Dolda fel-försäkring – Bästa hjälpen du kan få

Om du ska sälja ditt hus eller din lägenhet är det alltid bra att fundera över det här med dolda fel-försäkringar. Ett dolt fel är ett fel på bostaden som upptäcks först efter att försäljningen har gått igenom. Det måste också vara en typ av fel som köparen inte själv kan upptäcka eller förvänta sig utifrån bostadens skick. Eftersom säljaren alltid har ansvar för dolda fel är det ofta klokt att teckna en dolda-fel försäkring för att vara skyddad om ett fel skulle upptäckas i efterhand.

Dolda fel-försäkring - 6 saker att tänka på1. Så definieras ett dolt fel

Vid försäljning av ett hus eller en bostadsrätt är köparen skyldig att undersöka bostaden och notera eventuella uppenbara fel. Detta kan antingen göras direkt av köparen, eller av en besiktningsman. Fel som köparen borde ha upptäckt behöver du som säljare inte kompensera köparen för. Handlar det däremot om dolda fel såsom fuktskador eller elfel som inte kunnat upptäckas måste du som säljare stå för kostnaden för att åtgärda felet.

2. Köparen måste bevisa att det handlar om ett dolt fel

Det är köparen som måste bevisa att det faktiskt handlar om ett dolt fel, vilket kan bli ganska komplicerat. Köparen behöver nämligen dokumentera felet och sedan reklamera det till dig som säljare. Detta måste också göras inom skälig tid för att reklamationen ska gälla. För bostadsrätter handlar det om två år, medan du som sålt ett hus kan kontaktas av köparen angående ett dolt fel i hela tio år efter försäljningen.

3. Du kan bli betalningsskyldig

Vid ett bevisat dolt fel kan du som säljare behöva betala tillbaka en del av den summa du fick för bostaden. Summan ska då motsvara den värdeminskning av bostaden som orsakats av det dolda felet. I vissa fall kan köparen också ha rätt till skadestånd. Om det däremot handlar om ett mycket omfattande dolt fel och köparen inte vill bo kvar i bostaden kan köpet hävas. Det innebär att bostaden återgår i din ägo, samtidigt som du får betala tillbaka köpeskillingen. En hävning av köpet kan bara ske inom ett år efter att köparen har tillträtt bostaden. Du som säljare kan också bestrida köparens krav, och då kan ärendet tas vidare till domstol.

4. Så fungerar en dolda fel-försäkring

Det blir allt vanligare att säljare av bostäder tecknar en dolda fel-försäkring för att undvika oväntade kostnader. Fördelen är då att det blir försäkringsbolagets uppgift att utreda om det handlar om ett dolt fel. Försäkringsbolaget står då också för eventuell ersättning till köparen. Alla dolda fel-försäkringar som tecknas inför husförsäljningar gäller under tio år, vilket är samma period som köparen har möjlighet att få ersättning för ett dolt fel. Innan du tecknar en dolda fel-försäkring är det viktigt att du noga läser igenom villkoren för att se vad den täcker. Ibland kan du behöva betala en självrisk, och vanligen finns det även ett maxbelopp när det gäller hur stora summor försäkringsbolaget ersätter köparen för.

5. Vanliga missförstånd gällande dolda fel-försäkringar

Det kan verka bekvämt att som köpare bara kunna teckna en försäkring och sedan slippa tänka på eventuella dolda fel. Men det finns en del fallgropar som du bör ha koll på innan du slappnar av helt. Det är viktigt att känna till att dolda fel-försäkringar oftast inte täcker alla dolda fel. Som vi nämnde ovan kan försäkringsvillkoren skilja sig en hel del beroende på försäkringsbolag. I många fall täcker den inte sådant som dolda fel i till exempel värmesystem, el- och vattenledningar eller radon i bostaden, och då kan köparen kräva ersättning för detta direkt från dig som säljare. Om försäkringen inte täcker hela det belopp som säljaren har rätt att få tillbaka från köpet är det också du som köpare som blir ersättningsskyldig för resten av summan.

Det är försäkringsbolaget som avgör om köparen ska ersättas för ett påstått dolt fel. Men även om försäkringsbolaget nekar köparen ersättning kan det ändå handla om ett dolt fel med stöd av lagen. Det innebär att köparen kan ta ärendet vidare till domstol. Får köparen då rätt och vinner tvisten blir du som säljare själv ersättningsskyldig för det dolda felet trots att du faktiskt tecknat en dolda fel-försäkring.

6. Kontakta en advokat om du har frågor om dolda fel vid försäljning av din bostad

Som du säkert märker är det här med dolda fel-försäkringar inte så enkelt som det först kan verka. Visst kan en försäkring vara en trygghet vid försäljning av en bostad, men samtidigt finns det inga garantier för att den kommer att vara till hjälp i alla situationer som kan uppstå. Är du osäker på om du bör teckna en dolda fel-försäkring, eller har frågor om vad lagen säger gällande dolda fel i allmänhet, är det alltid bra att rådfråga en advokat eller jurist som har erfarenhet av tvister som rör bostadsaffärer.

Om du är intresserad att läsa om friskrivning och vad det innebär hittar du mer information här. Källa: Wikipedia

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om dolda fel-försäkring – bästa hjälpen du kan få

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.