Upphandlingsform – vanliga problem

Du kanske har tänkt att starta ett entreprenadprojekt och du undrar vad som gäller och hur du ska gå tillväga. När det kommer till entreprenader brukar de delas in i två kategorier, nämligen upphandlingsformer och entreprenadformer. I den här artikeln kommer behandlas de två upphandlingsformerna delad entreprenad och generalentreprenad. Upphandlingsform anger i korthet hur många entreprenörer som kommer upphandlas och förhållandet entreprenörerna emellan. Vidare kommer en jämförelse göras vilka fördelar de olika upphandlingsformerna har.

Upphandlingsform - vanliga problem

Delad entreprenad

En delad entreprenad innebär att du köper in flera tjänster från entreprenörer som är oberoende av varandra. Detta innebär att du som beställare ingår avtal med varje enskild entreprenör utan att de har ansvar för varandra. Det är vanligt att man ingår avtal med en “huvudentreprenör” som gör det mesta men även med mindre entreprenörer (s.k. sidoentreprenörer). Ett exempel på en sidoentreprenör är elektriker, VVS eller gipsarbete. Det är fullt möjligt att reglera avtalen med samtliga entreprenörer i samma kontrakt. Sedan avtalas sidoentreprenaderna särskilt. Här ligger samordningsansvaret i regel på på huvudentreprenören. Skulle du dock inte ingå ett avtal med en huvudentreprenör bär du själv ansvaret. Konsekvenserna för dig om du själv tar på dig samordningsansvaret är bland annat att vid förseningar kan du tvingas betala kostnader som du inte hade kunnat förvänta dig.

Generalentreprenad

Här upphandlar beställaren med en generalentreprenör som i sin tur får upphandla med underentreprenörer. Samordningsansvaret lämnar beställaren över på generalentreprenören. Båda entreprenadformerna utförandeentreprenad och totalentreprenad kan utgöra generalentreprenad.

Upphandlingsform - vanliga problem

För utförandeentreprenader är generalentreprenad den upphandlingsform som vanligtvis väljs i praktiken. Avtal vid generalentreprenad upprättas mot bakgrund av färdiga bygghandlingar. Dessa bygghandlingar kan justeras utifrån hur anbudet från entreprenören lyder. Efter ingåendet av avtalet kommer alla tillägg eller ändringar debiteras för. Se därför till att vara inläst på vad som anges i avtalet för att slippa göra justeringar i efterhand.

Val av upphandlingsform

Väljer du delad entreprenad kan fördelen med det till skillnad från generalentreprenad vara att du genom den upphandlingsformen väljer olika entreprenörer för olika delar av entreprenaden. Det gör att du för varje entreprenad-del kan ta in en entreprenör som är specialist på just den delen. Det säger sig självt att de som har specialistkompetens i regel gör ett bättre jobb än den med allmän kompetens. Eftersom den enskilda huvudentreprenören kanske inte anlitar underentreprenörer med samma kompetens, kan delad entreprenad leda till ett bättre slutresultat än vid generalentreprenad. Vidare kan du själv kontakta varje entreprenör, vilket förenklar möjligheten att göra gällande önskemål mm. Kontrollen över alla entreprenörer kan också ge dig en ökad trygghet över hur entreprenaden utvecklar sig, gällande såväl byggandet som hur kostsam entreprenaden blir.

Väljer du en generalentreprenad är det bara en part som du har tecknat avtal med. Fördel med det kan vara att ju färre parter du har avtalat med, desto större är chansen för att det inte uppstår en tvist. Uppkommer en tvist blir även det mer lätthanterligt om det endast är avtal med en part. För skulle du vid en delad entreprenad vara missnöjd med flera delar, tvingas du tvista mot flera parter, vilket kan resultera i högre kostnader och det kan dra ut ännu mer på tiden.

Upphandlingsform - vanliga problem

Att tänka på

Entreprenader kanske är en av de absolut svåraste områdena inom juridiken eftersom de inte regleras i lag, utan parter använder sig av standardavtal som AB 04 och AB 06. Det finns även utrymme för att avtala om annat än vad som anges i standardavtalen. Om du har för avsikt att dra igång ett entreprenadprojekt bör du ta kontakt med en jurist som har erfarenhet av entreprenad. En jurist kan bland annat hjälpa dig välja upphandlingsform, entreprenadform och vad som ska ingå i avtalet/avtalen för entreprenaden. Vasa Advokatbyrå har många års erfarenhet av entreprenadjuridik och hjälper gärna dig med din entreprenad och dina frågor. Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende och dina frågor kring entreprenadrätt.

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Undvik att välja en upphandlingsform som inte passar dig.

* Skaffa en bedömning hur du ska gå tillväga med din entreprenad.

Tvistelösning

* Få en juridisk bedömning av regleringen och standardavtalen som gäller för entreprenader.

* Minimera risk för att inte kunna göra gällande eventuella avtalsbrott som din motpart begått.

* Undvik att behöva tvista i domstol istället för att kunna lösa tvist genom förlikning.

* Ödsla inte din egen tid på att försöka komma överens med entreprenör.

Kontakta oss för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna jurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om upphandlingsform – vanliga problem

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.