5 tips om trafikförsäkring

Har du råkat ut för en olycka i trafiken är det viktigt att du har en trafikförsäkring. Den är obligatorisk och ger dig en trygghet ifall du skulle råka ut för någonting. I den här artikeln kommer vi att gå igenom grundläggande vad en trafikförsäkring är, vad som täcks och vad som inte täcks m.m. Vi kommer därtill även att ge dig några tips som vi anser vara nödvändiga att ha med sig.

 1. Vad täcker en trafikförsäkring?

En trafikförsäkring är en obligatorisk försäkring (enligt 2 § trafikskadelagen) som ger ersättning vid olika typer av skador som sker i trafiken. För att du ska få koll på vad en trafikförsäkring täcker kommer vi nu att ta några exempel, notera att listan inte är uttömmande:

 • Personer som skadas vid en olycka med det försäkrade fordonet får ersättning för skada på person, detta gäller oavsett om du är förare eller passagerare.
 • Har den skadade personen medverkat till skadan genom uppsåt eller någon typ av vårdslöshet, till exempel vid rattfylleri, kan ersättningen minska.
 • Sker det en kollision med ett annat fordon ersätts skadorna som huvudregel av försäkringen. Det är försäkringen för det fordon som anses vållande, dvs. som har orsakat olyckan som ersätter skadan på den icke vållande parten.
 • Ifall du skulle krocka med ett annat föremål, till exempel en lyktstolpe, ersätts sak skadorna på lyktstolpen som regel av bilens försäkring.

Sammanfattningsvis täcker en trafikförsäkring enbart skador som ditt fordon orsakar, det innebär att den täcker personskador eller skador på annans egendom. Du har således inget skydd för din egen bil via trafikförsäkringen utan enbart för sådana skador som din bil orsakat annan.

5 tips om trafikförsäkring
 1. Är bilförsäkring och trafikförsäkring samma sak?

Bilförsäkring och trafikförsäkring är samma sak, det som kan vara bra att känna till är dock att det finns olika former av trafikförsäkringar som ger mer eller mindre skydd. Det finns så kallad halvförsäkring och helförsäkring. Mer om vad de olika försäkringarna innebär nedan.

 1. Vad täcks inte av en trafikförsäkring?

Det finns även en del skador som trafikförsäkringen inte fångar upp. Detta är bland annat skador på det egna fordonet, vilket innebär att din trafikförsäkring inte täcker skador som uppkommer på ditt fordon vid en olycka. Även varor som har transporterats om du själv har varit orsakande till skadan täcks inte av trafikförsäkringen.

Värt att ha i åtanke är att ifall ditt fordon enbart är trafikförsäkrat ersätts inte du för till exempel brand, stöld eller skadegörelse. För att få täckning för andra skador såsom allrisk-, stöld,- brand-, glas -, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring behöver du teckna en halvförsäkring. Det finns även ytterligare ett steg som kallas helförsäkring. Då har du förutom samma skydd enligt trafik- och halvförsäkringen även skydd för vagnskada.

 1. Måste alla fordon ha trafikförsäkring?

Som nämndes innan måste alla fordon i trafik ha en trafikförsäkring. Detta följer av 2 § trafikskadelagen. Detta gäller redan från första dagen som är bilägare. Det är du som är ägare av bilen som försäkringen ska vara tecknad på, det vill säga den huvudsakliga brukaren av bilen.

 1. Vad händer om man krockar med en oförsäkrad bil?

Eftersom en trafikförsäkring är obligatorisk kommer den bilägare som inte har en sådan att behöva betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen för varje dag som bilen har stått oförsäkrad. Skulle du råka ut för en bilolycka med ett sådant oförsäkrat fordon så är det den personen som själv kommer behöva stå för ersättningen av de skador som du har vållats.

Om du skulle vara med om en olycka är det den vållande förarens trafikförsäkring som ersätter skadorna. Det innebär i fall av att denne saknar en sådan försäkring att den får stå för ersättningen av de skador du har vållats själv utan hjälp av försäkringen.

Att tänka på

För att ta reda på mer ingående om vilken typ av trafikförsäkring du har bör du ta kontakt med ditt försäkringsbolag. Har du råkat ut för en olycka och en konflikt ha uppstått om eventuell ansvarsfördelning rekommenderar vi dig att du tar kontakt med en jurist. Vi på Vasa Advokatbyrå har flera års erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete och är specialiserade på bland annat tvistelösning. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Trafikforsakring/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om 5 tips om trafikförsäkring

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.