Köpekontrakt utan mäklare – vad du bör tänka på

En fastighetsmäklare är enligt fastighetsmäklarlagen en fysisk person (inget företag), som förmedlar fastigheter och bostadsrätter mm., och som är registrerad hos fastighetsmäklarinspektionen. Mäklaren har ett ansvar och genom sitt yrke hjälper dig med viktiga saker som du inte behöver tänka på. Om du ingår ett köpekontrakt utan mäklare kan det vara bra att veta vad en mäklare gör, så du vet vad du själv behöver göra. Mäklarens roll och vad du behöver tänka på utan en sådan behandlas i den här artikeln.

Köpekontrakt utan mäklare – vad du bör tänka på

God fastighetsmäklarsed som du inte får med köpekontrakt utan mäklare

Bestämmelsen i lag där seden består av tre delar som mäklaren måste uppnå i sin yrkesutövning, nämligen 1. den allmänna omsorgsplikten, 2. verka opartisk och handla i både ditt intresse som säljare och i köparens intresse, 3. slutligen god fastighetsmäklarsed.

Allmänna omsorgsplikten

Den allmänna omsorgsplikten är kopplad till god fastighetsmäklarsed, och innebär att mäklaren ska efterleva fackmässighet. Mäklaren ska se till att affären mellan säljare och köpare är i enlighet med de juridiska regler som finns. Omsorgsplikten gäller beträffande upplysningsplikt, rådgivningsplikt, kontrollplikten och handlingsplikten som gäller vid slutandet av avtalet.

Opartiskt handlande

Mäklaren ska se till både köparens och säljarens intressen. Mäklaren får inte handla sitt eller köparens intresse på bekostnad av säljaren. När det kommer till priset så handlar mäklaren huvudsakligen i säljarens intresse. Dock anges i förarbetet att du som säljare inte får gynnas på bekostnad av köparen. Du som säljare får hjälp med att få ett bra pris på din bostad, då mäklaren bör agera rådgivare gällande vilka bud på bostaden som du ska acceptera respektive inte nöja dig med. Mäklaren kan även ge tips efter en visning och inkomna med anbud och råd, om du istället för att acceptera ett bud bör hålla en visning till. Vad som är ett bra bud eller inte kan vara svårt för dig som säljare att själv veta, så gällande priset får du själv undersöka vad som är ett godtagbart pris för bostaden utifrån området den säljs i, hur många kvadratmeter den är och så vidare.

Köpekontrakt utan mäklare – vad du bör tänka på

God fastighetsmäklarsed

Inom ramen ramen för den goda fastighetsmäklarseden så ska mäklaren exempelvis ge köparen en objektsbeskrivning, där det anges bostadsrättens namn, om eventuell pantsättning av bostadsrätten, hur stort antal bostadsrätter som finns i fastigheten och slutligen upplåten mark. Det rekommenderas också att bostadens storlek, numret på lägenheten, samt även vad som är årsavgiften för bostadsrätten, anges i objektsbeskrivningen.

Annat som mäklaren hjälper dig som säljare med

Att marknadsföra din bostad så att tillräckligt många blir medvetna om att den är till salu, innebär stora svårigheter jämfört med om en mäklare som kan annonsera på mäklarbyråns hemsida och via andra marknadsföringskanaler. Du som säljare kanske inte når ut till tillräckligt många för att komma upp i de bud som din bostad kan vara värd på marknaden. Du får också ett skydd genom att anlita en mäklare under hela köpeprocessen, genom att mäklaren ser till att allt går rätt till juridiskt. Det är vanligt att det blir fel när två privatpersoner sluter ett avtal. Det minskar risken för fel och framtida problem gällande avtalet om någon som är juridiskt kunnig utformar avtalet, vilket mäklare i viss utsträckning ofta är.

Om du fortfarande vill ingå köpekontrakt utan mäklaren

Du kan gå miste om många fördelar om du säljer din bostadsrätt utan mäklare. Vill du ändå göra det så rekommenderar vi att du i alla fall tar hjälp av en jurist för att upprätta avtalet mellan dig och köparen. Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av såväl bostadsrätt som avtalsrätt. Vi hjälper gärna dig med ditt köpekontrakt, så tveka inte att höra av dig.

Köpekontrakt utan mäklare – vad du bör tänka på

Anlita oss för:

Allmän rådgivning om köpekontrakt utan mäklare

* Undvik att begå misstag när du upprättar ett avtal mellan dig som säljare och köpare.

* Skaffa en juridisk bedömning vad som ska ingå i ett sådant avtal.

Tvistelösning

* Få en juridisk bedömning utifrån gällande rättsläge.

* Minimera risken för att det uppstår problem i framtiden med köparen.

* Slipp oroa dig i framtiden för den större risken du tar att hamna i en tvist om du skulle upprätta avtalet själv.

Kontakta oss här för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna bostadsjurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om köpekontrakt utan mäklare – vad du bör tänka på

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.