Ersättning – Vad gäller om man utsatts för en trafikskada?

Skador i trafik kan vara omfattande och kostnadskrävande för den enskilda. Under 2018 skadades 4200 personer allvarligt i trafikolyckor enligt statistik framtagen från Trafikverket. Inom trafikskadeområdet finns ett specifikt regelverk som gäller och behandlar skador som orsakats genom biltrafik. Tanken är med regelverket för ansvar för skadestånd inom trafikområdet är striktare jämfört med andra områden inom skadeståndsrätten. Större krav ställs på aktsamhet och skicklighet av personen som kör fordonet än vid andra former skador då skadestånd kan bli aktuellt. Nedan följer några punkter som är bra att tänka på om du råkar ut för en skada i trafik och vill få ersättning.

Ersättning - Vad gäller om man utsatts för en trafikskada?

När skadan rör en person

Om man råkar ut för en personskada inom biltrafik har man enligt lag rätt till trafikskadeersättning enligt Trafikskadelagen. Rätten till ersättning gäller för både förare, cyklist, fotgängare och passagerare. Rätten till ersättning kan göras gällande oavsett omständigheterna eller vad som inträffade under själva olyckshändelsen. Oavsett om bilföraren under skadetillfället hade en trafikförsäkring eller inte kvarstår rätten till ersättning. Till och med en biltjuv kan ersättas för en trafikskada. Tanken bakom regelverket är att oavsett om skadan drabbar någon som inte försäkrat fordonet eller en cyklist ska ersättning utbetalas för att undvika onödiga svårigheter som undantag i lagtext skulle medföra. Dessutom finns en strävan om att ge brottsoffer ett tillräckligt skydd mot trafikskador.

Regelverket skiljer på om skadan drabbat en passagerare eller en förare samt andra personer som inte färdas i fordonet när skadan inträffade. Förare samt passagerare som färdas i bilen ersätts i första hand av ersättningen från fordonets egen trafikförsäkring. Ersättning till personer som inte färdats i fordonet kan utkrävas av fordonet som orsakat skadan. Oftast handlar det endast om ett fordon som orsakat olyckan, men i fall då fler än ett fordon är inblandat kan man rikta anspråk mot vilken som helst av bilarna. Om den som orsakat skadan agerat grovt vårdslöst eller haft avsikt till händelsen kan ersättningen korrigeras i efterhand. Vanligt i efterhand är tvister om ersättningens storlek.

När skadan rör ett föremål

Ersättning - Vad gäller om man utsatts för en trafikskada?

Ersättningen för ersättning av skada när det rör ett föremål skiljer sig från när en person är inblandad i olyckan. Ansvaret för skadan är beroende av om händelsen inträffade vid kollision av två fordon. Om så är fallet är kraven för att utkräva ansvar beroende om personen varit oaktsam som kompletteras av ytterligare ett ansvar som rör bristfällighet för fordonet. Skada ur trafikskadeförsäkringen utgår ersättning om skada orsakats av den egna bilen på annans motordrivet fordon. Om det gäller skador på fordonet som är ditt eget kan inte trafikförsäkringen göras gällande. Tanken bakom regleringen är att man från lagstiftarens syn ansett att det är var och ens ensak att rå om det egna fordonet. Om skadan rör ett föremål som inte berörs av kollision av två fordon eller skada på den egna bilen, är kraven för att bli ansvarig för skadan mycket lägre för att bli aktuellt.

Vasa Advokatbyrå har arbetat med skadeståndsrätt i snart två årtionden. Genom åren har vi förvärvat en djup kunskap i många olika rättsområden med en förståelse för varje situations unika komplexitet. Vi använder alltid denna kunskap för att värna om just vår klients intressen och hitta den bästa lösningen för just dig. Tveka inte att höra av dig!

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ersättning – vad gäller om man utsatts för en trafikskada?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.