Beviljande av ansvarsfrihet för styrelse i bostadsrättsförening

Tänk sig att du lyckades bli invald till styrelsen i din bostadsrättsförening. Nu väntar ett roligt och spännande uppdrag framför dig. Det roliga och spännande kan dock få en tråkig vändning, om du inte har kunskap om vad det innebär att vara styrelseledamot i en bostadsrättsförening. I den här artikeln ska vi gå igenom lite det ansvar som du som styrelseledamot behöver axla. Dessutom ska vi även gå igenom vad som gäller kring ansvarsfrihet, som en styrelseledamot antingen kan beviljas eller icke beviljas.

Beviljande av ansvarsfrihet

Hierarkin i bostadsrättsföreningen

Styrelsen är det verkställande organet i bostadsrättsföreningen, medan föreningsstämman utgör det högsta beslutande organet. De som utser dig och de andra ledamöterna till att vara med i styrelsen, är föreningsmedlemmarna. Till styrelsen väljs en ordförande, styrelseledamöter och suppleanter. Suppleant brukar endast få rösta på styrelsesammanträde, om de hoppar in i stället för en styrelseledamot.

Eftersom föreningsstämman är det högsta beslutande organet, är styrelsen underordnad stämman. Därför ligger det till på så vis att det föreningsstämman beslutar om, brukar ni ledamöter i styrelsen normalt sätt behöva utföra. Undantag från den lydnadsplikten kan vara om det vore olagligt att utföra det som föreningsstämman beslutar om.

Skyldigheter som styrelseledamot

När du sitter som styrelseledamot i en bostadsrättsförening behöver du hålla dig innanför lagens ramar. Det kan låta som en självklarhet, men det är inte alltid helt enkelt att hålla koll på vad du har rätt att göra enligt lag. Som huvudregel behöver du även rätta dig efter de stadgar som ställts upp i din förening. Självklart blir det oftast konsekvenser om du i egenskap av styrelseledamot, medvetet skulle bryta mot lagar och stadgar inom ramen för ditt styrelseuppdrag. Men även när du skulle råka klanta till, finns det en risk att du även i dessa fall kan få stå till svars för ditt misstag. Du kan framförallt bli ansvarig om du skulle drabba bostadsrättsföreningen av en skada som är av ekonomisk natur.

Beviljad eller icke beviljad ansvarsfrihet

När föreningsstämman ska besluta om ansvarsfrihet brukar det bestämmas för respektive styrelseledamot för sig. Att beviljas ansvarsfrihet innebär i praktiken att förvaltningen av styrelsen godkänns och att stämman i och med detta väljer att i framtiden inte göra gällande ett skadeståndsansvar gentemot ledamöterna.

Tvärtom innebär det om föreningsstämman inte skulle bevilja dig som styrelseledamot ansvarsfrihet. Föreningsstämman kan i och med detta rikta skadeståndsansvar mot dig i framtiden. Med det sagt innebär inte det att skadeståndsansvar faktiskt kommer riktas mot dig, utan det innebär att stämman inte avsäger sig möjligheten att kunna göra det.

Att tänka på:

Bara för att du har gjort något fel eller för att stämman gör gällande att du ska betala skadestånd, är det inte säkert att du är skyldig att göra det. Exempelvis är huvudregeln att om ansvar om skadestånd inte gjorts gällande efter att det gått ett år, brukar det inte längre gå att vinna framgång med ett skadeståndsanspråk.

Om du har fått ett skadeståndskrav riktat mot dig, eller misstänker att du kommer få det, rekommenderar vi att du tar kontakt med en jurist. Framför allt är det viktigt att göra det om du hamnar i en tvist. Vasa Advokatbyrå AB har hjälpt många klienter med liknande mål. Tveka inte att kontakta oss för assistans med att driva din tvist.

Läsvärt

Bostadsrättsföreningen Ida stämmer sin tidigare styrelse – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

Mål: Ö 3977-11 – Högsta domstolen

7 viktiga punkter för styrelsen i bostadsrättsföreningen – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Juridiskt ombud för bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Advokat bostadsrätt, brister som brf har – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om beviljande av ansvarsfrihet för styrelse i bostadsrättsförening

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.