Är du sugen på att köpa hus i Frankrike? Den franska bostadsmarknaden och köpprocessen ser annorlunda ut än vad vi svenskar är vana vid. Vasa advokatbyrå, med kontor på Franska Rivieran, guidar dig genom processen i 8 steg.
1. Fundera på vad du vill ha
Eftersom du är läser den här artikeln gissar vi att du redan är inne på hus i just Frankrike. Bra val! Förutom ett skönt klimat, ett härligt kök och ett fantastiskt kulturliv anses Frankrike också av många ha en stabil bostadsmarknad där man får mycket för pengarna. Då återstår bara att fundera över läget och vilken typ av bostad du vill ha. Gör en lista med krav och önskemål utifrån den budget du har att spendera.
2. Anlita en mäklare
I Frankrike är det precis som i Sverige väldigt vanligt att säljaren anlitar en mäklare. En nyhet för den svenska köparen är att det också är vanligt att köparen anlitar en mäklare som hjälper till i processen och hittar lämpliga objekt. Det är inget krav att anlita en köpmäklare och det går till och med att genomföra ett köp utan inblandning av någon mäklare alls (så kallat particulier à particulier). Är man förstagångsköpare i Frankrike är det dock att rekommendera att anlita en egen mäklare. På franska heter mäklare agent immobiliere.
När du väljer mäklare är dina egna och mäklarens språkkunskaper en viktig faktor. Talar du inte franska finns det gott om engelsktalande mäklare i Frankrike. Dessutom finns ett antal svenska mäklare som förmedlar franska bostäder i populära områden. Väljer du en lokal mäklare bör du också se till att välja en auktoriserad sådan. Håll utkik efter förkortningarna FNAIM, SNPI, CNAB eller UNIS – de betyder att mäklarföretaget är anslutet till en registrerad organisation, har nödvändiga försäkringar och innehar ett så kallat carte professionelle.
3. Hitta rätt objekt
Nu börjar det roliga! Din mäklare hittar lämpliga objekt utifrån dina önskemål och ordnar med visningar. Visningar i Frankrike är ganska annorlunda jämfört med svenska visningar. De är oftast individuella, vilket innebär att man avtalar om en bestämd tid och är sedan den enda besökaren på visningen. Franska objekt är normalt sett inte lika styleade som vi är vana vid från Sverige, utan ofta kliver man rakt in i någons hem så som det faktiskt ser ut – ägarna kanske till och med är hemma! Men låt dig inte avskräckas av det, det är så det ska gå till.
När du hittat ett hus som du tror kan vara det rätta är det viktigt att du undersöker det noggrant. Franska hus säljs normalt sett i befintligt skick och du vill därför känna till alla eventuella brister och skavanker innan priset är satt. Som köpare kan man anlita en bygginspektör som kontrollerar husets standard – det bör man i så fall göra senast under den så kallade ångerveckan (se punkt 5).
4. Budgivning
När du hittat rätt är det dags att lägga ett bud. Franska budgivningar går ofta lite lugnare till än svenska sådana och det är inte alls lika vanligt att man är flera budgivare som trissar upp priset – även om det förstås förekommer på populära objekt. Bud kan vara både skriftliga och muntliga.
5. Första avtalet: compromis de vente
Nu är det dags att skriva avtal! Under processen ska två köpeavtal skrivas, varav det första är det viktigaste. Det här avtalet kallas compromis de vente och är bindande för både köparen och säljaren. Som köpare har du dock en så kallad ångervecka, vilket innebär att du kan dra dig ur avtalet under de första sju dagarna. I samband med att compromis de vente skrivs under betalar köparen en handpenning på 10 %.
Eftersom compromis de vente är bindande är det oerhört viktigt att allting av betydelse regleras i det här avtalet. Som köpare bör man särskilt kontrollera följande:
- Bostadens yta och tomtgränser
- Vad inkluderas i köpet, ex uthus och andra tillbyggnader
- Resultaten från rapporter som krävs enligt lag, ex asbestkontroll och el- och gascertifikat
- Finns några andra avtal kopplade till huset, ex hyresgäster
- Ingår skatter och avgifter i priset
- Villkor om att köparen ska beviljas lån
6. Notarien
När compromis de vente skrivits under kommer en notarie in i bilden. En notarie är en statstjänsteman som bland annat utfärdar olika juridiska dokument. Enligt fransk lag är det ett krav att en notarie är inblandad i fastighetsköp. Det är säljaren som väljer notarie, men du kan som köpare också välja din egen notarie. Det kostar inget extra utan avgifterna fördelas då mellan de två notarierna.
Notarien ansvarar för att se till att allting kring fastighetsförsäljningen är i sin ordning och kontrollerar bland annat ägarförhållanden, bygglov och eventuella rättsliga krav som finns på fastigheten. Den här processen tar normalt omkring 2 – 3 månader. Både du och säljaren är fortfarande rättsligt bundna av det första avtalet och kan inte hoppa av affären.
En mängd skatter och avgifter ska betalas till notarien. Dessa går ofta under samlingsnamnet notarieavgifter och inkluderar bland annat stämpelskatt. Du kan läsa mer om notarieavgifter här.
7. Andra avtalet: acte authentique de vente
När notarien är klar med sin undersökning kallas köparen och säljaren till notariens kontor där man skriver under det andra och slutgiltiga köpeavtalet, acte authentique de vente. Innan avtalet skrivs under ska hela köpeskillingen vara betalad.
8. Tillträde
Nu är bostaden din! Köparen brukar få nycklarna hos notarien i samband med att acte authentique de vente skrivs under och kan direkt flytta in i sitt nya franska hem. Då finns det ett par praktiska saker som behöver ordnas. Det viktigaste är att det enligt fransk lag är ett krav att ha hemförsäkring från dag ett. Därutöver behöver man ordna med abonnemang för el, gas, telefon och liknande.
Sen är det bara att luta sig tillbaka med ett gott franskt vin!
(MR)
Till sist om 8 steg till att köpa hus i frankrike
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.