Störande grannar – vilka regler gäller?

Du kanske upplever att någon granne uppträder störande, men du vet inte hur du ska få det störande beteendet att upphöra. Om du pratat med grannen och denne ändå väljer att fortsätta med det störande beteendet, finns det tyvärr inte något du själv kan göra. I det läget behöver du bostadsrättsföreningens hjälp för att så stopp på grannens störningar.

Störande grannar – vilka regler gäller?

Bostadsrättsföreningens ansvar

Du och dina grannar ansvarar för att ert vistande i bostadsrätten inte stör varandra. Om det är så att ett beteende är tillräckligt störande för att gå utöver vad som allmän får accepteras i ett flerfamiljshus. Exempel på accepterat störande är lekande barn eller TV-tittande på dagtid. Exempel på oacceptabelt störande är någon som har fest väldigt ofta. Vad som anses som oacceptabel störning går inte att svara på generellt, utan varierar från fall till fall beroende på olika omständigheter.

Bostadsrättsföreningen ska vid oacceptabelt störande inledningsvis informera den granne som påstås vara störande och sedan också informera socialnämnden om att föreningen uppmärksammat personen på störningarna.

Konsekvenser för störande beteende

Om en boende blivit varnad för störande beteende och denne inte skärper sig så kan denne få sin nyttjande rätt till bostadsrätten förverkad dvs. den boende blir vräkt från lägenheten och får inte bo kvar där längre, samt tvingas att sälja sin bostadsrätt.

Störande grannar – vilka regler gäller?

Grunder för att få bostaden förverkad

Fått tillfälle att bättra sig

För att föreningen ska ha rätt att förverka en boendes bostadsrätt så krävs det att en boende getts en möjlighet att sluta upp med störningarna och att denne trots tillsägelse väljer att inte bättra sig. Skulle en boende efter tillsägelse skärpa sig vad avser störningarna, så kan vanligtvis inte bostadsrättsföreningen förverka den boendes bostadsrätt.

Undantag då möjlighet att bättra sig inte behöver ges

Undantag från när det krävs att den boende ges möjlighet att bättra sig är exempelvis vid det som kallas särskilt allvarlig störning. Då kan bostadsrätten förverkas utan att denne fått en möjlighet att bättra sig. Sådan särskilt allvarlig störning kan vara en av två typer av beteende. Det ena är när det rör sig som är ett allvarligt brott. Exempel på sådant brott kan vara mordbrand eller om man hotat eller använt våld mot den som anmält ens störningar till föreningen. Den andra typen av särskilt allvarlig störning är då det antas att en tillsägelse att bättra sig inte kommer kunna resultera i att störningen upphör. Sådana störningar ska i regel vara särskilt omfattande. Exempel på sådan störning är om den boende har ett kvalificerat drogmissbruk eller har en psykisk störning.

Störande grannar – vilka regler gäller?

Att tänka på

Det är inte säkert att bostadsrättsföreningen lyssnar på vad du har att säga. Då kan det vara bra att kontakta en advokatbyrå som maximerar dina chanser att få den störande grannens beteende att upphöra. Vasa Advokatbyrå har i många år arbetat med den här typen av frågor och hjälper dig gärna med ditt ärende. Hör gärna av dig till oss!

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Undvik att grannen får fortsätta med ett beteende som skulle kunna bedömas som tillräckligt störande för att det ska kunna åtgärdas.

* Skaffa en bedömning hur stora chanser du att få din granne att upphöra med störningarna.

Tvistelösning

* Få en juridisk bedömning utifrån föreningens stadgar och gällande rättsläge

* Se till att du snabbt får saken att avgöras.

* Maximera dina chanser att få leva i din bostad utan störande beteende från granne.

* Undvik att inte kunna göra gällande dina rättigheter att leva trivsamt i din bostad.

* Bevaka dina rättigheter t.ex. se till att dina grannar inte får störa på ett oacceptabelt sätt.

* Slipp att själv göra gällande dina rättigheter.

Läsvärt

https://www.riksbyggen.se/inspiration/juridiska-fragor/hur-mycket-ar-det-okej-att-lata/

https://www.villaagarna.se/radgivning-och-tips/juridik/artiklar/vad-ska-jag-gora-at-storande-grannar/

https://www.hyresgastforeningen.se/globalassets/blanketter/storande-grannar.pdf

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2778&artikel=7276293

https://forvaltarforum.se/2019/04/08/sa-hanterar-du-storande-brf-grannar/

Kontakta oss för ett gratis inledande telefonsamtal eller ta kontakt med någon av våra erfarna bostadsjurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om störande grannar – vilka regler gäller?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.