Krav bostadsrättshavare kan ställa på bostadsrättsföreningen

När du bor i en bostadsrätt har du visserligen vissa skyldigheter som du behöver uppfylla. Men i den här artikeln informerar vi i stället dig som bostadsrättshavare, vilka skyldigheter som bostadsrättsföreningen har gentemot dig.

bostadsrättsföreningen

Lägenhetens skick vid tillträde

När du som bostadsrättshavare får flytta in i en ny bostadsrättslägenhet som ingen tidigare bott i, gäller i regel att bostadsrättsföreningen ska ansvara för att lägenheten är i ett visst skick när du får tillträde. Vilket ansvar föreningen har för skicket av lägenheten vid sådan upplåtelse, framgår av 7 kapitlet 1 § bostadsrättslagen. Där framgår också att du som köpare av bostadsrätten, med bostadsrättsföreningen har rätt att avtala om vad som ska gälla kring skicket på lägenheten. Sådant avtal behöver inte nödvändigtvis ingås genom skriftligt avtal, utan det går bra att komma överens muntligen. Är det däremot så att något inte är avtalat, anges också i 7 kapitlet 1 § bostadsrättslagen, att lägenheten ska vara fullt brukbar för sitt ändamål utifrån vad som är den allmänna uppfattningen på orten.

Bostadsrättsföreningens skyldighet att agera på störningar

Om det är någon granne som på något sätt gör sig skyldig till störningar som inte ska behöva accepteras av de andra bostadsrättshavarna, kan föreningen vara tvungen att vidta åtgärder mot den störande grannen. Dessutom bör föreningen också se till att föreningen själv inte är ansvarig för att bostadsrättshavarna utsetts för störningar, vilket kan innefatta exempelvis att föreningen behöver ljudisolera tvättstugan.

Dock kan det vara svårt som bostadsrättshavare att kunna hålla föreningen juridiskt ansvarig för störningar. I varje enskilt fall får det göras en bedömning av samtliga omständigheter som är för handen i just det fallet. Exempelvis har Högsta domstolen i ett mål bedömt att pianospelande två timmar under eftermiddagarna på vardagar och fyra timmar på helgdagarna, var störningar som fick tålas av grannarna.

Om du tror att störningarna som du utsätts för i föreningen inte ska behöva tålas, finns det vissa saker som du kan prova. Du kan exempelvis försöka göra gällande att föreningen ska sätta ner din årsavgift. Begäran om skadestånd skulle du kunna rikta mot föreningen om du tror att föreningen kan ha varit oaktsam. Att vinna framgång med dessa åtgärder kan vara svårt, så du kan alltid ta kontakt med en jurist som hjälper dig.

Medlems rättigheter på föreningsstämma

Det högsta organet som får fatta beslut i en bostadsrättsförening är föreningsstämman. Tanken är att föreningen ska vara demokratisk, varför medlemmarna i föreningen har en rätt att få vara med och besluta i vissa frågor. Bostadsrättslagen reglerar mycket som gäller bostadsrättsföreningar, men när det kommer till föreningsstämman regleras det mesta i stället i lagen om ekonomiska föreningar.

En föreningsstämma ska hållas i alla fall en gång om året, vilket kallas för årsstämman. Sedan finns det också möjlighet att hålla extra föreningsstämmor. En grund för att sådan extra stämma ska hållas, är då ett minimum om 1/10 av samtliga föreningsmedlemmar begär det skriftligen, med en motivering om varför stämman ska hållas. Det är en regel som visar på hur lagstiftaren har tänkt att föreningar ska vara demokratiska.

En annan demokratisk rättighet du har som medlem i en bostadsrättsförening är att du har möjlighet att skicka in motioner, som sedan ska tas upp på stämman. Om du vill att ditt ärende ska behandlas på föreningsstämman, ska du se till att din motion kommer in till stämman i god tid. Vad som avses med god tid, är att styrelsen ska hinna titta på motionen, för att sedan ange sin åsikt om hur styrelsen anser att stämman borde besluta om förslaget.

Att tänka på för bostadsrättsföreningen

Notera att vad som nämns i artikeln är översiktligt, och det kan exempelvis anges något annat i stadgarna som gäller i stället för det som nämns i artikeln. Därför är det alltid klokt att ta kontakt med en jurist.

Ofta får du dina rättigheter tillgodosedda av föreningen, men sedan förekommer det att föreningen inte gör det som förväntas av den. Som nämnt i artikeln kan du ha svårt att göra gällande en juridisk åtgärd mot föreningen på egen hand. Vasa Advokatbyrå AB har en gedigen erfarenhet av tvister och bostadsrättsfrågor. Önskar du driva en tvist mot din bostadsrättsförening är du välkommen att höra av dig till oss, så hjälper vi dig.

Läsvärt

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bostadsr%C3%A4tt

https://www.riksbyggen.se/inspiration/juridiska-fragor/hur-mycket-ar-det-okej-att-lata/

https://www.vasaadvokat.se/bostadsratt-vrakning-10-vrakningsgrunder/

https://www.vasaadvokat.se/likhetsprincipen-bostadsratt/

https://www.vasaadvokat.se/storande-barn-bostadsratt/

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om krav bostadsrättshavare kan ställa på bostadsrättsföreningen

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.