Avtalstvist – 4 saker att tänka på

Avtalstvist är något som alla företag och privatpersoner vill hålla sig långt borta ifrån. Det kan ha förödande konsekvenser för din eller företagets ekonomi, och kan i värsta fall föra ett företag i konkurs. Så hur gör man för att undvika avtalstvister?

Tvist mellan företag

Ett företags relation mellan sina kunder, leverantörer och affärspartners är grunden till att företaget ska fungera. Om dessa relationer skadas är det bara naturligt att det samma kommer att ske för företaget och dess ekonomi. Avtalstvister mellan företag är därför något man absolut vill undvika. Ett av de vanligaste misstagen företag gör är dåligt formulerade och osammanhängande avtal. I värsta fall kan det vara så att det inte finns något skriftligt avtal alls, vilket är som uppgjort för att skapa konflikter mellan parterna.

Avtalstvist - 4 saker att tänka påUndvik avtalstvister innan de uppstår

Att bara vara medveten om att tvister och situationer kan uppstå är en bra utgångspunkt för att förhindra konflikter. Det ökar medvetenheten, och chansen för att man tar de nödvändiga åtgärderna för att förhindra en avtalstvist ökar markant. En bra kommunikation och att prata igenom vad de olika parterna vill ska gälla är också en bra utgångspunkt. En av de vanligaste orsakerna till att tvister uppkommer är dålig kommunikation och man har därför helt olika uppfattningar om vad avtalet innebär. Att försöka smyga in klausuler i avtalet i hopp om att de andra inte ska märka det är också en väldigt dålig idé. Det är som uppgjort för att skapa konflikter och det hade varit mycket bättre att vara öppen om vad båda parterna vill uppnå med avtalet.

Att skriva ett bra avtal

Fördelen med ett välskrivet avtal är att det möjliggör för båda att få en god förståelse för vad avtalet innebär, samt vad som kommer att ske om avtalet inte uppfylls. Det är viktigt att parterna har koll på vad det innebär att bryta mot avtalet, vilka straff som finns, och hur de båda ska jobba för att förhindra att en konflikt uppstår.

Avtalstvist – Att hitta en kompromiss

Ibland så går det inte att förhindra en tvist, och då gäller det att försöka ta sig ur situationen på bästa sätt. Kommunikation är viktig även här, och kanske går det att lösa problemet genom att båda möts på mitten? Att undvika dyra kostnader är att föredra och det kan då vara fördelaktigt att förlika för en mindre summa för att slippa dyrare kostnader och en lång utdragen tvist. Att bortse ifrån känslor och vem som har rätt och fel kan öppna upp för att lösa situationen snabbare och även minimera skadorna, både ekonomiskt och relationsmässigt.

Det kan vara bra att försöka ta ett steg tillbaka och se tvisten i sin helhet. Vart gick det fel och hur kan vi undvika att hamna här i framtiden. Det kan hända att relationen är så pass skadad att man inte riktigt vet vad som gäller juridiskt. Det kan då vara bra att ta kontakt med en jurist och expert, som kan se över situationen på ett professionellt sätt för att säkerställa att tvisten blir löst så smidigt som möjligt.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om avtalstvist – 4 saker att tänka på

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.