och identifiera eventuella problem. Här är en kort artikel som diskuterar kostnaden för en husbesiktning och dess värde:

Vad kostar en besiktning av hus?

Att få en professionell besiktning av ditt hus är en viktig åtgärd för att skydda din investering och undvika oönskade överraskningar i framtiden. Kostnaden för en husbesiktning kan variera beroende på olika faktorer, inklusive husets storlek, ålder, läge och omfattningen av besiktningen. Men det är viktigt att komma ihåg att kostnaden för en besiktning är en liten investering jämfört med de potentiella kostnaderna för att åtgärda allvarliga problem som kan upptäckas.

Vad ingår i kostnaden för en husbesiktning?

Kostnaden för en husbesiktning inkluderar vanligtvis en noggrann genomgång av husets olika delar, inklusive tak, väggar, golv, elsystem, VVS-system, ventilation, fuktighet och eventuella synliga problem eller skador. En kvalificerad besiktningsman kommer att undersöka och dokumentera husets skick, och sedan leverera en skriftlig rapport med sina iakttagelser, rekommendationer och eventuella identifierade problem. Det är viktigt att välja en pålitlig och erfaren besiktningsman för att få en grundlig och tillförlitlig bedömning av ditt hus.

Värdet av en husbesiktning

Kostnaden för en husbesiktning kan vara en god investering på lång sikt. Genom att upptäcka potentiella problem eller skador i tid kan du undvika stora reparationskostnader i framtiden. En besiktning ger dig också möjlighet att förhandla om priset med säljaren om eventuella problem upptäcks. Dessutom ger en besiktning dig trygghet och kunskap om husets skick, vilket kan vara till nytta när du tar beslut om eventuella renoveringar eller förbättringar.

Varierad kostnad för besiktning

Det är viktigt att notera att kostnaden för en husbesiktning kan variera beroende på olika faktorer. Storleken på huset, dess ålder och geografiska läge kan påverka priset. Det kan vara värt att kontakta flera besiktningsfirmor för att jämföra priser och tjänster innan du väljer en besiktningsman. Kom också ihåg att det är kvaliteten på besiktningen och besiktningsmannens kompetens som är det viktigaste, snarare än att bara gå efter det lägsta priset.

Att genomföra en besiktning av huset är en investering i att skydda din ekonomiska och fysiska välfärd. Genom att identifiera eventuella problem eller skador i ett tidigt skede kan du undvika kostsamma överraskningar i framtiden

Måste man göra en överlåtelsebesiktning?

  • Du måste inte göra en överlåtelsebesiktning, det finns alltså inga krav eller regler på det.
  • Däremot så har du en undersökningsplikt.
  • Detta innebär att du har en skyldighet att undersöka om bostaden är belagd med några fel innan du rent faktiskt skriver på köpekontraktet.

Besiktningen blir alltså ett sätt att uppfylla den undersökningsplikt som du har enligt lag. Det finns fel och brister, som till exempel mögel och fukt som kan vara svåra att upptäcka utan professionell hjälp. Det är därför relevant att faktiskt anlita en besiktningsman som kan upptäcka sådana fel. Överlåtelsebesiktningen fungerar även som ett sätt för dig som köpare att kontrollera att huset faktiskt är vad säljaren har uppgett. Detta minskar risken för eventuella tvister om dolda fel i framtiden.

Ultimata guiden om överlåtelsebesiktning

När gör man en överlåtelsebesiktning?

En överlåtelsebesiktning görs i samband med en fastighetsförsäljning. Oftast görs det innan köpet, men ni som parter kan även lägga till en så kallad besiktningsklausul i köpeavtalet som innebär att du får undersöka bostaden inom en överenskommen tid efter köpet. Om du upptäcker ett fel inom den här tidsperioden, fungerar klausulen på samma sätt som ett öppet köp.

Måste säljaren besikta huset?

Vid en fastighetsförsäljning är det endast köparen som har en så kallad undersökningsplikt. Som säljaren finns det inte liknande skyldigheter, däremot kan det vara bra att göra en besiktning redan före försäljning för att på så vis veta mer om fastighetens skick inför kommande försäljning.

Hur går en överlåtelsebesiktning till?

Så hur går besiktningen till?

Detta innebär att denne använder sin syn, hörsel och lukt för att undersöka husets skick. Alla olika utrymmen som till exempel tak, golv och fasader kommer att synas och besiktningsmannen för under tiden anteckningar över sina observationer. Utifrån detta kommer besiktningsmannen därefter att göra en riskanalys. Riskanalysen är en analys om det skulle kunna uppstå några brister i framtiden. Slutligen förs allting samman till ett protokoll med rekommendationer om hur dessa brister ska kunna åtgärdas.

Hur länge är en överlåtelsebesiktning giltig?

Ett företag som utför besiktningen tar i regel ansvar för besiktningen mellan 2 till 3 år från besiktningstillfället. Dock är det värt att ha i åtanke att besiktningsprotokollet är upprättat för en viss dag och innefattar hur fastighetens skick var just den dagen.

Vem bekostar besiktningsman?

Det är du som köpare som anlitar en besiktningsman som står för denna kostnad. Detta kan kosta upp till några tusenlappar, men beror på vilken besiktningsman du anlitar samt storlek och ålder på din bostad.

Vad händer om jag inte besiktigar huset?

Det är viktigt att göra en besiktning eftersom du då kan visa på att du fullgjort din undersökningsplikt vid eventuella tvister som skulle kunna uppstå. Det går nämligen inte att hänvisa till en besiktning som säljaren har gjort för att visa att din undersökningsplikt blivit uppfylld. Har du till exempel köpt en nyproduktion är det ganska vanligt att man kanske tänker att det inte behövs en besiktning. Men tekniska misstag kan även göras vid nybyggnationer och renoveringar. Har du inte gjort en besiktning finns det inga särskilda garantier och du som köpare kan ha svårt att få ersättning för felen.

Att tänka på

I den här artikeln har vi tagit upp vad som gäller vid överlåtelsebesiktning. Har din bostadsaffär inte riktigt blivit som du tänkt dig, det vill säga har du hamnat i en tvist med säljaren om till exempel din undersökningsplikt eller ett upptäckt fel, rekommenderar vi dig att ta kontakt med oss på Vasa Advokatbyrå. Vi har advokater och jurister som är specialiserade på fastighetsrätt och tvistlösning. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.lantmateriet.se/sv/Fastigheter/andra-agare/ansok-om-lagfart-eller-inskrivning-av-tomtrattsinnehav/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om överlåtelsebesiktning

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.