Vill du häva ditt bostadsköp?

Nyproduktion, häva ditt bostadsköp – Nyligen kom det en dom av Stockholms tingsrätt där de fastslog att bostadsrättsköp för nyproducerade bostäder kan hävas om bostäderna inte är inflyttningsklara i tid. Det kan räcka med sex veckors försening för att köpet ska kunna hävas om köpet har avtalats med förhandsavtal. Om domen skulle komma att bli praxis vid fall av försenade nyproduktioner kan det innebära att bygg och fastighetsbolag kan förlora belopp motsvarande flera miljarder.

Häva bostadsköpet av nyproduktion

Frågan är högst aktuell nu i och med att det i dagsläget tros finnas flera tusen personer som är i en situation nu där de påverkas av försenade nyproduktioner. Det har tidigare funnits exempel på bostadsbolag som har avtalat om förhandsavtal med sina kunder om nyproduktioner, varpå förseningarna har pågått upp till två år. Ett exempel på detta är en bostadsrättsförening som hade ett projekt där de byggde 252 bostäder, varav 249 såldes med förhandsavtal, och sedan flyttades det preliminära inflyttningsdatumet fram. Det ledde till att 53 personer som hade tecknat förhandsavtal gick samman och ville häva bostadsköpet, då det ansågs att bolaget hade begått avtalsbrott genom att ändra premisserna för tillträdet.

Om ett upplåtelseavtal har tecknats kan kontraktsbrott ske antingen genom att bostadsrättsföreningen dröjer med tillträdet, eller att köparen uteblir med betalningarna som ska göras. I vissa fall, till exempel som rättsfallet mot Savanas bostadsrättsförening gällande Plommonträdet 5, kan det även handla om att det sker fördröjningar även vid tecknandet av upplåtelseavtalet i sig – samtidigt som tillträdet till bostaden har förskjutits.

Inga tydliga regler

Det finns en uppenbar konflikt mellan fastighetsbolagens ekonomiska vinstintresse och konsumentens rättigheter. Det finns inget entydigt svar på hur mycket bostadsbolaget kan försena tillträdet till bostäderna för att köparen ska ha rätt att häva köpet. Boverket rubricerar det själva som att det är ”oklart”, senast i juni 2018. Rättschefen på Boverket, Yvonne Svensson, säger dock att det ska finnas en ”rimlig säkerhet” för den som köper bostaden. Även Mäklarsamfundet skriver att det är osäkert hur stora dröjsmål som är acceptabla, men att ”tidsfristen bör vara tämligen snäv”.

Vill du ha hjälp med att avträda din nyproduktion? Ring oss på telefon 08 – 678 43 00

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vill du häva ditt bostadsköp?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.