Avsluta min bilförsäkring – på rätt sätt!

Som ägare av en bil är det en del saker du bör hålla koll på. Om du äger en bil och vill att den ska vara påställd, det vill säga laglig att köra, måste du enligt lag minst ha trafikförsäkrat bilen. Med andra ord får du alltså inte köra bilen innan du har tecknat en sådan försäkring. Det föreligger dock inte samma krav när det kommer till bilförsäkring. Det är dock ofta mycket klokt att teckna en bilförsäkring då du tack vare försäkringen kan ersättas för de skador som kan komma att ske på din bil eller för annan egendom som tillhör dig själv eller som transporteras i bilen. En trafikförsäkring i sig täcker inte dessa uppräknade skador. Eftersom du hittade hit till just vår artikel om hur du avslutar en bilförsäkring tippar jag på att du emellertid istället är redo att säga upp och avsluta din redan befintliga bilförsäkring. I sådana fall kommer du förhoppningsvis finna glädje i att läsa denna artikel där vi kommer att redogöra för hur du avslutar en bilförsäkring och särskilt vad du bör tänka på vid ett sådant beslut.

Hur avslutar jag min bilförsäkring

Hur säger jag upp min bilförsäkring?

Du kan säga upp din bilförsäkring när som helst men när försäkringen faktiskt avslutas blir beroende av bindningstiden. I normalfallet har sakförsäkringar en bindningstid på ett år. Om du säger upp din sakförsäkring, i detta fall din bilförsäkring, innan huvudförfallodagen avslutas den inte förens på just huvudförfallodagen. Om du inte säger upp bilförsäkringen innan huvudförfallodagen förnyas den per automatik och du blir bunden i ett år till.

Reglerna för när du som försäkringstagare får säga upp försäkringen i förtid hittar vi i försäkringsavtalslagen. Om vi kikar i det tredje kapitlet i 6 § kan vi läsa om alla de situationer då försäkringen kan upphöra före försäkringstidens utgång. I den första punkten sägs att försäkringen kan sägas upp i förtid om försäkringsbolaget på ett avgörande sätt struntar i de skyldigheter de har enligt försäkringsavtalslagen eller enligt försäkringsavtalet. Den andra punkten föreskriver situationen då själva försäkringsbehovet faller bort. Ett exempel på när försäkringsbehovet har ansetts falla bort är till exempel då du säljer din bil. I en sådan situation avslutas försäkringen utan att du behöver oroa dig över någon bindningstid. Även då försäkringsbolaget har ändrat försäkringsvillkoren, försäkringen har förnyats och du ännu inte har betalat premie för den nya premieperioden, eller då det i annat fall föreligger en ny omständighet som får avgörande betydelse för försäkringsförhållandet, avslutas försäkringen likaså dagen efter den dag då din uppsägning kom fram till försäkringsbolaget. Det är också fullt möjligt för dig och bolaget att i en situation som någon av de jag beskrivit, komma överens om att uppsägningen ska börja verka från och med en viss dag i framtiden.

Kan jag ångra en bilförsäkring?

Om du tecknar en ny bilförsäkring eller byter till en annan har du en rätt att ångra dig inom 14 dagar från dagen du tecknat försäkringsavtalet, får information om ångerrätten och vad som ingår i försäkringen. Detta gäller dock enbart när du har tecknat försäkringen via telefon eller internet. Ångerrätten gör så att du kan häva köpet och få tillbaka dom pengar som du redan betalat för försäkringen, med avdrag för den tid som försäkringen varit gällande. Det bör påpekas att ångerrätten inte gäller trafikförsäkringar eftersom du måste ha denna försäkring enligt lag för att kunna köra bilen i trafik.

Jag vill byta bilförsäkring- hur gör jag?

Om det är så att du i samband med att du avslutar din bilförsäkring vill byta till en annan gäller som huvudregel att du bara kan byta din hem-, bil- och andra sakförsäkringar på den dag försäkringen slutar att gälla (huvudförfallodagen). För att ta reda på vilken dag som är huvudförfallodagen kan du kika i ditt försäkringsavtal.

Jag har hamnat i tvist mot mitt försäkringsbolag

I vissa fall händer det att försäkringsbolaget t.ex. vägrar ersätta en skada trots att skadan kanske täcks av försäkringen enligt villkoren i försäkringsavtalet. Om du är missnöjd med ett beslut som ditt försäkringsbolag har fattat hjälper vi dig gärna att få ärendet omprövat. Det går också att pröva tvisten även i en nämnd eller i allmän domstol. Kontakta oss på Vasa Advokatbyrå för juridisk rådgivning så kan vi hjälpa dig vidare i ditt ärende!

Läsvärt

Bilförsäkringar I Konsumenternas

Så hanteras ett tvistemål i tingsrätten I Sveriges Domstolar

Advokatbyrå och tvister – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Vi förklarar vad avtalsbrott är! – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Tvist med försäkringsbolag : 5 tips mot försäkringsbolaget – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om avsluta min bilförsäkring – på rätt sätt!

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.