Nå överenskommelse genom förlikningsavtal

Att i en tvist gå hela vägen till huvudförhandling, eller till rättegång som det kallas i folkmun, är i regel inte någon billig historia. Det är inte alls ovanligt att rättegångskostnaderna slutar på 300 000 kronor per part eller mer och som huvudregel får den part som förlorar stå både sina och motpartens rättegångskostnader. Men måste man verkligen gå hela vägen till huvudförhandling? Nej det finns ett alternativ som i vanliga fall blir betydligt billigare. Det alternativet kallas förlikning och överenskommelse om förlikning brukar ingås genom ett förlikningsavtal. I den här artikeln kommer vi redogöra för både förlikning och förlikningsavtal.

Vad är en förlikning?

Med förlikning menas att du och din motpart, alltså den du tvistar emot, kommer överens om en samförståndslösning i stället för att gå till huvudförhandling. I en förlikning är det alltså inte någon domstol som bestämmer ditt och din motparts öden, utan det är ni med hjälp av era eventuella ombud som får nå en överenskommelse. Dock brukar det ofta vara en domare som leder en förlikning på en tingsrätt, i en så kallad muntlig förberedelse. Enligt 42 kapitlet 17 § rättegångsbalken ligger det inom domarens roll att försöka hjälpa dig och din motpart att ingå en förlikning, så länge domaren inte anser att det skulle vara olämpligt med en förlikning just i ert fall.

Nå överenskommelse genom förlikningsavtal

Göteborgsmodellen

Förlikningsdiskussion med hjälp av en domare brukar ske enligt en modell som brukar kallas för göteborgsmodellen. Om domaren följer den modellen brukar förlikningen gå till som så att domaren sitter i ett sammanträdesrum. I det rummet får ni parter turas om att gå in medan den andra parten får vänta utanför så länge. Det har ansetts bäst om parterna inte sitter tillsammans med domaren, utan det är mer effektivt om parterna turas om att föra samtal med domaren. Skulle domaren anse att du och din motpart är överens kan ni välja att ingå ett förlikningsavtal och genom det kalla tillbaka ert ärende från domstolen. Är ni parter däremot inte överens återstår bara egentligen att gå vidare till huvudförhandling.

Förlikningsavtal

Om ni ändå väljer att förlikas kommer ni antagligen vilja ingå ett förlikningsavtal. Ett sådan avtal kan vara utformat som så att ni till att börja med anger dina personuppgifter och även din motparts personuppgifter. Sedan kan ni även ange en bakgrund till vad ni har tvistat om. I samband med att ni redogör för bakgrunden kan ni även ange varför ni valt att förlikas.

Sedan är det viktigt att ni anger själva avtalsvillkoren för förlikningsavtalet. Som alltid vid ingående av avtal är det viktigt att avtalsvillkoren är tydliga och att du och din motpart säkerställer att ni har samma uppfattning om innebörden av villkoren. Det gör att ni minimerar risken för att det uppstår en tvist i framtiden om själva förlikningsavtalet. Efter villkoren får ni ange datum får ingåendet av avtalet. Avslutningsvis följer i vanlig ordning att du och din motpart undertecknar avtalet.

Att tänka på vid förlikningsavtal:

Är det så att du antingen hamnat i en tvist och önskar nå en förlikning, eller att du hamnat i en tvist om ett förlikningsavtal, är det ett smart drag att anlita en jurist som hjälper dig. Driva tvister och skriva förlikningsavtal är mer invecklat än vad du kan tro. Självklart kan vi på Vasa Advokatbyrå AB hjälpa dig med din tvist.

Läsvärt om förlikningsavtal

Ebba Busch har nått förlikning i hustvist – tar över fastigheten | SVT Nyheter

Förlikning — för vems skull | SvJT

Tvistemål – Vi förklarar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Advokat i Stockholm: Tvistemål och affärsjuridik – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Skriva avtal – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om nå överenskommelse genom förlikningsavtal

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.