Rökförbud – rökning på balkong

Rökförbud – rökning på balkong i flerbostadshus

Den 1 juli 2019 fick Sverige en ny lag om tobak och liknande produkter som ofta kallas tobakslagen. Reglerna i den nya lagen innebär att det är förbjudet att röka på flera allmänna platser utomhus, såsom till exempel tunnelbaneperronger och uteserveringar. Som du säkert redan gissat är allmänna platser ställen som allmänheten har rätt att vara på och har tillträde till. Sedan rökförbudet infördes i Sverige är det många som funderat över var rökförbudet inte gäller. I den här artikeln kommer vi att behandla rökförbudet och hur det påverkar dig som boende i ett flerbostadshus, det vill säga en byggnad med fler än två bostäder under samma tak. I folkmun kallas ofta flerbostadshus höghus. Om du vill få bättre koll på vad som gäller när det kommer till rökning på din och dina grannars balkong kommer du att ha glädje av att läsa denna artikel.

Får jag röka på min egna balkong?

I 6 kapitlet i tobakslagen går det att läsa om alla miljöer som är rökfria enligt lagen. Om man kikar vidare i kapitlet kommer man att stöta på 4 § där man hittar undantagen från rökförbudet. Några exempel på platser där rökförbudet inte gäller är din egen altan men även din lägenhet och balkong i ett flerfamiljshus. Alla platser som jag nämnt är så kallade privata miljöer, där rökförbudet inte gäller. Du får alltså röka på din egen balkong utan att behöva oroa dig över rökförbudet så länge du inte röker på ett sätt som blir en allvarlig störning för dina grannar. Normal rökning får man som huvudregel tåla när man bor i ett flerbostadshus.

rökning på balkong

Kan bostadsrättsföreningen förbjuda rökning på balkong?

Eftersom lagen inte förbjuder rökning på balkonger i bostadsrättshus är det mycket svårt för en bostadsrättsförening eller fastighetsägare att förbjuda rökning på dessa platser. Många bostadsrättsföreningar har emellertid ordningsregler om att det inte är tillåtet för boende att röka på balkongen och i allmänna utrymmen. Föreningen är skyldig att informera om det är förbudet att röka i någon del av föreningens fastighet och kan göra det genom att t.ex. sätta upp skyltar eller informera om det på föreningsstämman.

Om din granne bryter mot ordningsreglerna och röker på sin balkong är det inte mycket föreningen kan göra åt saken eftersom tobakslagens rökförbud inte gäller på din grannes privata balkong. Det kan vara så att bostadsrättsföreningen ändå ingriper med information och tillsägelse om en boende i föreningen inte följer ordningsreglerna.

Jag vill röka på min balkong, vad ska jag tänka på?

Enligt lagen är det alltså fullt tillåtet att röka både i sin egen lägenhet och på sin egen balkong. Det är dock viktigt att du tänker på att din rökning inte stör grannarna och att du inte skräpar ner på gemensamma ytor. Trots att det normalt sett är svårt för bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren att förbjuda normal rökning på balkonger riskerar du att bli osams med dina grannar om du inte tänker på att röken kan tränga in i deras lägenheter och att de kan bli störda av det. För att undvika osämja rekommenderar vi därför att ta hänsyn till dina grannar.

Fastighetsägarens ansvar

Fastighetsägaren är ansvarig för att det inte föreligger några brister i ventilationen, med andra ord att ventilationen fungerar som den ska. Om det är så att din grannes röklukt sipprar in i din lägenhet trots att du stängt både dörrar och fönster kan det vara så att det rör sig om brister i ventilationen. Som fastighetsägare har bostadsrättsföreningen en utredningsskyldighet och kan bli skyldig att åtgärda bristerna. Ett exempel på en åtgärd föreningen kan bli tvungen att genomföra är att täta fönster och dörrar. Om det är så att ventilationen är OVK-godkänd behöver inte bostadsrättsföreningen göra något mer när det kommer till den tekniska delen. OVK står för “Obligatorisk Ventilationskontroll” och måste utföras av en behörig besiktningsman.

Jag störs av att min granne röker på sin balkong – vad gör jag?

I bostadsrättslagens 7 kapitel finns det en regel, 9 §, som innebär att en bostadsrättshavare, i detta fall din granne, ska se till så att de som bor i dennes omgivning inte utsätts för störningar som är skadliga för hälsan. Om din grannes rökning är en tillräckligt allvarlig störning kan det alltså vara så att du inte ska behöva tåla det. År 2021 bedömde Norrköpings tingsrätt att en rökande bostadsrättshavare var tvungen att flytta från sin lägenhet på grund av kraftig, mycket påtaglig och konstant röklukt från bostaden. Domstolen gör en helhetsbedömning utifrån situationen i det specifika fallet och det är därför svårt att säga om grannens rökning i just ditt fall är en tillräckligt allvarlig störning för att det ska leda till att grannen måste flytta från sin lägenhet.

Ett gott råd är därför att i första hand prata med grannen och fråga vänligt om denne kan ändra på något så att du inte behöver störas lika mycket av rökningen. Om detta inte ger någon effekt kan du även vända dig direkt till bostadsrättsföreningen och berätta om att du störs av rökningen. Föreningen ska då ge din granne en tillsägelse som denne måste rätta sig efter. Ett annat alternativ är att ta upp frågan på föreningsstämman, det kan ju vara så att även andra i föreningen störs av rökningen från din grannes balkong. Under stämman kan ni tillsammans diskutera saken och även komma överens om hur ni kan lösa frågan.

Om du känner dig osäker på hur du ska göra i just din situation rekommenderar vi varmt att ta hjälp av en jurist som har expertkoll på frågorna. Vi på Vasa Advokatbyrå tar oss regelbundet an tvister mellan medlemmar och bostadsrättsföreningar. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig vidare med dina frågor och funderingar.

Läsvärt om rökförbud

Nya regler om rökfria utomhusmiljöer från och med den 1 juli 2019 – Folkhälsomyndigheten

Rökfria bostäder: rökförbudet gäller inte flerbostadshus men frivilliga förbud kan införas – Folkhälsomyndigheten

Bostadsrätt – grund för uppsägning – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Vad är stämma i bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrättslagen och bostadsrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Natalie Holm

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om rökförbud – rökning på balkong

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.