När vräkning ur bostadsrätt kan vara befogat – 3 giltiga grunder

För er som driver en bostadsrättsförening är det viktigt att känna till hur ni får gå tillväga, när ni har en oönskad bostadsrättshavare som bor i er förening. Vräkning kan då kännas som en enkel lösning, men det är inte alltid så lätt att få till. Vi kommer i den här artikeln ta upp tre av de situationer då er förening kan ha rätt att vräka en bostadsrättshavare, eller en näringsidkare som har en lokal i föreningen.

vräkning ur bostadsrätt
  1. Försenad betalning av årsavgift

Som ni i bostadsrättsföreningen säkert är medvetna om, behöver de som bor i er bostadsrättsförening betala årsavgift i tid. Skulle betalningen ske försent kan det utgöra en av de grunderna som det går att vräka en bostadsrättshavare på. För att det ska vara möjligt är det viktigt att ni i förningen har koll på vad som anses som sådan försening, som kan tillåta vräkning. Beträffande betalning av årsavgift finns det olika tidsfrister som är bra att ha koll på. Huvudregeln för bostadsrättshavare är att de har en vecka på sig att betala in årsavgiften från förfallodag. För näringsidkare som har en lokal i föreningen, brukar i stället gälla två vardagars tidsfrist. Dock kan det finnas möjlighet för bostadsrättshavare att återvinna sin bostad, efter att de två veckorna har passerat. Dessutom brukar det även ställas upp ett krav på bostadsrättsföreningar att de underrättar kommunens socialnämnd, innan vräkning av privatperson kan aktualiseras.

  1. Användande av lägenheten i fel ändamål

Den här vräkningsgrunden kan oftare bli aktuell för näringsidkare som använder sin bostadsrätt som lokal. Särskilt kan det bli aktuellt om näringsidkaren bedriver en annan verksamhet än den som angetts till er bostadsrättsförening, och att verksamheten näringsidkaren bedriver i stället, skulle innebära en ökad olägenhet för föreningen. Från en vanlig affär luktar det inte alls på samma sätt som från någon typ av restaurang. Därför skulle en näringsidkare kunna bli vräkt från sin lokal om denne bedrev en kinakrog i stället för godisbutik, då den lukten skulle kunna anses som sådan ökad olägenhet.

  1. När bostadsrättshavaren agerar störande

Bostadsrättshavare ska respektera sina grannar men har också rätt att leva ett vardagligt liv. Att någon borrar eller dammsuger mitt på dagen kan absolut uppfattas som störande, men sådana störningar måste som huvudregel accepteras. Däremot om en bostadsrättshavare mitt i natten får inspiration efter att ha sett något inredningsprogram på TV och bestämmer sig för att sätta upp några hyllor i lägenheten, kan det anses som sådan störning som till slut kan leda till vräkning. Även festande varje natt kan leda till vräkning. Vad som är tillräckligt störande får emellertid utredas i varje enskilt fall.

Att tänka på vid vräkning:

Har er bostadsrättsförening problem med någon som bor i er förening, kan det ibland finnas en rättfärdigande grund för att vräka individen. De exempel som tas upp i den här artikeln är vad som gäller generellt, och det kan finnas undantag från vad som framkommer i artikeln. Därför är det alltid säkrast att konsultera med en jurist om ni står inför ett juridiskt problem. Vasa Advokatbyrå AB har under många år agerat ombud för bostadsrättsföreningar i olika typer av tvister. Tveka inte att kontakta oss för juridisk hjälp!

Läsvärt om vräkning

Bostadsrättsföreningen förlorar kebabbråket – Midan blir kvar | SVT Nyheter

Ekonomisk förening eller bostadsrättsförening | Skatteverket

Störande barn – bostadsrätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrättsförening jurist – tvist mot privatperson – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrättslagen – 8 viktiga punkter – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om när vräkning ur bostadsrätt kan vara befogat – 3 giltiga grunder

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.