Det är vanligt förekommande att en hyresvärd ställer krav på att hyresgästen ska ställa en deposition som säkerhet, istället för borgen eller vanlig pant. Ibland ställer dock hyresvärdar krav på deposition till mycket höga belopp motsvarande flera månadshyror. Många hyresgäster kan också oroa sig för om de kan få tillbaka depositionen om hyresvärden skulle gå i konkurs. I denna artikel förklarar vi vad hyresvärden och hyresgästen har rätt till när det gäller deposition samt några tips på hur risker kan undvikas. Vi på Vasa advokatbyrå har lång erfarenhet av hyresrättsliga frågor. Kontakta oss så hjälper vi dig.
Vad gäller juridiskt för deposition?
Det finns inga särskilda regler för deposition i lag, som avtalsparterna har att utgå ifrån. Det betyder dock inte att avtalsparterna har obegränsad frihet att avtala om deposition. Gränserna hittas istället i lagar som reglerar avtalsvillkor som liknar deposition. Termen ”deposition” kan därför betyda olika saker juridiskt, beroende på sammanhang. Här ges en förenklad överblick.
- Deposition kan betyda förvaringstjänst, dvs ägaren av ett föremål avtalar med någon annan att förvara det mot betalning. Denna artikel handlar dock om ordets andra betydelse.
- Deposition kan också betyda att ställa säkerhet till någon vid ingående av ett avtal, vanligtvis i hyressammanhang.
Här är tanken att hyresvärden ska ha rätt att ta ut belopp ur depositionen om hyresgästen skulle missköta sig genom att skada lägenheten eller inte betala hyran. Det är denna betydelse av ordet som vår artikel handlar om.
Två vanliga varianter på deposition som säkerhet vid hyra
Ett hyresvillkor om krav på deposition kan konstrueras på många olika sätt. Rent juridiskt finns det i stora drag två sätt som båda har sina för- och nackdelar. Det handlar antingen om
- Pant. Istället för att pantsätta ett föremål eller aktier används pengar som pant. Detta innebär dock att depositionen måste sättas in på ett särskilt separat bankkonto. Depositionen får inte heller fritt användas av hyresvärden, även om beloppet ”återställs” på kontot vid återbetalning av depositionen.
- Försträckning. Detta innebär istället att depositionen klassificeras som ett penninglån, som hyresvärden får använda som denne vill så länge som den betalas tillbaka vid hyresavtalets utgång.
Denna konstruktion är mycket mer flexibel för både hyresvärden och hyresgästen, men den stora nackdelen för hyresgästen är att depositionen inte är skyddad om hyresvärden skulle gå i konkurs.
Det är skillnad mellan deposition och förskottshyra
Juridiskt sett är det skillnad på deposition förskottshyra, även om orden ofta används synonymt rent språkligt.
Ett förskott innebär förskottsbetalning av framtida skulder som ofta varken har uppkommit eller förfallit till betalning. Vid hyra innebär förskott att hyresgästen betalar flera månaders hyra redan innan denne flyttar in, och därför inte behöver betala någon mer hyra fram till förskottet har ”förbrukats”.
En deposition innebär istället att pengar ställs som säkerhet till hyresvärden vid sidan av hyran, för att användas av hyresvärden om hyresgästen skulle missköta sig.
Särskilda regler för förskottshyra
Vid bostadshyra har hyresvärden inte rätt att begära mer än en månads förskott vid ingåendet av hyresavtalet. Hyresvärden kan alltså begära att den första månadshyran ska betalas tidigare än sista vardagen månaden innan tillträde. Men för resten av hyrorna har hyresgästen rätt att betala månadsvis sista vardagen innan månadens början.
Vid lokalhyra är det dock som huvudregel fritt fram att avtala om förskottshyra. Någon begränsning om hur många månaders hyra som ska betalas i förskott finns i princip inte.
Hur mycket kan hyresvärden begära i deposition?
Vid lokalhyra finns i princip ingen begränsning.
Vid bostadshyra finns ett antal risker om depositionen är mycket högt till beloppet
- Bostadshyresgästen har rätt att i domstol pröva att hyresvillkoren ska vara skäliga. Det kan därför bli aktuellt med återbetalning av deposition som bedöms vara oskäligt.
- Det finns en risk för att depositionen ses som en särskild betalning för att få ett hyreskontrakt. Att betala för att få ett hyreskontrakt är brottsligt. Risken kan minimeras genom att inte slarva i hyresavtalet om hur depositionen ska användas. På så sätt klargörs det att den inte ska tillfalla hyresvärden vid hyrestidens slut när hyrorna redan är betalda.
Några avslutande tips och rekommendationer om deposition
- Var mycket tydliga med hur depositionen ska användas och skriv med allt i hyresavtalet. Det räcker inte alltid med att skriva att det inte handlar om ett förskott, utan beskriv hur den ska användas.
- Om hyresvärden är ett företag kan det vara en god idé att undersöka om depositionen är pant eller försträckning. Det enklaste är att fråga om den sättas in på ett eget konto, som är kännetecknande för pant. Vid pant skyddas hyresgästens deposition om hyresvärden skulle gå i konkurs.
- Vid bostadshyra rekommenderar vi att depositionen inte överstiger tre månadshyror.
Artikel författad av: Charles He
Anlita oss för:
Allmän rådgivning
- Vi hjälper dig att upprätta och tolka hyresavtal
- Ta tillvara dina rättigheter genom att vara välinformerad
- Undvik kostsamma tvister genom att tydligt reglera villkoren för depositionen i hyresavtalet
- Undvik överraskningar med villkor som visar sig vara ogiltiga eller t.o.m. brottsliga
Tvistlösning
- Vi biträder dig genom hela processen
- Vi hjälper dig med skadestånd och hyra
- Vi hjälper dig förhandla med motparten
Till sist om deposition – lag & hyra
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.