Precis som när man köper ett hus är det viktigt att ha koll det här med undersökningsplikten vid köp av en bostadsrätt. Detta eftersom du ska vara säker på att bostaden är i det skick du förväntat dig innan du genomför köpet. Vid köp av en bostadsrätt måste du som köpare undersöka fastigheten då den alltid köps i befintligt skick. Däremot kan du ha rätt till ersättning från säljaren om du upptäcker ett dolt fel i efterhand. Läs vidare för att få reda på mer om din undersökningsplikt som köpare av en bostadsrätt, och vilket ansvar säljaren har för eventuella fel som upptäcks i efterhand.
Undersökningsplikt enligt köplagen
När du köper en bostadsrätt är det inte bara bostaden du köper, utan också en andel av bostadsrättsföreningen. Att förstå din rätt och plikt att undersöka både bostaden och bostadsrättsföreningen innan köpet är en viktig del av köpprocessen. Detta kallas för undersökningsplikt och är fastställt i köplagen.
Enligt köplagen har köparen av en bostadsrätt skyldighet att själv undersöka bostaden innan köpet genomförs. Det innebär att du som köpare bör genomföra en noggrann besiktning av bostaden för att upptäcka eventuella fel eller brister. Om det finns områden du själv inte kan bedöma bör du anlita en sakkunnig, till exempel en besiktningsman. Att förbise undersökningsplikten kan resultera i att du som köpare står ansvarig för kostnader relaterade till problem som du borde ha upptäckt under din undersökning.
Förutom att undersöka själva bostaden, omfattar undersökningsplikten också att granska bostadsrättsföreningens ekonomiska och juridiska ställning. Det innebär att du bör kontrollera föreningens ekonomi, stadgar, protokoll från föreningsstämmor och planerade renoveringar. Genom att noga granska denna information kan du få en klar bild av föreningens ekonomiska hälsa och eventuella kommande kostnader.
Att förstå och följa din undersökningsplikt är ett viktigt steg för att skydda ditt ekonomiska intresse när du köper en bostadsrätt. Genom att göra en noggrann undersökning kan du känna dig trygg med ditt köp och undvika obehagliga överraskningar i framtiden.
Säljaren ansvarar för dolda fel
Även om säljaren inte kan hållas ansvarig för de fel som du som köpare borde upptäckt när du undersökt bostaden, så är säljaren däremot ansvarig för så kallade dolda fel. Det är sådana fel som inte kan upptäckas vid en undersökning och som existerade vid köpet, men som upptäckts först senare. Det dolda felet får inte heller vara ett fel som kan förväntas utifrån bostadsrättens skick och ålder.
Om ett dolt fel upptäcks måste säljaren försöka åtgärda det, eller erbjuda ett avdrag på bostadsrättens pris så att köparen själv kan åtgärda problemet. I mer allvarliga fall kan köparen också ha rätt till skadestånd eller att häva köpet. Om du som köpare ska kunna få ersättning för ett dolt fel måste du reklamera det till säljaren inom två år efter tillträdesdagen för bostadsrätten. Men bäst är förstås om du gör det direkt när det upptäcks.
Detta bör du tänka på vid undersökningen av en bostadsrätt
Större delen av de fel som upptäcks i bostadsrätter har att göra med vatten- och fuktskador. Därför är det allra viktigast att hålla utkik efter läckage i kök och badrum, samt kontrollera vitvaror, handfat och toalett. Se också efter så att vattnet rinner ned med rätt lutning mot golvbrunnen i badrummet, att det inte finns några sprickor i toalettstolen eller handfatet och att det inte finns några fuktskador på väggarna. Genom att ta en tur ner i tvättstugan och förrådsutrymmena kan du också få en fingervisning om hur bostadsrättsföreningen tar hand om de gemensamma utrymmena i huset. Det finns förstås mycket annat att undersöka om du vill få en helhetsbild över bostadsrättens skick. Därför är det bra att göra en lista i förväg så att du inte missar något.
Besiktningsman för bostadsrätt
När du står inför att köpa eller sälja en bostadsrätt kan det vara klokt att ta hjälp av en besiktningsman. En besiktningsman är en oberoende expert som genomför en professionell granskning av bostaden för att identifiera eventuella fel och brister som kan påverka bostadens värde eller användning.
En besiktningsman undersöker allt från bostadens struktur och byggnadsmaterial till installationer som vatten, el och ventilation. Besiktningen ger en objektiv och detaljerad bild av bostadens skick, vilket kan vara till stor hjälp när du som köpare ska ta ställning till ett eventuellt köp. För en säljare kan en besiktning ge en bättre förståelse för bostadens värde och eventuella åtgärder som kan behöva vidtas innan försäljning.
Det är viktigt att notera att en besiktning inte ersätter din undersökningsplikt som köpare. Även om besiktningsmannen kan identifiera och rapportera om ett stort antal potentiella problem, finns det alltid aspekter som endast kan upptäckas genom en mer ingående granskning. Det är också bra att tänka på att en besiktning endast ger en ögonblicksbild av bostadens skick vid besiktningstillfället.
Att anlita en besiktningsman vid köp eller försäljning av en bostadsrätt kan bidra till en tryggare och mer informerad affär för både köpare och säljare. Genom att skaffa dig en klar bild av bostadens skick kan du känna dig säker på att du fattar ett välgrundat beslut.
Ta kontakt med jurist eller advokat om du är osäker
Det kan vara väldigt svårt att som privatperson ha koll på allt som omfattas av köparens undersökningsplikt. Inte minst eftersom man sällan har så lång tid på sig att undersöka bostaden. Dagens heta bostadsmarknad gör att bostadsrätter ofta säljs inom bara några dagar från visningen, och det är lätt att dras med i en intensiv budgivning innan man är säker på att bostaden undersökts korrekt. Dessutom stylas de flesta bostadsrätter innan visning, vilket också kan göra det svårare att upptäcka eventuella fel. Om du är osäker på vad som gäller i samband med din undersökningsplikt av en bostadsrätt kan du kontakta en jurist med erfarenhet av bostadsfrågor. Vi kan ge dig råd på vägen som ökar chansen att du blir nöjd med ditt bostadsköp.
Till sist om undersökningsplikt för bostadsrätt – missa inte detta
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.