Undvika entreprenadtvist

Det är inte möjligt att helt säkra sig från att inte hamna i en tvist med byggföretaget. Men det finns några saker som man kan tänka på för att undvika eller lösa tvister. I denna artikel går vi igenom 5 saker som kan vara bra att känna till!

 1. Kontrollera din entreprenör
Att ta sig an ett byggprojekt är en av de mest kostsamma projekt som en privatperson kan ta sig för. Oavsett om du ska ta dig an ett större eller mindre byggprojekt bör du alltid kontrollera din entreprenör. För att försäkra dig om företaget håller en hög kvalité kan du börja med att be om referenser från tidigare kunder. Du kan också kontrollera betyg m.m. på brabyggare.se.

En annan sak som kan vara bra att kontrollera är att företaget är registrerat hos bolagsverket och att de betalar skatt som de ska. Du kan bland annat kontrollera så att de har en F-skattsedel. Det går också att kontrollera om företaget har betalningsanmärkningar.

 1. Skriv ett välutformat avtal

Att ha ett välskrivet avtal är troligtvis det viktigaste för att undvika en framtida tvist. Det är viktigt att tydligt förklara vilken omfattning arbetet ska ha och vilken funktion ni förväntar er (om det är en totalentreprenad). Era krav bör anges på ett mätbart sätt.

 1. Reklamera fel
Det är viktigt att alltid reklamera fel. Annars riskerar ni att förlora er rätt till avhjälpande eller annan ersättning. Felet ska enligt lag reklameras inom skälig tid efter det att man märkt eller borde märkt felet. Vissa fel som antecknats i besiktningsprotokollet behöver dock inte reklameras.

I en reklamation bör man skriftligt förklara vad man anser är fel och vilken åtgärd man vill att ska vidtas. Om det går bör man även uppskatta vad felet kostar.

 1. Rättskydd
Det går inte alltid att komma överens med sin entreprenör och då kan det vara nödvändigt att få frågan prövad av domstol eller skiljenämnd. Det kan medföra av advokatkostnader och andra rättegångskostnader. Därför är det bra att se till att ha en försäkring som innehåller rättsskydd. Rättskyddet finns för att täcka kostnader som uppstår i tvister.

Ibland går det inte att komma överens med hantverkaren. Vi på Vasa Advokatbyrå har en lång erfarenhet av arbete inom fastighetsrätt och entreprenadrätt. Om du hamnar i en tvist om med ett byggbolag och behöver juridisk rådgivning så är du välkommen att kontakta oss.

Anlita oss för att få hjälp med:

Allmän rådgivning

 • Att undvika misstag som kan leda till extrakostnader och rättsförluster.
 • Få en bedömning om vad som ingick i avtalet.
 • Om du behöver hjälp att skriva ett avtal.
 • Få hjälp att skriva en reklamation.

Tvistelösning

 • Få en juridisk bedömning utifrån avtal och gällande rättsläge. 
 • Få hjälp att medla med hantverkaren.
 • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning. 
 • Maximera dina chanser att utkräva skadestånd.
 • Undvik att ärendet i onödan drar ut på tiden.
 • Bevaka dina rättigheter. 
 • Slipp att slösa tid och energi i tvist med byggbolaget.
Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna jurister.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.