Ansvaret för skador kan vara komplicerade i bostadsrättshus. Ansvaret för de flesta typer av skador är särskilt reglerat i bostadsrättslagen. Men vissa typer av skador är inte det. Till slut är vissa typer av skador specialreglerade i bostadsrättslagen där tanken är att föreningen ska ersätta dem och sedan ska föra en regresstalan mot den ansvarige. I den här artikeln förklarar vi översiktligt vad som gäller genom några typexempel på skador. Vi på Vasa advokatbyrå har lång erfarenhet av fastighets- och bostadsrättsliga frågor och skada i bostadsrätt. Kontakta oss så hjälper vi dig.
Skador orsakade av bristande underhåll
Som huvudregel ska skador som har orsakats av bristande underhåll ersättas av den underhållsansvarige, som har misskött sitt ansvar. Det kan t.ex. handla om en ledning som har läckt p.g.a. bristande underhåll och som sedan orsakar fuktskador i flera lägenheter.
Den ansvarige ska i det läget betala för reparationen av ledningarna samt ersätta alla skador i lägenheterna. Det kan även inkludera ersättning för tillfälligt boende någon annanstans under tiden som lägenheten återställs.
I en bostadsrättslägenhet är ansvaret för underhåll fördelat på följande sätt. Föreningen har ansvar för allt utanför lägenheten medan bostadsrättshavaren ansvarar för allt i lägenheten. Föreningen ansvarar dock även för underhåll av vissa ledningar samt ventilationskanaler i lägenheten om det är föreningen som har installerat dem och de tjänar mer än en lägenhet. De ledningar som föreningen ansvarar för är för
- Vatten
- Avlopp
- Värme
- Gas
- Elektricitet
Det sagda innebär samtidigt att om en skada sker av en ren olyckshändelse, trots att underhållet har skett på ett exemplariskt sätt, utgår inget skadestånd. Istället får föreningen reparera allt utanför lägenheten, medan bostadsrättshavaren får själv bekosta reparationen av allt i dennes lägenhet.
Skador som bostadsrättshavare orsakar varandra regleras inte i bostadsrättslagen, utan får göras enligt allmänna skadeståndsrättsliga principer och skadeståndslagen.
Sakskador orsakade av entreprenörer
När det kommer till skador som inte har orsakats av föreningen eller bostadsrättshavare, utan av någon annan, t.ex. en entreprenör, har endast den som antingen har ett avtalsförhållande med entreprenören eller som är ägare av den skadade egendomen rätt till skadestånd.
Formellt sett är det föreningen som äger fastigheten och huset med lägenheterna i den. En bostadsrättshavare äger endast en andel i föreningen, och är formellt sett inte ägare av lägenheten.
En bostadsrättshavare kan dock enligt rättspraxis också få skadestånd från entreprenören för skador i lägenheten, trots att personen formellt sett inte är ägare. Detta eftersom kostnaden för återställande ändå ska betalas av bostadsrättshavaren.
Brand- och vattenledningsskador
För dessa särskilda skador gäller andra regler enligt bostadsrättslagen. Vattenledningsskador gäller endast skador från tappvattenledningar och inte t.ex. avlopp. För dessa skador gäller som huvudregel istället att föreningen ska ersätta dem, oavsett vem som har orsakat dem och om personen har varit oaktsam eller inte. Tanken är här att föreningen alltid ska ta kostnaden för rena olyckshändelser (genom sin försäkring). Om brand- eller vattenledningsskadorna istället har orsakats av att en bostadsrättshavare eller annan person har varit oaktsam är tanken att föreningen först ska ersätta alla skadade och sedan kan föra en regresstalan mot skadevållaren, enligt antingen bostadsrättslagen eller skadeståndslagen.
Artikel författad av Charles He.
Anlita oss för:
Allmän rådgivning om skada i bostadsrätt
- Vi hjälper dig med din skada, oavsett om du har en försäkring eller inte
- Ta tillvara dina rättigheter mot föreningen, andra bostadsrättshavare och entreprenörer genom att vara välinformerad
- Undvik konflikter genom att ha koll på vem som ansvarar för vad i din bostadsrättsförening enligt lag
Tvistlösning
- Vi biträder dig genom hela processen
- Vi hjälper dig att förhandla med motparten
Till sist om skada i bostadsrätt
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.