Ett stambyte innebär att rören och ledningarna i en fastighet byts ut. Dessa ledningar och rör har funktionen att transportera avloppsvatten och tappvatten. Varför stambyte utförs beror på att stammarna inte har en obegränsad livslängd. En risk med att vänta för länge med att byta ut stammarna är att rören och ledningarna kan börja läcka, vilket ofta kan leda till att det uppstår vattenskador. I den här artikeln informerar vi dig som bostadsrättshavare om lite vad det innebär med att din bostadsrättsförening genomför ett stambyte.
Vad du som bostadsrättshavare tjänar på ett stambyte
Risken för att du skulle drabbas av en vattenskada minskar rejält när gamla stammar byts ut mot nya. En annan fördel med stambyte är efter stambytet får du badrum i lägenheten som är nyrenoverade, vilket normalt sätt också leder till en ökad standard. Du som bostadsrättshavare kan ofta få tycka till om vilket material som ska användas, då badrummen ska renoveras efter det att stammarna bytts ut. Något som inte gäller alla men som vissa får utstå i fastigheten, är att det kan förekomma en lukt av avlopp. Ett glädjande besked för dig som känner sådan lukt i fastigheten du bor, är att den lukten brukar försvinna efter stambytet.
Vad stambyte innebär för bostadsrättens värde
Visserligen är det så att värdet på din lägenhet kan öka i och med ett stambyte. Dock bör nämnas att det inte är särskilt billigt att genomföra ett stambyte. För att föreningen ska kunna kosta på ett stambyte behöver de få in ekonomiska resurser på något sätt. Ett sätt för föreningen att kunna bekosta ett stambyte är att föreningen inhämtar pengar från medlemmarna, genom att höja de avgifter som medlemmarna behöver betala. Sedan kan visserligen föreningen hämta in pengar från annat håll, så att medlemmarna slipper bekosta hela stambytet.
En bostadsrättsförening där medlemmarna behöver betala en högre avgift och föreningen drar på sig skulder genom att låna pengar på annat håll för att finansiera stambytet, kan möjligen leda till att föreningen inte blir lika attraktiv att bo i. Samtidigt ska du inte glömma hur viktigt det är att du får nytt rent vatten och att det smutsiga vattnet transporteras bort och renas. Vidare bör du ha i åtanke de höga kostnader som en vattenskada kan leda till. Därför är stambyte nödvändigt, även om det är en kostsam åtgärd.
Vad som händer om du inte samtycker till stambytet
Det kan vara på så sätt att du av någon anledning inte vill att bostadsrättsföreningen ska genomföra ett stambyte. Möjligen kan det vara så att du nyligen genomfört en renovering av ditt badrum, och du tror att föreningens renovering av badrummet efter stambytet, inte kommer hålla samma mått som efter din renovering. Dessvärre är det som huvudregel omöjligt att få slippa att medverka i stambytet. Enligt 7 kapitlet 13 § bostadsrättslagen framgår att din bostadsrättsförening normalt sätt har rätt att gå in och genomföra arbeten i din lägenhet, som föreningen anser är nödvändiga.
Bara för att du inte kan neka ett stambyte, kan du ändå försöka att diskutera stambytet med föreningen. Kanske kommer ni tillsammans fram till att föreningen kan undvika en rivning av ditt badrum genom att i stället koppla stammarna till ditt badrum. Det kan vara svårt att kräva igenom något sådant, men det skadar inte att föra dialog med föreningen och lyfta fram dina önskemål.
Att tänka på
Om det skulle uppstå något fel efter det att stambytet är utfört, kanske du hamnar i en tvist om det. Du kanske också undrar om du ska rikta ansvar mot föreningen eller mot hantverkarna som orsakat felet. Att driva en tvist själv är inte så lätt utan en juridisk kompetens. Vasa Advokatbyrå AB har en gedigen erfarenhet av tvister och ärenden som gäller bostadsrätter. Tveka inte att höra av dig till oss, så hjälper vi dig med din tvist.
Läsvärt
https://www.domstol.se/amnen/tvist/tvistemal-i-domstol/
https://www.vasaadvokat.se/advokatens-roll-i-ett-tvistemal/
https://www.vasaadvokat.se/advokatkostnad/
https://www.vasaadvokat.se/konflikt-med-forening/
Till sist om stambyte i bostadsrättsförening – vad det innebär
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.