Som ägare av en bil är det en del saker du bör hålla koll på. Om du äger en bil och vill att den ska vara påställd, det vill säga laglig att köra, måste du enligt lag minst ha trafikförsäkrat bilen. Med andra ord får du alltså inte köra bilen innan du har tecknat en sådan försäkring. Det föreligger dock inte samma krav när det kommer till bilförsäkring. Det är dock ofta mycket klokt att teckna en bilförsäkring då du tack vare försäkringen kan ersättas för de skador som kan komma att ske på din bil eller för annan egendom som tillhör dig själv eller som transporteras i bilen. En trafikförsäkring i sig täcker inte dessa uppräknade skador. Eftersom du hittade hit till just vår artikel om hur du avslutar en bilförsäkring tippar jag på att du emellertid istället är redo att säga upp och avsluta din redan befintliga bilförsäkring. I sådana fall kommer du förhoppningsvis finna glädje i att läsa denna artikel där vi kommer att redogöra för hur du avslutar en bilförsäkring och särskilt vad du bör tänka på vid ett sådant beslut.

Hur säger jag upp min bilförsäkring?
Du kan säga upp din bilförsäkring när som helst men när försäkringen faktiskt avslutas blir beroende av bindningstiden. I normalfallet har sakförsäkringar en bindningstid på ett år. Om du säger upp din sakförsäkring, i detta fall din bilförsäkring, innan huvudförfallodagen avslutas den inte förens på just huvudförfallodagen. Om du inte säger upp bilförsäkringen innan huvudförfallodagen förnyas den per automatik och du blir bunden i ett år till.
Reglerna för när du som försäkringstagare får säga upp försäkringen i förtid hittar vi i försäkringsavtalslagen. Om vi kikar i det tredje kapitlet i 6 § kan vi läsa om alla de situationer då försäkringen kan upphöra före försäkringstidens utgång. I den första punkten sägs att försäkringen kan sägas upp i förtid om försäkringsbolaget på ett avgörande sätt struntar i de skyldigheter de har enligt försäkringsavtalslagen eller enligt försäkringsavtalet. Den andra punkten föreskriver situationen då själva försäkringsbehovet faller bort. Ett exempel på när försäkringsbehovet har ansetts falla bort är till exempel då du säljer din bil. I en sådan situation avslutas försäkringen utan att du behöver oroa dig över någon bindningstid. Även då försäkringsbolaget har ändrat försäkringsvillkoren, försäkringen har förnyats och du ännu inte har betalat premie för den nya premieperioden, eller då det i annat fall föreligger en ny omständighet som får avgörande betydelse för försäkringsförhållandet, avslutas försäkringen likaså dagen efter den dag då din uppsägning kom fram till försäkringsbolaget. Det är också fullt möjligt för dig och bolaget att i en situation som någon av de jag beskrivit, komma överens om att uppsägningen ska börja verka från och med en viss dag i framtiden.
Kan jag ångra en bilförsäkring?
Om du tecknar en ny bilförsäkring eller byter till en annan har du en rätt att ångra dig inom 14 dagar från dagen du tecknat försäkringsavtalet, får information om ångerrätten och vad som ingår i försäkringen. Detta gäller dock enbart när du har tecknat försäkringen via telefon eller internet. Ångerrätten gör så att du kan häva köpet och få tillbaka dom pengar som du redan betalat för försäkringen, med avdrag för den tid som försäkringen varit gällande. Det bör påpekas att ångerrätten inte gäller trafikförsäkringar eftersom du måste ha denna försäkring enligt lag för att kunna köra bilen i trafik.
Jag vill byta bilförsäkring- hur gör jag?
Om det är så att du i samband med att du avslutar din bilförsäkring vill byta till en annan gäller som huvudregel att du bara kan byta din hem-, bil- och andra sakförsäkringar på den dag försäkringen slutar att gälla (huvudförfallodagen). För att ta reda på vilken dag som är huvudförfallodagen kan du kika i ditt försäkringsavtal.
Jag har hamnat i tvist mot mitt försäkringsbolag
I vissa fall händer det att försäkringsbolaget t.ex. vägrar ersätta en skada trots att skadan kanske täcks av försäkringen enligt villkoren i försäkringsavtalet. Om du är missnöjd med ett beslut som ditt försäkringsbolag har fattat hjälper vi dig gärna att få ärendet omprövat. Det går också att pröva tvisten även i en nämnd eller i allmän domstol. Kontakta oss på Vasa Advokatbyrå för juridisk rådgivning så kan vi hjälpa dig vidare i ditt ärende!
Läsvärt
Bilförsäkringar I Konsumenternas
Så hanteras ett tvistemål i tingsrätten I Sveriges Domstolar
Advokatbyrå och tvister – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Vi förklarar vad avtalsbrott är! – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Tvist med försäkringsbolag : 5 tips mot försäkringsbolaget – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)