10 vräkningsgrunder – Bostadsrätt vräkning

Inledande information om bostadsrätt och vräkning

En bostadsrättsförening kan inte hur som helst vräka dig från din bostadsrätt. Bostadsrättslagen ställer upp tio grunder som anger när föreningen får vräka dig. För dig kan det vara bra att känna till dessa grunder så du snabbt kan upptäcka om föreningen försöker vräka dig utan att de har rätt till det. Viktigt att nämna är att det är dessa tio grunder som gäller och föreningen kan varken hitta på en ny grund för vräkning i dess stadgar eller ta bort någon av grunderna som anges i bostadsrättslagen, vilket är lagen som huvudsakligen gäller för frågor kring din bostadsrätt.

Bostadsrätt vräkning – Tio vräkningsgrunder

Sen med insats eller upplåtelseavgift till bostadsrätten kan leda till vräkning

Den första av de tio vräkningsgrunderna är när en bostadsinnehavaren är sen med att betala insats eller upplåtelseavgift. Så läs mer om du har blivit vräkt från bostadsrätt. Vad som anses som sen är två veckor efter förfallodatum och föreningens meddelande om förseningen, om inget annat anges i föreningens stadgar. Föreningens informerande om förseningen skickas hem till dig med rekommenderat brev. Det räcker med att det är en del av betalningen som inte kommit in för vräkningsgrund.

Sen med årsavgift eller avgift för andrahandsupplåtelse

Andra grunden gäller försening med att betala in årsavgift eller avgift för andrahandsupplåtelse. Tiden man har på sig att betala årsavgiften brukar ligga på en vecka. Ofta betalas dock årsavgiften genom en månadsvis betalning och då ska den betalas sista vardagen i månaden. I ett fall från verkligheten hade bostadsinnehavare betalat årsavgiften mer än en vecka försent vid nio av elva gånger. Den bostadsinnehavaren ansåg domstolen kunde vräkas.

Olovlig andrahandsuthyrning

Tredje grunden gäller då du hyrt ut din bostadsrätt i andra hand utan att din bostadsrättsförening eller hyresnämnden godkänt det. Vräkningen sker dock inte omedelbart. Till att börja med måste föreningen inom två månader från det att de får reda på att du hyrt ut bostaden i andra hand, informera dig att du inte har tillstånd. Om de inte informerar dig inom två månader så kan bostadsrättsföreningen inte vräka dig på den grunden. Även om de ber dig inom två månader att ansöka om tillstånd för andrahandsuthyrningen inom skälig tid, så har du viss tid på dig att göra det. Det ska göras så snabbt som möjligt. I ett fall från verkligheten ansågs att ansöka om andrahandsuthyrningen inom sex veckor, som för lång tid.

Användande av bostaden i fel syfte

Fjärde grunden gäller när du använder bostadsrätten för något annat ändamål än för vad du köpt den för. I ett fall från verkligheten var det en person som hade köpt en bostadsrätt i syfte att använda som affär. Istället använde personen bostadsrätten som pizzeria. Högsta domstolen ansåg att servera och laga mat ligger utanför vad som anses vara en affär. Att ändra från butik till pizzeria med uteservering ansåg domstolen kunde skapa en otrevligare miljö för bostadsgäster, då lukten är helt annan från en pizzeria än från än butik. Olägenheterna till följd av pizzeriaverksamheten för bostadsgästerna och att personen inte åtgärdat ändringen av ändamålet för bostadsrätten ledde till att Högsta domstolen förklarade att denne kunde vräkas.

Bostadsrätt vräkning – Tio vräkningsgrunder

Utomstående personer i bostaden på ett sätt föreningen inte tycker om

Femte grunden rör om du har utomstående personer i din bostad som är ”till men” för föreningen. Med ”men” avses skada eller olägenhet och det kan uppnås både om det medför men för föreningen eller för annan bostadsgäst som är medlem i föreningen.

Ohyra

Sjätte grunden gäller om du har ohyra i lägenheten. Det gäller både om du fått in ohyra i lägenheten genom att vara vårdslös eller om du inte informerar bostadsrättsföreningen att du fått in ohyra.

Störningar och vanvårdande

Sjunde grunden gäller störningar eller vanvårdande av bostaden. Både störningar och vanvårdande kan bestå av vitt skilda saker. Störningar som kan avses är kortfattat sådant beteende som går utöver vardagligt liv, såsom dammsugning, TV-tittande mm. För att exemplifiera vanvårdande så bedömde domstolen i ett fall att dra om vattenledningar som orsakade omfattande vattenskador ansågs som grund för vräkning.

Neka föreningen att komma in i din bostad

Åttonde grunden gäller då du inte ger föreningen tillträde till lägenheten i vissa fall. Har bostadsrättsinnehavare giltig ursäkt för vägran så finns dock inte grund för vräkning. Exempel på giltig grund är om du varit bortrest eller om du missförstått situationen och därför inte släppt in föreningen.

Handlande emot skyldighet av synnerlig vikt

Denna grund gäller då du inte handlar i strid med lag, men i strid med avtal eller föreningarnas stadgar, och det är av synnerlig vikt för föreningen att du fullgör den skyldigheten. Här får man väga föreningens intresse att du uppnår den skyldigheten emot intrånget mot dig att du tvingas till att uppnå skyldigheten.

Brottslig verksamhet i bostaden

Denna grund gäller då använder bostaden brottsligt affärsmässigt. Det kan exempelvis gälla om du använder lägenheten för prostitution eller illegal spelverksamhet, att du tillverkar narkotika eller sprit, eller att du gömmer stöldgods i bostaden. Det är inte tillräckligt att du slår någon i lägenheten, utan lägenheten ska användas för brottet för att vara vräkningsgrund.

Slutord

I den här artikeln har kortfattat redogjorts för olika grunder som föreningen kan vräka dig med stöd av. Även om någon av dessa grunder är uppnådda kan det vara klokt att anlita ett juridiskt ombud så att du försäkrar dig om att föreningen verkligen har grund för vräkningen. Vasa advokatbyrå arbetar dagligen med fastighetsrätt och tillhörande frågor.

Anlita oss för:

Allmän rådgivning när du blivit vräkt från bostadsrätt

 • Undvik föreningen vräker dig utan giltig grund.
 • Skaffa en bedömning om har rätt att behålla din bostadsrätt eller ej.

Tvistelösning om du blir vräkt från bostadsrätt

 • Få en bedömning utifrån lag och gällande rättsläge.
 • Minimera tidsspillan och risk att själv försöka hävda att du inte har rätt att bli vräkt.
 • Maximera dina chanser att få ha kvar din bostadsrätt om det inte finns tillräcklig vräkningsgrund.
 • Slipp att slösa din energi på att oroa dig i onödan och ta hjälp på en gång för att ta reda på vad du har för rättigheter.

Kontakta oss för ett gratis telefonsamtal eller boka ett möte med en av våra erfarna bostadsjurister.

Ta kontakt!

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om 10 vräkningsgrunder – bostadsrätt vräkning

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.