Ultimata guiden om köplagen

Köplagen gäller vid köp av lös egendom mellan två privatpersoner eller mellan två företag. Det kan vara till exempel när du har köpt en bil på blocket eller när ditt företag har köpt produkter från ett annat företag. Lagen är dispositiv vilket innebär att ni som parter kan avtala om andra villkor än de som framgår av lagen, det vill säga bestämmelser i köplagen kan avtalas bort i sin helhet om ni som parter är överens om det. Den här artikeln kommer att fungera som den ultimata guiden för dig vad gäller köplagens grundläggande förutsättningar och kommer ge dig all matnyttig information.

Vad menas med köplagen?

Köplagen reglerar köp av lös egendom mellan privatpersoner, samt mellan näringsidkare. Enkelt sagt är lös egendom är allting som inte är mark eller fastigheter. Köplagen tillämpas även vid byte av lös egendom samt vid beställning av en vara som tillverkas i de fall som beställaren inte tillhandahåller en stor del av materialet. Om du har köpt eller sålt en tjänst tillämpas istället konsumenttjänstlagen.

Ultimata guiden om köplagen

Vad är det för skillnad på köplagen och konsumentköplagen?

Köplagen reglerar som sagt situationer då en privatperson köper eller säljer lös egendom till en annan privatperson och då ett företag köper eller säljer lös egendom till ett annat företag, Konsumentköplagen reglerar istället köp av lösa saker som en näringsidkare säljer till en konsument. Det är den stora skillnaden men det finns en rad andra skillnader som kan vara relevanta att känna till. Nedan kommer vi gå igenom några av dessa.

Köplagen är som nämnts dispositiv, det vill säga parterna kan avtala om andra villkor än de som regleras i lagen. Konsumentköplagen är däremot tvingande till konsumentens förmån. Det innebär att avtal mellan en näringsidkare och en konsument inte får medföra sämre villkor för konsumenten än de som anges i lagen.

Köplagen ger köparen en rätt att reklamera inom två år räknat från att köparen mottagit varan. Tiden därefter kan inte du som köpare reklamera felaktig vara. Konsumentköplagen är något förmånligare och ger köparen reklamationsrätt i tre år räknat från att köparen mottagit varan. Eftersom att Köplagen är dispositiv kan ni som parter dock avtala om att reklamationsrätten ska vara längre alternativ kortare än den lagstadgade tiden på två år. Detta är inte möjligt då konsumentköplagen är tillämplig.

Hur gäller köplagen?

Om du som part, antingen som säljare eller som köpare, inte har avtalat om några särskilda villkor i samband med affären så är det köplagens bestämmelser som gäller. Ni båda måste vara överens om villkoren innan köpet genomförs för att det ska gå att avtala bort bestämmelser.

Hur länge gäller köplagen?

Det finns flera svar på den här frågan och beror helt enkelt på hur överlämningen av varan går till. Om köparen väljer att hämta varan själv så blir ansvaret dennes så fort hämtningen sker. Om däremot du som säljare transporterar varan till köparen övergår ansvaret i samma stund som överlämningen skett. Om varan ska skickas, till exempel via Postnord, DHL eller Budbee, blir köparen ansvarig för varan när du som säljare lämnat in den. Det innebär att köparen är ansvarig för varan när den fraktas och du som säljare är inte ansvarig för vad som sker efter att du har lämnat den till fraktbolaget.

Detta gäller dock inte om varan transporteras på samma ort, det vill säga om du som säljare lämnar in varan på samma ort dit den även ska transporteras. Då är det du som säljare som ansvarar under transporten fram tills dess att köparen har mottagit varan.

Vilken lag gäller vid köp mellan företag?

Om du har ett företag och köper lös egendom av ett annat företag gäller köplagen. Det innebär att det råder stor frihet för er att avtala om vilka villkor som ska gälla för exempelvis reklamationsrätt och ångerrätt. Om ni väljer att inte bestämma något innan köpet genomförs, gäller givetvis köplagens bestämmelser istället. Något som är värt att nämna är att det inte finns en lagstadgad ångerrätt i köplagen varav det eventuellt kan vara nödvändigt att lägga in något i avtalet om det.

Att tänka på

Det kan vara mycket att hålla reda på när det kommer till Köplagens bestämmelser. I den här artikeln har vi sammanfattat det som vi anser vara viktigast att känna till. Har du fler funderingar om köplagen eller någonting annat är du välkommen att höra av dig till oss på Vasa Advokatbyrå som kan ge dig juridisk rådgivning av experter.

Läsvärt

https://svjt.se/svjt/3016/53

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om köplagen

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.