Fel i bostadsrätt behöver inte vara dolt fel

Äntligen är din bostadsrätt såld och du har flyttat till din nya bostad. Allt känns toppenbra och nu kan ditt nya liv börja. Men så får du tyvärr ett tråkigt besked. Den som du sålt din bostadsrätt till, menar att det finns fel i bostadsrätten. Dessutom att felet är ett sådant dolt fel, som du som säljare kan bli ansvarig för. Vad ska du göra nu? I den här artikeln ska vi förklara vad som gäller kring fel i bostadsrätt, vad som kan anses vara ett dolt fel och även när du som säljare kan bli ansvarig för ett fel, som köparen upptäckt efter avslutad bostadsaffär.

Fel i bostadsrätt

Olika typer av fel i bostadsrätt

Fel i bostadsrätt går att dela in i olika kategorier. Konkret fel innebär antingen att något i bostaden inte är så som det anges i avtalet, vilket exempelvis kan vara hur många kvadratmeter som bostaden är på. Abstrakt fel är i stället ett fel som inte stämmer överens med vad köparen rimligen kunnat förvänta sig. Dolt fel är en typ av abstrakt fel.

Fel i bostadsrätt och dolt fel

Med dolt fel menas ett fel som en köpare rimligen inte kunnat upptäcka vid en undersökning av bostadsrätten. Till skillnad från köp av fastighet, är inte undersökningsplikten för köparen lagstadgad. Däremot gäller som huvudregel en undersökningsplikt för köparen av bostadsrätten ändå, om denne blir ombedd att titta på lägenheten. Även om köparen inte upptäckt felet, är det inte säkert att det juridiskt anses som ett dolt fel. Det kan exempelvis vara så att köparen inte anses ha genomfört en sådan noggrann undersökning, som rimligen kan krävas av en köpare. Huruvida ett fel betraktas som dolt eller ej får bedömas i varje enskilt fall.

Säljarens ansvar vid dolt fel

Bara för att en köpare hävdar ett dolt fel innebär inte det att du som säljare av bostadsrätten automatiskt blir ansvarig för det dolda felet. Det är möjligt att det faktiskt inte rör sig om ett dolt fel. Dessutom kan det vara så att även om det rör ett dolt fel, har det tagit för lång tid för köparen att reklamera felet, för att du som säljare ska bli ansvarig för felet.

Säljarens ansvar vid dolt fel

Att tänka på vid fel i bostadsrätt:

Har den som köpt din bostadsrätt gjort gällande dolt fel mot dig, kan du med fördel kontakta en jurist som hjälper dig med din tvist. Det är som sagt inte säkert att du behöver bli ansvarig för det felet. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig med din tvist. Tveka inte att höra av dig till oss!

Läsvärt

Säljarens ansvar för faktiska fel enligt jordabalken och köplagen | SvJT

Mäklaren har ingen skyldighet att ta reda på att det finns bygglov | SVT Nyheter

Råd vid tvist – och konkreta tips – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bevisbörda tvistemål – vem det är som måste bevisa vad – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Fel i bostadsrätt – hur gör man om tvist uppstår? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om fel i bostadsrätt behöver inte vara dolt fel

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.