Avtalsbrott garanti

Del I.

Inte sällan förekommer olika former av garantier i avtal. Det kan handla om både muntliga och skriftliga garantier som har stor betydelse för avtalstolkningen. I den här artikeln förklarar vi förenklat vad en garanti innebär juridiskt vid fyra typiska avtalstyper. Vi på Vasa advokatbyrå har lång erfarenhet av avtalsrätt och tvistlösning för både företag och privatpersoner. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Avtalsbrott garanti

Vad innebär en garanti juridiskt?

En garanti kallas också för utfästelse och innebär att någon part i ett avtal tydligt utlovar att dennes prestation har en viss preciserad egenskap. Det kan t.ex. vara att ett fordon ska fungera vid normalt bruk i tre år, att en maskin ska ha viss kapacitet, att ett bord ska vara tillverkad av visst material och i ett visst land, att en tavla är målad av en viss konstnär, att en travhäst inte ska vara äldre än en viss ålder, att en viss mängd olja som levereras ska vara blyfri eller att en fastighet inte ska vara belastad av servitut eller hus som uppförts i strid med bestämmelser om bygglov, osv.

Garantier betyder alltså bara löfte om viss egenskap, och säger inget om löftets innehåll i det specifika avtalet. Det är därför viktigt vid ingående av avtal att klargöra vad exakt det är som en part garanterar samt om garantin har någon tidsgräns. Det behöver inte heller alltid uttryckligen stå ”garanti” i ett avtal för att det ska tolkas som det. Vad som en part har lovat är en fråga om avtalstolkning som har det skriftliga avtalet, om ett sådant finns, som utgångspunkt för tolkningen.

Garanti och skadestånd

Den som har levererat en produkt eller utfört en tjänst som strider mot vad den garanterat är som huvudregel skyldig att inte bara ersätta köparen för felet, utan även att betala skadestånd för skador och förluster som felet orsakat som följd. Det kan t.ex. handla om en olja till en maskin som är felaktig och som följd förstör maskinen. Om säljaren har lämnat en garanti för oljans egenskaper blir denne också skadeståndsskyldig för skadan på maskinen, utöver skyldigheten att omleverera, eller att återbetala köparen för oljan.

Garanti vid fastighetsköp

Vid köp av fast egendom har köparen en långtgående undersökningsplikt. Varje fastighet är unik och det är både praktiskt omöjligt och olämpligt att i det skriftliga avtalet försöka beskriva precis allt om fastighetens egenskaper. Istället fylls avtalets innehåll ut med vad köparen borde ha upptäckt vid en undersökning. Om köparen upptäcker oönskade egenskaper får det indirekt betydelse för det pris som denne vill lägga. Men om köparen underlåter att undersöka kan denne inte häva att fel föreligger, eftersom denne borde ha upptäckt felet och därför har accepterat det.

En garanti eller utfästelse från säljaren om en viss egenskap ersätter köparens undersökningsplikt vid fastighetsköp om den specifika egenskapen. Eftersom säljaren har lovat att huset på fastigheten t.ex. inte har fuktskador i badrummet ersätter det köparens underförstådda acceptans av alla egenskaper som går att undersöka med blotta ögat.

För att något ska vara en garanti eller utfästelse måste det dock handla om precisa uppgifter av faktakaraktär, och inte rena värdeomdömen om att taket är mycket vackert, att vattnet är gott eller att trädgården är fin. Gränsen kan ibland vara svår att dra när det kommer till uttryck av blandad karaktär som att träden är välskötta eller att taket är i bra skick.

Om fel visar sig, i strid med vad säljaren har garanterat har köparen som huvudregel rätt till skadestånd, utöver prisavdrag eller hävning om felet är väsentligt.

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

  • Vi hjälper dig med att förhandla fram, skriva, granska och tolka avtal
  • Undvik att små problem blir stora genom att tidigt få professionell juridisk rådgivning

Tvistlösning

  • Vi biträder dig genom hela processen
  • Vi hjälper dig att förhandla med motparten
(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om avtalsbrott garanti

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.