Tvist om månadsavgift för bostadsrätter?

Gällande bostadsrätter är ofta månadshyran en stor anledning att köpa eller inte samt är ofta av avgörande betydelse för att få den vardagsekonomin att gå ihop. Månadshyran är en av de vanligaste tvistefrågorna gällande bostadsrätter i samband med överlåtelser. Det finns idag relativt lite rättsfall från Högsta domstolen kring området och en sannolik anledning är detta troligtvis med anledning av att rättsläget är oklart. Nedan förklaras gällande regler som gäller vid några typsituationer gällande tvister om månadsavgifter för bostadsrätter.

Tvist om månadsavgift för bostadsrätter?
  1. Månadsavgiften höjs efter att bostadsrätten tillträtts

En höjning av månadsavgiften kan inte anses som ett köprättsligt fel, men undantag finns. Exempelvis kan inneboende och långvariga underhållningsbehov av bostadsrätten utgöra köprättsliga fel enligt ett avgörande från Svea hovrätt. Domstolen ansåg i fallet att lägenheten var i behov av underhåll. Enligt huvudregeln får månadsavgiften höjas under vissa omständigheter, men i vissa fall kan köparen få ersättning för det.

  1. Månadsavgiften skiljer sig vad som angetts i kontraktet och när tillträdesdagen sker

Säljaren bär inget ansvar för om månadsavgiften höjs mellan tillträdesdatumet och kontraktet skrivs under. En köpare bör alltid kunna räkna med att priset för bostadsrätten över tid kan förändras och på så sätt även månadsavgiften. Precis som att förslitningar kan förekomma på ett kylskåp eller en mikro, kan även lägenhetens värde förändras och försämras över tid. Tanken bakom regelverket är att köparen till viss del får räkna med att priset kan sjuka eller stiga. Ett undantag från huvudregeln är att säljaren inte bär något ansvar om månadsavgiften förändras på ett oförutsägbart sätt som inte medför någon fördel för köparen. En sådan förändring av månadsavgiften i vissa fall anses som ett köprättsligt fel.

Tvist om månadsavgift för bostadsrätter?
  1. Månadsavgiften har angetts på ett felaktigt sätt

I vissa fall förekommer att månadsavgiften angetts på ett felaktigt sätt. Små avvikelser som kan anses som obetydliga bör inte beaktas. Allmänna reklamationsnämnden och Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd har avgjort vad som avses med ”obetydliga”. Frågan kräver viss försiktighet och ska avgöras utgångspunkt i det enskilda fallet. Utöver att bedöma vad som utgör ett belopp som kan beaktas vid en eventuell tvist, bör även frågan hur ersättningen ska kvalificeras samt beräknas bör tas i beaktande.

Vasa Advokatbyrå har arbetat med fastighetsrätt i snart två årtionden. Genom åren har vi förvärvat en djup kunskap i många olika rättsområden med en förståelse för varje situations unika komplexitet. Vi använder alltid denna kunskap för att värna om just vår klients intressen och hitta den bästa lösningen för just dig. Tveka inte att höra av dig!

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om tvist om månadsavgift för bostadsrätter?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.