Fullmaktshavare – behörighet inom ramen för fullmakten

Om du har gett någon en fullmakt kanske du funderar på vad den som fått fullmakten av dig har rätt att göra. Den som får i fullmakt att göra något för dig, brukar benämnas som fullmaktshavare eller fullmäktige. I den här artikeln kommer vi gå igenom vad fullmaktshavaren brukar få göra för din räkning när du har gett honom eller henne en fullmakt.

Fullmaktshavare – behörighet inom ramen för fullmakten

Allmänt om fullmaktsrätten

Det som brukar sägas vara typiskt för fullmaktsrätten är att det mellan två personer finns det en tredje person, som ska åstadkomma något med en av personerna på uppdrag av den andra personen. Det kan exempelvis vara att du ger någon ett uppdrag att köpa en bil åt dig av en annan person. Då kan du upprätta en fullmakt som ger den fullmäktige rätten att binda dig vid ett avtal om bilköpet. Du som ger uppdraget kan också kallas huvudman, den du ger uppdraget till kallas mellanman och den du ska köpa bilen av kallas tredje man.

Problem som kan uppstå

Det som oftast kan bli problem inom fullmaktsrätten är om fullmaktshavaren skulle agera på något annat sätt än du som huvudman och fullmaktsgivare önskat. Exempelvis kan det vara så att denne har fått fullmakt att köpa en Volvo men i stället köper en Fiat. Då kanske du vill att det köpet inte ska vara giltigt.

Behörighet och befogenhet

Inom fullmaktsrätten förekommer de två begreppen behörighet och befogenhet. Med behörighet avses vad fullmaktshavaren kan binda dig som huvudman till. Exempelvis på behörighet kan vara att fullmaktshavaren ska köpa en bil. Vid sidan av det som du angett som behörighet i fullmakten, kan du även ge andra instruktioner. Dessa andra instruktioner kallas ofta för fullmaktshavarens befogenhet. Exempel på sådan befogenhet kan vara att bilen inte får kosta mer än 30 000 kronor.

Att tänka på:

Skulle det vara så att den som du upprättat en fullmakt för har handlat utanför dina önskemål, skulle det kunna uppstå en tvist mellan dig och fullmaktshavaren. I det läget kan det öka dina chanser att vinna framgång med tvisten, om du låter en jurist hjälpa dig med att driva tvisten. Vasa Advokatbyrå AB har lång erfarenhet av tvistelösningar och arbete med ärenden som rör olika typer av avtal. Kontakta gärna oss för hjälp med din tvist.

Läsvärt

Mål: Ö 2697-10 – Högsta domstolen

Så ordnar du en fullmakt för att hämta medicin åt någon annan | SVT Nyheter

Rättegångsfullmakt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Avtalsjurist Stockholm – Jurist hjälper dig med avtal – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Skriva avtal – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om fullmaktshavare – behörighet inom ramen för fullmakten

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.