Avtal hantverkare – Använd skriftligt avtal

Du kanske tycker att det räcker att du samtalar med din hantverkare om vad hantverkaren ska göra inom ramen för tjänsten och ni skakar hand. Visserligen är ett sådant muntligt avtal lika giltigt som ett skriftligt avtal med hantverkare, men vad ni muntligen kommit överens om kan vara svårt att bevisa. Som konsument har du ett skydd när du anlitar hantverkare genom reglerna i konsumenttjänstlagen. Lagen ger dig dock inte ett heltäckande skydd varför du bör ingå ett skriftligt avtal för att det inte ska uppstå missuppfattningar mellan dig och hantverkaren. I den här artikeln redogör vi för vilka fördelar det finns med att ingå skriftlig avtal med hantverkare och vilka problem som kan uppstå om du inte gör det.

Avtal hantverkare – Använd skriftligt avtal

Vad du bör göra innan du ens ingår avtal med hantverkaren

För att säkerställa att det är en seriös hantverkare som du tänker ingå avtal med kan det vara bara att undersöka om hantverkaren har en F-skatt. För att undersöka det kan du begära ett registerutdrag på skatteverkets hemsida. Om en hantverkare har skrivit i avtal att denne har F-Skatt rekommenderar vi ändå att du kontrollerar F-skattens riktighet med Skatteverket för att vara på säkra sidan. En annan sak du kan göra för att kontrollera hantverkaren är att kontakta Kronofogden eller Skatteverket för att få reda på om hantverkaren är skuldsatt. Det är även viktigt att undersöka om hantverkaren har en så kallad ansvarsförsäkring, som täcker eventuella skador som hantverkaren kan råka orsaka vid utförandet av sin tjänst. Dessa säkerhetsåtgärder ger dig en starkare trygghet för att inte hamna i problem med din hantverkare.

Vad ni bör avtala om och varför

Rot – och rutavdrag – Som du kanske känner till kan man ha rätt att göra Rot– och Rutavdrag vid arbete som hantverkare utför, vilket alltså är ett slags skatteavdrag som du kan få göra. Det är ingenting som enligt konsumenttjänstlagen gäller automatiskt. För att kunna göra gällande de avdragen behöver du avtala med din hantverkare om det. Det är inte du som gör skatteavdragen, utan det är din hantverkare som ska dra av kostnaden för den utförda tjänsten på fakturan som du får. Genom att inte skriftligen avtala om sådant avdrag kan du få betala betydligt mer än vad du annars hade behövt göra.

Avtalad tid – I konsumenttjänstlagen finns det en bestämmelse som ger dig rätt att ställa hantverkaren ansvarig för att tjänsten inte har utförts i rätt tid. Om du valt att avtala med hantverkaren om när tjänsten ska vara utförd är det den tidpunkten som gäller. Det blir lättare för dig att göra andra planer som förutsätter att tjänsten ska vara utförd en specifik tid, om du vet när tjänsten kommer vara utförd. Skulle du inte avtala om tid som hantverkaren ska vara klar med sitt arbete, anges i konsumenttjänstlagen att tjänsten anses som försenad om den inte är utförd inom ”skälig tid”. Med skälig tid avses den tid som det normalt sätt tar i den branschen hantverkaren är i att utföra tjänsten. Därför kan du få vänta längre tid än du förväntat dig. Du kan också få vänta längre än vad du och hantverkaren muntligen kommit överens om, om du inte kan bevisa avtalade tiden. Avtala därför alltid skriftligt om när tjänst senast ska vara utförd.

Avtalat pris – Det är viktigt att avtala om priset för vad tjänsten kommer att kosta. Om du ska betala per timme kommer det vara osäkert för dig om vad slutkostnaden kommer hamna på och det är lätt att du och hantverkaren inte är överens om lämpligt pris när tjänsten är utförd. Skulle du och hantverkaren istället komma överens i ert skriftliga avtal om ett fast pris kan du själv bedöma om du har råd eller inte. Du kan med fördel be flera olika hantverkare att lämna kostnadsförslag så att du får bästa möjliga pris för den beställda tjänsten. Priset i slutändan kan ofta vara något som leder till en tvist, så har ni redan avtalat om pris minskar risken för framtida tvist.

Att tänka på vid avtal med hantverkare

De tips som vi nämner i artikeln på vad du bör ha med i ett skriftligt avtal med din hantverkare är endast exemplifierande, så det kan vara bra att låta en jurist granska det avtal du tänker ingå med din hantverkare. Vidare kan det vara så att om du själv ingått ett skriftligt avtal utan juridisk hjälp kan det uppkomma en tvist, även om risken är mindre om du följer det som anges i den här artikeln. Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av såväl avtalsrätt som tvistelösning. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Undvik att ingå ett avtal som är till nackdel för dig.

* Se till att få ett så heltäckande avtal som möjligt.

Tvistelösning

* Få en bedömning utifrån lag och gällande rättsläge.

* Maximera dina chanser att domstolen går på din tolkning av avtalsvillkoren.

* Minimera risken för att få rätta dig efter orimliga avtalsvillkor.

Kontakta oss för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna jurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om avtal hantverkare – använd skriftligt avtal

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.