Bostadsrättsförening och dess regler

I en bostadsrättsförening behöver du som bostadsrättshavare givetvis följa de lagar som gäller för bostadsrättshavare. Utöver lagarna finns dock även stadgar och ordningsregler som du ofta behöver följa. I den här artikeln kommer vi fokusera på stadgarna för en bostadsrättsförening.

Bostadsrättsförening och dess regler

Allmänt om stadgar

När en bostadsrättsförening ska bildas behöver föreningen skicka in sina stadgar till bolagsverket. Stadgarna i en bostadsrättsförening är dess grundläggande regler. Stadgarna blir allmänna handlingar när de registrerats hos Bolagsverket. I bostadsrättsföreningen faller det på föreningsstämman att besluta om föreningens stadgar.

En bostadsrättsförening är en typ av ekonomisk förening, men till skillnad från andra ekonomiska föreningar så är stadgarna i en bostadsrättsförening många gånger mer omfattande än stadgarna i andra typer av ekonomiska föreningar. Anledningen till varför stadgarna kan vara mer omfattande i bostadsrättsföreningar, är för att det är möjligt för en förening att ha fler bestämmelser i form av stadgar, än vad som är obligatoriskt.

Obligatoriska stadgar

I 9 kapitlet 5 § bostadsrättslagen framgår många av de uppgifter som en bostadsrättsförening enligt lag ska reglera i föreningens stadgar. Nedan ser du en punktlista med de i paragrafens obligatoriska uppgifter.

  • Det företagsnamn som föreningen ska ha.
  • Orten för där föreningen ska ha sitt säte.
  • Vilken verksamhet som föreningen tänker sig att den ska bedriva.
  • Reglering om föreningen kan ta ut upplåtelseavgift, överlåtelseavgift, pantsättningsavgift och avgift för andrahandsupplåtelse.
  • Grunderna för beräkning av årsavgift, överlåtelseavgift, pantsättningsavgift och avgift för andrahandsupplåtelse.
  • För det fall rätten att bestämma ersättning för en bostadsrätt vid överlåtelse ska vara inskränkt, ska stadgarna innehålla uppgifter om grunderna för beräkning av ersättningen.
  • Grunderna för avsättning av medel för att säkerställa underhållet av föreningens hus.
  • Antalet eller lägsta och högsta antalet styrelseledamöter, revisorer och eventuella suppleanter och tiden för deras uppdrag.
  • Hur en föreningsstämma ska sammankallas.
  • De ärenden som ska förekomma på en ordinarie föreningsstämma.
  • Den tid som föreningens räkenskapsår ska omfatta.
  • Grunderna för hur föreningens vinst ska fördelas.
  • Hur föreningens återstående tillgångar ska fördelas när föreningen upplöses.

Frivilliga stadgar

Utöver de stadgar som en bostadsrättsförening som huvudregel behöver ha enligt lag finns det även annat som en bostadsrättsförening oftast kan välja själv att reglera i stadgarna. Dessa stadgar får inte vara i strid med de tvingande bestämmelserna som ställs upp i bostadsrättslagen. Ett exempel på en sådan reglering är regeln i 7 kapitlet 12 § bostadsrättslagen. Där framgår att du som bostadsrättshavare ska hålla lägenheten i gott skick, om inte annat bestämts i stadgarna. Det innebär alltså att föreningen kan reglera i stadgarna att föreningen ansvarar för en del av det ansvaret som enligt lag brukar ligga på dig som bostadsrättshavare.

Otillåtna stadgar

Sedan finns det vissa typer av stadgar som normalt sätt inte är tillåtna. Exempel på det är stadgar som förbjuder bostadsrättshavare att göra sådana förändringar i sin lägenhet som inte anses som en väsentlig förändring. Däremot är det oftast möjligt för föreningen att ge dig som bostadsrättshavare en utökad handlingsfrihet än vad som framgår av lag.

Att tänka på:

Det som framgår i den här artikeln är endast översiktligt. Om du som bostadsrättshavare har en fundering kring om någon av föreningens stadgar är tillåten eller ej, eller att du har någon annan fråga kring din bostadsrättsförenings stadgar, rekommenderar vi att du tar kontakt med en jurist. Vasa Advokatbyrå AB har en gedigen erfarenhet av frågor kring bostadsjuridik. Tveka inte att höra av dig till oss, så hjälper vi dig.

Läsvärt

Bostadsrättsföreningar kan ha olagliga stadgar – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

Ändra stadgarna – bostadsrättsförening – Bolagsverket

Nyheter i lagen om ekonomiska föreningar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Väsentlig förändring bostadsrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Neka medlemskap i förening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bostadsrättsförening och dess regler

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.