Att göra affärer med hantverkare kan vara knepigt utan ett avtal. Ett muntligt avtal är bindande, men kan skapa osäkerhet. I den här bloggen guidar vi dig genom fem avgörande punkter att ha koll på för att skydda dig vid muntliga avtal.
Läs vidare för en tryggare renovering!
Varför ett skriftligt avtal är viktigt
Ett skriftligt avtal är viktigt eftersom det hjälper till att bevisa vad som har överenskommits och förhindrar eventuella missförstånd eller tvister mellan dig och hantverkaren.
Med ett skriftligt avtal har du en tydlig och konkret överenskommelse som båda parter kan referera till om det skulle uppstå problem längs vägen.
Bewijslast
Att bevisa innehållet i en muntlig överenskommelse kan vara svårt om tvist uppstår. Det ligger på den som gör anspråket att visa att avtalet finns och vad det innebär. Utan dokumentation blir det ofta ord mot ord, vilket kan leda till problem vid ett avtalsbrott.
Den som kan presentera starkast bevis har bättre chans att vinna i en rättslig tvist.
Därför bör du alltid dokumentera alla avtal med byggföretag, oavsett om det gäller renoveringsprojekt eller enklare hantverkstjänster. En skriftlig bekräftelse säkrar vad som kommits överens om och vilka avtalsvillkor som gäller.
Det ger dig en konkret grund att stå på om något skulle gå fel under entreprenadens gång. En klar och tydlig dokumentation minskar risken för missförstånd och förenklar processen vid eventuell kvalitetssäkring av utfört arbete.
Förhindrar missförstånd och tvister
Ett skriftligt avtal med en hantverkare förhindrar missförstånd och tvister som kan uppstå under arbetets gång. Genom att tydligt dokumentera både parternas förväntningar och arbetsomfattningen kan potentiella konflikter undvikas.
Det skapar också en trygghet för såväl konsumenten som entreprenören genom att tydligt fastställa vilka skyldigheter och rättigheter som gäller under projektets gång.
Att ha ett skriftligt avtal innebär också att eventuella ändringar eller tillägg kan dokumenteras på ett korrekt sätt, vilket minskar risken för oenigheter längre fram. Genom att använda branschens standardavtal, såsom AB 04 eller ABT 06, kan parterna dra nytta av de standardiserade villkoren som redan är etablerade inom bygg- och entreprenadbranschen.
Tips för att ingå ett avtal med en hantverkare
Använd Konsumentverkets hantverkarformulär och skriv alltid ett skriftligt avtal för att förhindra missförstånd och tvister. Undvik muntliga överenskommelser och ha en god relation med entreprenören.
Använd också branschens standardavtal (AB 04 eller ABT 06) och kontakta Rättsakutens jurister för hjälp och rådgivning.
Använd Konsumentverkets hantverkarformulär
Konsumentverkets hantverkarformulär ger en omfattande och tydlig mall för entreprenadavtal. Denna standardmall innehåller alla nödvändiga punkter för att säkerställa att avtalet är fullständigt och rättssäkert.
Hantverkarformuläret hjälper till att undvika oklarheter och negativa överraskningar genom att tydligt specificera arbetets omfattning, kostnader och tidsramar för projektet. Formuläret ger en bra utgångspunkt för att skapa ett skriftligt avtal som skyddar både konsumenten och entreprenören.
Skriv alltid ett skriftligt avtal
När du anlitar en hantverkare för renoverings- eller byggprojekt är det av yttersta vikt att skriva ett skriftligt avtal. Ett skriftligt avtal fungerar som bevis vid eventuella tvister och ger tydlighet kring vad som har avtalats.
Genom att undvika muntliga överenskommelser och istället skriva ned villkoren kan du skydda dig själv och hantverkaren från missförstånd och osämja. Genom att använda branschens standardavtal, såsom AB 04 eller ABT 06, kan du säkerställa att ni följer etablerade riktlinjer och minimera risken för konflikter.
