När du ska skriva ett avtal med din avtalspart kan det vara svårt att veta hur man ska utforma avtalet. I den här artikeln behandlar vi hur avtalet bör se ut och vad ett avtal bör innehålla.
Skriv helst avtalet digitalt
Det bästa är att skriva avtalet i något skrivprogram på din dator och sedan skriva ut det för att därefter undertecknas. Ska du skriva avtalet för hand är det säkrast att skriva avtalet i bläck så att din avtalspart inte kan sudda ut texten och ändra vad som står i avtalet. Ett avtal behöver nödvändigtvis inte skrivas på ett papper om det är skrivet för hand. Är avtalet skrivet på en papperskorg i plast är det lika giltigt, men det kanske är mer praktiskt att ha avtalet på ett papper.
Avtalstextens utformning
Ett avtal bör kunna vara så lättläst som möjligt, varför ett lagom radavstånd och ett tydligt typsnitt på avtalstexten är att rekommendera. Tips på tydliga typsnitt som du kan använda dig av är Times new roman eller Garamond. De typsnitten är tydliga och behagliga att läsa.
Avtalet bör vara sidnumrerat om det är på mer än en sida.. Ange också efter varje sidnummer av hur många sidor avtalet är, exempelvis ”2(15)”. Det försvårar för din avtalspart att kunna lägga till sida i avtalet. För att din avtalspart inte ska byta ut någon sida kan ett bra sätt vara att skriva ut avtalet på båda sidor av pappret. Ett annat sätt är att du och din avtalspart måste skriva under varje enskild sida.
Hur avtalet ska struktureras
Ha tydliga rubriker i avtalet så det är lätt att hitta i det. Ni kan exempelvis börja med att ange vilka parter som ingår avtalet och vid vilket datum ni ingår det. Sedan kan det vara bra att förklara vissa ord ni har med i avtalet och vad ni menar med dem, så att det inte senare uppstår en tvist om ordens betydelse. Även facktermer kan vara bra att skriva definitioner för så att läsaren lättare kan förstå avtalsvillkoren. Sen kan ni ha med vad ni avtalsparter ska göra enligt avtalet och även vad ni har rätt att göra inom ramen för avtalet. Ni kan sedan ange hur länge avtalet ska gälla. Även vilka konsekvenser som ska följa av att någon av er bryter mot någon av avtalsvillkoren ni anger i avtalet. Om någon av er i framtiden vill säga upp avtalet kan det vara bra att ni skriver in i avtalet hur lång uppsägningstid ni har. Skulle ni i framtiden bli oense om något avtalsvillkor kan det vara tryggt att det står i avtalet var en eventuell tvist ska hållas. Sedan kan ni lämpligen ha era underskrifter på slutet, om det inte är så att ni väljer att ha era underskrifter på varje enskilt papper.
Underskrifterna
Underskrifter kan både ske genom så kallade elektroniska underskrifter och underskrifter för hand. Om avtalet ska undertecknas för hand är det att rekommendera att ni båda avtalsparter skriver era underskrifter på originaldokumentet. Era underskrifter på originaldokumentet gör att avtalet ökar i bevisvärde. Skulle din avtalspart senare försöka hävda att avtalet är ogiltigt eller att det inte är denne som skrivit under avtalet, kan det bli svårt om ni har skrivit under originaldokumentet. Underskriften görs lämpligtvis med blå skrift. Ett papper med underskrift i svart skrift kan få pappret att verka som en kopia.
Att tänka på
I den här artikeln får du endast riktlinjer att gå efter för hur du ska kunna förbättra ett avtal när du själv ska skriva det. Det bästa är dock att du låter en jurist skriva avtalet så att avtalet blir så tydligt och heltäckande som möjligt. Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av avtalsrätt och vi hjälper gärna dig med rådgivning hur du ska skriva ditt avtal eller med granskning av ett befintligt avtal. Tveka inte att ta kontakt med oss!
Anlita oss för:
Allmän rådgivning
* Få en uppfattning om vad ditt avtal bör innehålla.
* Slipp att ingå ett avtal med brister som kan leda till en framtida tvist med din avtalspart.
Tvistelösning
* Få en bedömning utifrån gällande rättsläge.
* Maximera dina chanser att vinna framgång med din tvist.
Kontakta oss för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna jurister.
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om skriva avtal
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.