Problem med grannar i bostadsrätt

Om du utsätts för störningar i din lägenhet bör du i första hand vända dig till bostadsrättsföreningen, som i sin tur ska åtgärda problemet, oavsett om störningarna kommer från grannar eller från anläggningar i gemensamma utrymmen. Om föreningen underlåter att göra och det störningarna bara fortsätter kan du vända dig till föreningen och begära nedsättning av årsavgiften (eller månadsavgiften som den ofta kallas). Du har också rätt till skadestånd av föreningen om den har varit vårdslös. I den här artikeln förklarar vi i stora drag vad du som bostadsrättshavare har rätt att inte behöva tåla och vad du kan göra åt saken. Vi på Vasa advokatbyrå har lång erfarenhet av bostadsrättsfrågor. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Problem med grannar i bostadsrätt

Vilka problem med grannar i en bostadsrätt behöver man inte tåla?

Bostadsrättsföreningen har en skyldighet mot varje bostadsrättshavare i föreningen att hålla huset, marken och yttre delar av lägenheten såsom balkongen i gott skick. I detta ingår att se till så att inte själva orsaka störningar som t.ex. oljud och att obehaglig lukt sprids i huset. En annan mycket viktig skyldighet är att se till så att varje bostadsrättshavare också sköter sitt ansvar i lägenheterna och inte stör varandra.

Exempel på beteende som aldrig kan accepteras är när bostadsrättshavaren blir utsatt för hot och våld av sina grannar. Detsamma gäller om störningarna är hälsofarliga.

När det kommer till ljudstörningar krävs det generellt mycket till för att en bostadsrättshavare kan ta till rättsliga åtgärder. En helhetsbedömning görs där mycket beror på omständigheter i det enskilda fallet. Saker som kan inverka på bedömningen är t.ex. ljudnivån och omfattningen av oljudet, tiden på dygnet samt om det finns alternativa sätt att utföra det som orsakar oljuden.

Problem med grannar i bostadsrätt

Ett illustrativt rättsfall är NJA 1991 s. 574 om en granne som dagligen övat pianospel. Grannen spelande på ett traditionellt piano och övade upp till två timmar på vardagseftermiddagarna och under två till fyra timmar under helgerna. Grannen spelade aldrig efter kl 19:30. Högsta domstolen fann att störningarna fick tålas, oavsett om någon granne kunde vara mycket känslig för ljud.

Om du har problem med grannar i en bostadsrätt skall du göra följande

Enligt lagstiftningen om bostadsrättsföreningar är tanken att störningar som orsakas av en bostadsrättshavare i första hand ska lösas rättsligt genom föreningen. Även om det självklart är en god idé att den som blivit utsatt direkt talar med den som orsakar störningarna är direkta juridiska åtgärder svåra.

Om du som bostadsrättshavare blir utsatt för störningar i ditt boende som går utöver vad du ska behöva tåla juridiskt kan du ta till följande åtgärder mot föreningen

 • Nedsättning av årsavgiften
 • Du kan även ha rätt till skadestånd om du kan visa att föreningen förfarit oaktsamt
 • Om störningarna är outhärdliga och de två tidigare åtgärderna inte är tillräckliga finns också alternativet att begära att din bostadsrätt ska övergå till föreningen som blir skyldig att betala marknadspris för den.

Det åtgärder som kan vidtas direkt mot den som orsakar störningarna kan göras enligt skadeståndslagen och andra lagar för skadestånd utanför avtalsförhållanden. Eftersom det är föreningen som äger fastigheten och har avtal med medlemmarna finns det inga direkta avtalsförhållanden som medlemmarna har mot varandra.

Problem med grannar i bostadsrätt

Artikeln författad av Charles He

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

 • Vi hjälper dig ta tillvara dina rättigheter
 • Få professionella juridiska bedömningar och råd för hur du löser ditt boendeproblem på bästa sätt
 • Undvik att små problem blir större genom att vara välinformerad och veta vem som är ansvarig för vad

Tvistlösning

 • Vi biträder dig under hela processen
 • Vi hjälper dig förhandla med motparten

Läsvärt

https://www.bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/artiklar/styrelsens-ansvar-att-utreda-storningar

https://www.hyresgastforeningen.se/stod-och-rad/storning/grannen-stor-och-varden-gor-inget/

https://www.villaagarna.se/radgivning-och-tips/juridik/artiklar/problem-med-grannarna/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0EBqWo/vanligt-med-fejd-mellan-grannar

https://www.svd.se/kan-vi-be-att-fa-stanga-av-grannes-storande-apparat

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om problem med grannar i bostadsrätt

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.