Är du missnöjd med din hantverkares arbete eller har arbetet tagit längre tid än vad du och hantverkaren kommit överens om? Tvist kan uppstå av flera olika anledningar. Som konsument är det viktigt att veta vilka rättigheter man har och vad man kan göra ifall att man hamnat i tvist med sin hantverkare.
När ett företag utför tjänster åt en konsument är det konsumenttjänstlagens bestämmelser som gäller. Konsumenttjänstlagen bestämmelser är tvingande till konsumentens förmån. Att en lag är tvingande till konsumentens förmån innebär att man inte får avtala om villkor som är sämre för konsumenten än de som står i lagen.
Konsumenttjänstlagen
När ett företag utför tjänster åt en konsument är det konsumenttjänstlagens bestämmelser som gäller. Konsumenttjänstlagen bestämmelser är tvingande till konsumentens förmån. Att en lag är tvingande till konsumentens förmån innebär att man inte får avtala om villkor som är sämre för konsumenten än de som står i lagen.Betala hantverkare i förskott
Det händer att hantverkare vill att kunden ska betala i förskott – gör inte det. Du är inte skyldig att betala för arbete som ännu inte utförts. Betalar du i förskott riskerar du att hamna i en situation där du är missnöjd med arbetet och vill ha pengarna tillbaka. Har du däremot inte betalat i förskott har du möjlighet att hålla inne så mycket av betalningen som behövs för att du ska få säkerhet för ditt krav.Fel i tjänst
Reklamation
Har du upptäckt ett fel är det viktigt att du reklamerar felet i tid. Enligt lag ska reklamation göras inom “skälig tid” efter det att du märkt eller borde ha märkt felet. En reklamation som görs inom två månader från det att du märkt felet anses ha skett i rätt tid. Reklamerar du inte i rätt tid förlorar du rätten att åberopa felet. Vänta därför inte för länge. Du har dock inte rätt att åberopa fel som upptäckts senare än tre år efter det att uppdraget avslutades. Har hantverkaren utfört arbete på mark, byggnader eller andra fasta saker har du rätt att reklamera fel som upptäcks inom tio år från det att uppdraget avslutades. I och med att konsumenttjänstlagen är tvingande till konsumentens fördel är det inte möjligt att genom avtal förkorta reklamationstiden, däremot finns det inget som hindrar er från att avtala om en längre reklamationstid. När du vill reklamera ett fel är det du som måste bevisa att det faktiskt föreligger ett fel. Det kan därför vara en bra idé att dokumentera felen samt spara kvitton och liknande dokument som kan användas som bevis. Föreligger det fel kan du…- Hålla inne med betalningen. Som tidigare nämnt har du rätt att hålla inne så mycket av betalningen som krävs för att du ska få säkerhet för ditt krav.
- Kräva att felet avhjälps.
- Kräva prisavdrag.
- Häva avtalet. För att ett avtal ska hävas krävs att avtalsbrottet är väsentligt.
- Kräva skadestånd av hantverkaren.