Störande barn – bostadsrätt

Barn kan göra mycket ljud av sig och det kan därför vara påfrestande när grannarna har högljudda barn. I denna artikel reder vi ut vad som gäller när grannarna har barn som ger ifrån sig mycket ljud.

Det första steget när grannarna är störande är att försöka konversera. Det kan vara så att grannarna inte förstår hur mycket ljud som släpps igenom. De kanske själva har lugna grannar, och därför tror att genomsläppligheten av ljud är låg. En god grannsämja är såklart alltid eftersträvansvärd, men ibland lyssnar inte grannarna eller så kan de av olika anledningar inte vara behjälpliga. I ett sådant fall kan man kontakta styrelsen i bostadsrättsföreningen.

Störande barn – bostadsrätt

Det är styrelsens ansvar att ha översyn över boendemiljön i föreningen. 7 kap 9 § bostadsrättslagen anger att en bostadsrättsinnehavare ska se till så att omgivningen inte utsätts för störningar i en sådan grad som kan vara skadlig för hälsan eller annars försämra bostadsmiljön på ett sådant sätt som inte skäligen bör tålas. Om detta inte efterlevs kan föreningen vidta åtgärder mot den boende.

Kan störande barn i bostadsrätt vara en sådan störning som inte skäligen bör tålas?

Många typer av störningar i en bostadsrättsförening går det inte att göra något åt. Det handlar då om störningar som man kan behöva räkna med som boende i en lägenhet. En bedömning av vad som är störande grundar sig i den allmänna uppfattningen, och man kan till exempel behöva räkna med att grannarna har fest ibland. Likväl anses man behöva räkna med att grannarnas barn ger ifrån sig ljud så som barn gör, även om det kan vara väldigt störande. I förarbetena till bostadsrättslagen anges att lekande barn dagtid som stör sömnen för en nattarbetare är något som behöver tålas. Lekar och gråt är med andra ord något som man generellt måste stå ut med som boende i en bostadsrätt. Man kan även behöva stå ut med att barn som t.ex. har kolik skriker på natten ibland. Hur mycket störningar man ska behöva tåla från barn är dock svårt att säga, men generellt har lagstiftaren ansett att man måste tåla en hel del. Däremot behöver man som huvudregel inte stå ut med våld eller hot från grannen enbart för att du påtalar att det finns en störning.

Även om bostadsrättsinnehavare i huvudregel inte sägs upp till följd av störande barn i bostadsrätt kan styrelsen ändå hjälpa till att sköta en konversation. Det kan ju vara så att det går att komma överens om att t.ex. flytta på barnrummet eller liknande. Som huvudregel går det dock inte att kräva utan måste ske av god vilja från föräldrarna.

Störande barn – bostadsrätt

Vilka störningar kan föreningen motverka?

Föreningen kan till exempel agera när störningar från grannarna ur objektiv synvinkel anses vara hälsofarliga eller om grannar beter sig hotfullt eller till exempel har ett drogmissbruk. I ett sådant fall kan styrelsen ge den störande grannen en tillsägelse där de anger att störningarna omedelbart ska upphöra. De kan också anmäla situationen till socialnämnden samt i allvarligare fall begära uppsägning.

Om du är osäker på hur styrelse får och inte får agera kan vi hjälpa er i ett konsulterande möte. Ni kan också kontakta oss om ni behöver hjälp att reda ut olika frågor. I vissa fall är det bättre att lösa frågor på andra sätt än genom advokat. Alldeles oavsett är ni är alltid välkomna att kontakta oss så hjälper vi er i hur ni kan gå vidare.

Störande barn – bostadsrätt

Anlita oss för att få hjälp med:

Allmän rådgivning om störande barn i bostadsrätt

 • Få information om vilka regler som gäller om grannestörningar
 • Få en bedömning av vad styrelsens uppgifter egentligen omfattar.
 • Få konsultation och hjälp i olika frågor.

Tvistelösning

 • Få hjälp om ni behöver gå in i en domstolstvist.
 • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning.
 • Undvik arbete som i onödan drar ut på tiden.
 • Bevaka era rättigheter.

Styrelsens uppgifter

 • Få hjälp med att hantera konflikter som uppstått på stämman eller med styrelsen.

Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna jurister.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om störande barn – bostadsrätt

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.