Undvik muntliga överenskommelser
Muntliga överenskommelser kan leda till missförstånd och tvister. Ett skriftligt avtal ger tydlighet och bevisar vad som har avtalats. Det är viktigt att undvika muntliga överenskommelser när det gäller renoveringsarbeten, byggnadsarbetare, installation och byggentreprenad.
Genom att skriva ner alla detaljer är det möjligt att undvika oklarheter och problem som kan uppstå längre fram. Så se till att alltid ha ett skriftligt avtal med din hantverkare för att undvika tvister och missförstånd i framtiden.
Ha en god relation med entreprenören
När du har ingått ett skriftligt avtal är det viktigt att upprätthålla en positiv och öppen dialog med entreprenören. Tydlig kommunikation kan bidra till att undvika missförstånd och problem längs vägen.
Genom att visa respekt och ömsesidig förståelse kan du bygga en tillitsfull relation där båda parter är engagerade i att uppnå det bästa resultatet för projektet. Att ha en bra relation med entreprenören kan också bidra till en smidigare och mer effektiv process för bygglovsansökan och kostnadsförslag, vilket kan göra hela processen mycket mer givande och mindre stressande.
Använd branschens standardavtal (AB 04 eller ABT 06)
Vid muntliga avtal med hantverkare kan användningen av branschens standardavtal, såsom AB 04 eller ABT 06, ge dig en tydlig struktur och skydd. Dessa avtal innehåller väldefinierade villkor och kan hjälpa till att förhindra eventuella missförstånd eller tvister som kan uppstå.
Genom att använda standardavtal från branschen kan du tryggt säkerställa att både du och hantverkaren har en gemensam grund att utgå från, vilket kan vara avgörande om problem uppstår längs vägen.
Att använda branschstandarden underlättar kommunikationen och minimerar risken för tolkningsfel. Det ger också en klar ram för projektet och ger ömsesidig trygghet. Så när du ingår muntliga avtal med hantverkare kan användningen av branschens standardavtal vara ett konkret steg för att undvika framtida problem och tvister.
Kontakta Rättsakutens jurister för hjälp och rådgivning
Vid behov av juridisk hjälp och rådgivning i samband med ett muntligt avtal med en hantverkare, är det viktigt att kontakta Rättsakutens erfarna jurister. Deras specialiserade kunskap inom entreprenadrätt kan ge vägledning och stöd för att säkerställa en rättvis och rättslig lösning vid eventuella tvister eller problem med byggföretaget.
Rättsakutens jurister kan guida dig genom de nödvändiga stegen och erbjuda professionell rådgivning för att skydda dina intressen vid muntliga avtal med hantverkare. Med deras expertis kan du effektivt navigera genom eventuella juridiska frågor som kan uppstå under byggprocessen.
Vanliga Frågor
1. Vad är det första jag bör tänka på när jag gör ett muntligt avtal med en hantverkare?
Det första du bör göra är att tydligt diskutera och komma överens om jobbets omfattning och villkor med byggfirman innan arbetet påbörjas.
2. Hur kan jag vara säker på att hantverkaren kommer ihåg vårt muntliga avtal?
För att vara säker, bekräfta alla viktiga punkter och överenskommelser du gjort med hantverkaren genom att skicka en sammanfattning via e-post eller sms som ni båda kan referera till.
3. Behöver jag något skriftligt om vi har ett muntligt avtal?
Även om ett muntligt avtal kan vara bindande, är det alltid säkrare att ha en skriftlig uppgörelse för att undvika missförstånd och stärka avtalets giltighet.
4. Vad gör jag om det uppstår problem med arbetet som byggfirman utfört?
Om problem uppstår, ta kontakt med hantverkaren direkt för att diskutera situationen och försök att lösa eventuella problem utifrån de överenskommelser ni gjort i ert muntliga avtal.
Till sist om 5 viktiga punkter att tänka på vid muntligt avtal med hantverkare
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.