Ultimata guiden om skiljeförfarande

För att undvika att utomstående får information om tvistens existens och innehåll använder sig ofta företag av någonting som kallas skiljeförfarande. Processen är snabb och effektiv och erbjuder en privat process för att undvika offentlighet. I den här artikeln kommer vi att ge dig en övergripande bild av skiljeförfarandet som process för att du ska få bra koll på hur förfarandet går till.

Vad är ett skiljeförfarande?

Ett skiljeförfarande är ett sätt att lösa tvister på, precis som man kan lösa tvister i domstol. Det är en snabbare process och attraktivt i kommersiella förhållanden när det rör sig om större belopp. För att man ska ha möjlighet att använda sig av skiljeförfarande krävs att ni som parter har angett i avtal att eventuella tvister ska lösas genom skiljeförfarande, en så kallad skiljeklausul ska alltså finnas i avtalet. Om ni inte har avtalat om detta så finns det dock ändå möjlighet att avgöra tvisten genom skiljeförfarande, förutsatt att ni är överens om det.

Ultimata guiden om skiljeförfarande

Ni som parter har stora möjligheter att själva utforma processen och utse skiljemän som kan vara specialiserade på området som tvisten berör. Viktigt att ha i åtanke är att en skiljedomare dock alltid måste vara opartisk och obunden.

Vad är ett förenklat skiljeförfarande?

Ett förenklat skiljeförfarande är precis som det låter, en enklare form av det ordinarie skiljeförandet. Det lämpar sig därför för tvister av enklare natur. Ni som parter får enligt de förenklade reglerna endast inge ett begränsat antal inlagor och tidsfristen är i regel kortare än vid tillämpning av de vanliga skiljedomsreglerna. Det innebär också att kostnaderna vid det förenklade skiljeförfarandet blir mindre.

Vem betalar skiljeförfarande?

Det är ni som parter som står för kostnaden för skiljemännen. Det innebär att det kostar olika beroende på vilka skiljemän ni har och hur omfattande tvisten i fråga är.

Hur lång tid tar skiljeförfarande?

Ett ordinarie skiljeförfarande tar i regel runt 12 månader, medans det förenklade skiljeförfarandet tar hälften så lång tid.

Vilken lag reglerar skiljeförfarandet?

Processen regleras i lagen om skiljeförfarande som blir tillämplig om tvisten äger rum i Sverige. Lagen om skiljeförfarande innehåller bestämmelser om hur skiljeförfarandet måste gå till för att uppfylla kraven på rättssäkerhet. Lagen genomgick en stor modernisering 2019 som bland annat gjorde klanderfristen kortare (2 månader) och möjliggjorde att skiljemännen numera har rätt att avgöra vilken materiell rätt som ska tillämpas i förfarandet. Som nämnts ovan har parterna dock fortfarande stor möjlighet att själva påverka hur processen ska disponeras.

Skiljeförfarande nackdelar

Det finns alltid både för- och nackdelar med saker och ting. För att du ska få så tydlig bild som möjligt av skiljeförfarande som process kommer vi att ange de saker som kan vara nackdel med skiljeförfaranden.

Den första nackdelen är höga kostnader, både skiljemän och sekreterare ska betalas av parterna. Detta gör man inte i en process i domstol. Om tvisten och avtalet är av mindre värde bör du därför inte använda dig av ett skiljeförfarande utan istället gå till domstol alternativt använda sig av ett så kallat förenklat skiljeförfarande.

Avgöranden kan som huvudregel inte överklagas. En skiljedom kan bara under vissa förutsättningar ogiltigförklaras eller klandras. Det rör sig om situationer då domen innefattar prövning av en fråga som inte får avgöras av skiljemän, till exempel frågor som parterna inte själva kan förlikas som som familjerättsliga frågor om äktenskap eller vårdnad. Då krävs det en domstolsprocess eller dylikt.

Skiljeförfarande fördelar

En av de stora fördelarna med skiljeförfarande är att det oftast går fortare än vid ett domstolsförfarande. Tvisten avgörs i en instans istället för i 2 eller ibland 3 som det kan röra sig om i en domstolsprocess. Dessutom är skiljeförfarande inte en offentlig process utan sker under sekretess. Ingen utomstående får på så vis reda på tvistens innehåll eller att det överhuvudtaget finns en tvist. Ni som parter kan även välja själva vilka skiljemän som ni vill ska ansvara och därmed har ni möjlighet att välja specialister inom det område som tvisten rör.

Att tänka på

Det finns en hel del att tänka på när det kommer till skiljeförfaranden. Det är idag en vanlig process bland både mindre och större företag eftersom att man undviker offentlighet och processen tar i regel snabbare än vid domstol. Behöver du hjälp med utfärdande av ett avtal eller en eventuell tvist så har vi på Vasa Advokatbyrå jurister som kan hjälpa till. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.regeringen.se/492bb7/contentassets/dc5763f3515c41b882812788d27a85f5/en-modernisering-av-lagen-om-skiljeforfarande.pdf

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om skiljeförfarande

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.