När är ett företag på obestånd och vad innebär konkurs?
När ett företag inte längre kan betala sina skulder och denna oförmåga inte är tillfällig, kan företaget anses vara på obestånd. Att vara på obestånd innebär att bolagets tillgångar och inkomster inte längre täcker dess skulder och kostnader. I detta läge kan konkurs bli nödvändigt för att skydda borgenärerna och fördela eventuella tillgångar rättvist.

Vad är konkurs?
Konkurs är en juridisk process där en oberoende konkursförvaltare tar över kontrollen av ett företags tillgångar. Syftet med processen är att sälja av företagets egendom och betala så många av företagets skulder som möjligt. När konkursprocessen är klar, upplöses företaget och slutar att existera.
Steg i konkursprocessen
Konkursprocessen styrs av Konkurslagen (1987:672) och består av flera steg, vilka beskrivs nedan:
- Ansökan om konkurs
Konkurs kan ansökas av gäldenären (företaget) själv eller av en borgenär (t.ex. en leverantör). Ansökan lämnas in till tingsrätten där företaget har sitt säte. Om tingsrätten beviljar ansökan, startas konkursen och en konkursförvaltare utses. - Konkursförvaltare tar över
Konkursförvaltaren har som uppgift att ta kontroll över bolagets tillgångar och göra en bouppteckning. Detta innebär att alla företagets tillgångar samlas i ett konkursbo, som används för att betala skulder till borgenärerna. - Fördelning av tillgångar
Konkursförvaltaren säljer av företagets tillgångar och fördelar inkomsterna till de fordringsägare som har krav på företaget. Prioriterade fordringsägare, såsom anställdas löner och vissa skulder med säkerhet, betalas först. - Avslutning av konkursen
När alla tillgångar har fördelats och skulder har betalats avslutas konkursen. Om inga tillgångar finns kvar, blir de fordringsägare som inte fått betalt stående utan ersättning. Företaget upphör därefter att existera.
Alternativ till konkurs: Företagsrekonstruktion
För företag som fortfarande har potential att återhämta sig, kan företagsrekonstruktion vara ett alternativ. Rekonstruktion innebär att företaget får hjälp med att omstrukturera sina skulder och driva verksamheten vidare. Detta kan vara ett sätt för både företaget och borgenärerna att minimera förluster, jämfört med en fullständig konkurs.
Kontrollbalansräkning för aktiebolag
För aktiebolag är det ett krav att upprätta en kontrollbalansräkning om mer än hälften av aktiekapitalet har förbrukats. Styrelsen har då ansvar för att utreda om bolaget ska träda i likvidation eller om företaget kan rekonstrueras. Att följa dessa regler är avgörande för att undvika personligt ansvar för företagets skulder.
Vad händer efter konkursen?
När ett företag gått i konkurs, förlorar aktieägarna och företagsledningen kontrollen över verksamheten. Om du som ägare till ett företag ansökt om konkurs, kan du fortfarande bli ansvarig för eventuella personliga borgensåtaganden eller andra privata skulder. Företaget däremot, upphör att existera och kan inte längre krävas på betalning.
Sammanfattning: När är det dags att överväga konkurs?
Om ditt företag inte längre kan möta sina finansiella åtaganden och inga andra alternativ, som företagsrekonstruktion, är möjliga, kan konkurs vara det mest rättvisa sättet att lösa situationen. Vår expertis på Vasa Advokatbyrå kan hjälpa dig navigera genom denna svåra process och säkra att alla lagkrav uppfylls, samtidigt som vi arbetar för att minimera de negativa konsekvenserna för dig och ditt företag.
Frågor och svar om konkurs och obestånd
1. Vad innebär konkurs?
Konkurs är en juridisk process där ett företag eller en privatperson som inte längre kan betala sina skulder försätts under förvaltning av en konkursförvaltare. Förvaltaren tar kontroll över gäldenärens tillgångar och fördelar dem bland fordringsägarna för att betala så mycket av skulderna som möjligt.
2. Vad är obestånd?
Obestånd betyder att ett företag eller en privatperson inte längre kan betala sina skulder när de förfaller och att detta tillstånd inte bara är tillfälligt. Om obeståndet inte kan lösas, kan konkurs bli nödvändigt.
3. Vad gör en konkursförvaltare?
En konkursförvaltare utses av tingsrätten när ett företag eller en person försätts i konkurs. Förvaltarens roll är att hantera gäldenärens tillgångar, sälja dem och betala skulder till fordringsägarna enligt prioritetsordningen som bestäms av lagen.
4. Vad är skillnaden mellan konkurs och likvidation?
Konkurs och likvidation innebär båda att ett företag upphör, men likvidation sker frivilligt, ofta när ett företag inte längre är lönsamt eller har uppnått sitt syfte. I konkurs sker upphörandet på grund av obestånd och beslut av tingsrätten.
5. Vad är företagsrekonstruktion?
Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs där företaget får en andra chans att fortsätta verksamheten genom att omstrukturera sina skulder och förhandla med borgenärer. Detta är ofta aktuellt om det finns en chans att företaget kan bli lönsamt igen.
6. Vad är en kontrollbalansräkning?
En kontrollbalansräkning är en särskild balansräkning som ett aktiebolag måste upprätta om det finns skäl att anta att mer än hälften av aktiekapitalet har gått förlorat. Om detta sker måste styrelsen omedelbart ta ställning till om företaget ska fortsätta verksamheten eller träda i likvidation.
7. Vad betyder förmånsrätt i en konkurs?
Förmånsrätt innebär att vissa borgenärer har förtur att få betalt vid en konkurs. Exempelvis har anställda rätt till lönegaranti, och vissa långivare har säkerheter som fastigheter eller maskiner som kan säljas för att täcka deras fordringar.
8. Vad är statlig lönegaranti?
Statlig lönegaranti är ett system som säkerställer att anställda får sin lön utbetald om arbetsgivaren går i konkurs. Staten går in och täcker lönerna upp till en viss gräns, vilket skyddar arbetstagare i konkursprocessen.
9. Vad är borgenär och fordringsägare?
En borgenär, eller fordringsägare, är någon som har rätt att kräva betalning av en skuld från ett företag eller en privatperson. I konkursförfarandet är det konkursförvaltarens uppgift att se till att borgenärerna får betalt i den mån det är möjligt.
10. Vad innebär ett bevakningsförfarande?
Vid ett bevakningsförfarande måste borgenärer anmäla sina fordringar till konkursförvaltaren för att få del i konkursboets tillgångar. Om inga tillgångar återstår för utdelning kan borgenärer ändå bevaka sina fordringar men de får då ingen ersättning.