Överklaga: 3 olika instanser

Om du är missnöjd med en dom i tingsrätten går det att överklaga domen för att försöka ändra beslutet. Detsamma gäller om du inte är nöjd med ett myndighetsbeslut, då du i stället vänder dig till förvaltningsrätten. Har du rätt att överklaga beslutet har du ofta goda möjligheter att få det ändrat, men det gäller att du lämnar in din överklagan i tid och med rätt uppgifter och information. I denna artikel går vi igenom hur du kan överklaga ett beslut till hovrätten eller förvaltningsrätten. Du får också veta vad du bör tänka på innan du överklagar, och vilka kostnader som kan uppstå i samband med att målet tas upp igen.

Överklaga: 3 olika instanser1. Överklaga till hovrätten

En dom i ett tvistemål som avgjorts i tingsrätten kan tas vidare till hovrätten om någon av parterna inte är nöjda med resultatet. Detta måste du göra skriftligen inom tre veckor från och med det datum som domen meddelats. Det är alltid till tingsrätten som du skickar din överklagan, och de vidarebefordrar sedan överklagandet till hovrätten tillsammans med all information i målet. Överklagandet måste bland annat innehålla uppgifter om varför du inte är nöjd med domen, och hur du vill att den ska ändras.

Även om alla har rätt att överklaga så är det inte säkert att hovrätten kommer att pröva just ditt mål. Detta beror på att hovrätten endast fokuserar på de ärenden som har så kallat prövningstillstånd. Det kan till exempel handla om att hovrätten inte är säker på om tingsrättens dom är korrekt, om domen behöver prövas igen för att fungera som vägledning för andra domstolar i liknande ärenden eller om det finns synnerliga skäl för en ny prövning. För att avgöra om en prövning ska ske kommer en av hovrättens jurister läsa på om ditt mål och sedan presentera det för tre domare som tar det slutgiltiga beslutet.

2. Överklaga till förvaltningsrätten

Om det däremot handlar om ett myndighetsbeslut du inte är nöjd med är det förvaltningsrätten du ska vända dig till. Det kan till exempel gälla ett beslut från byggnadsnämnden, skatteverket eller försäkringskassan. Överklagandet ska skickas in skriftligen till myndigheten som fattat beslutet, och ska innehålla anledningen till att du tycker att beslutet ska ändras. Du måste också ange hur du vill att det ska ändras, eventuell information som förvaltningsrätten behöver känna till om ärendet samt eventuella bevis för din sak.

Ditt överklagande måste ha inkommit inom en viss tid efter att du mottagit beslutet, och vilken tid det är som gäller framgår av själva beslutet. Den myndighet som tagit beslutet kommer sedan att vidarebefordra överklagandet till förvaltningsrätten.

3. Överklaga dom

Innan du överklagar en dom bör du noga tänka igenom anledningen till överklagandet och vad du vill uppnå med det. Det är också viktigt att vara noga med att bifoga alla eventuella bevis som talar för din sak i ärendet. Är du osäker på hur du ska utforma ditt överklagande, eller behöver tips och råd om hur du ska öka dina chanser att vinna målet, kan du alltid kontakta en advokat eller jurist. De har lång erfarenhet av överklaganden då det inte är särskilt ovanligt att någon av parterna faktiskt går vidare med målet även efter att tingsrätten eller en myndighet tagit ett beslut. Faktum är att ungefär hälften av alla mål som överklagas och tas upp i hovrätten ändras. Det innebär att du har goda chanser att uppnå det resultat du vill, även om du skulle bli missnöjd med tingsrättens dom.

Kostnader

Om du överklagar ett beslut i hovrätten kommer du precis som i tingsrätten få stå för dina egna rättegångskostnader. Om du förlorar målet kan du också helt eller delvis behöva betala motpartens rättegångskostnader. Däremot kan du som har en hemförsäkring i de flesta fall få ersättning via rättsskyddet, som ger dig rätt till ersättning med upp till 80 % av kostnaderna. Tjänar du mindre än 260 000 per år och inte har rätt till rättsskydd via hemförsäkringen kan du i stället få rättshjälp från staten som helt eller delvis täcker dina kostnader.

Det är kostnadsfritt att överklaga ett myndighetsbeslut i förvaltningsrätten. Det enda du betalar är dina egna kostnader, men du behöver aldrig stå för motpartens kostnader om du skulle förlora målet. För mål som avgörs i förvaltningsrätten gäller däremot inte rättsskyddet.

Vill du överklaga ett myndighetsbeslut eller en dom i tingsrätten behöver du alltså göra det i tid och med korrekt information. I det senare fallet måste du också bli beviljad ett prövningstillstånd i hovrätten. Även om ett överklagande kan kräva både tid, pengar och energi så är det oftast värt det om du upplever att beslutet är felaktigt. Tveka inte att ta kontakt med en advokat eller jurist om du känner dig det minsta osäker på överklagandeprocessen. Då får du korrekt hjälp och råd för att kunna gå vidare och ha möjligheten att slutligen få rätt i ärendet.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om överklaga: 3 olika instanser

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.