Totalentreprenad och ABT 06: Del 1

Del 1 av 3

Totalentreprenad är en entreprenadform som innebär att entreprenören sköter både projektering och utförande. Ett vanligt standardkontrakt vid totalentreprenader är ABT 06. I denna artikelserie går vi igenom några av ABT 06 huvuddrag.

ABT 06 är ett lämpligt standardkontrakt för totalentreprenader om beställaren är en kommersiell aktör. Till exempel ett aktiebolag, enskild firma, bostadsrättsförening eller en annan förening. Om beställaren istället är en privatperson (som inte beställer inom ramen för ett företag eller förening etc.) är ABS 18 bättre lämpad. ABS 18 är anpassad för konsumenter och följer reglerna i konsumentlagstiftningen för småhusentreprenader.

Det finns ingen lagstiftning som reglerar totalentreprenader för kommersiella aktörer. Det är därför viktigt att ha ett ordentligt avtal. Standardkontrakten kan vara komplicerade och det finns många delar som du förväntas sköta själv. Vid större arbeten kan det därför vara klokt att ta in en sakkunnig både inom byggnadsteknik och juridik så att ni hindrar framtida kostnader. I denna artikel går vi igenom några av sakerna som tas upp i ABT 06 och vad man kan tänka på.

Denna artikelserie är inte uttömmande. Artikelserien berör endast några huvuddrag. Det finns ytterligare bestämmelser och annan information i standardkontraktet.

Totalentreprenad ABT 06 – Allmänt

ABT 06 är i mångt och mycket ett kontrakt som liknar AB 04. ABT 06 har nämligen utformats med AB 04 som utgångspunkt. Skillnaden är att ABT 06 är utformad för totalentreprenader medan AB 04 är utformad för utförandeentreprenader.

Det finns några begrepp som kan vara bra att ha koll på i fråga om totalentreprenader. En teknisk lösning är, enligt standardkontrakten AB och ABT ett utförande som teoretiskt finns presenterat i en ritning eller beskrivning. Funktionsansvar relaterar till att entreprenören ska uppnå ett avtalat resultat, funktionen.

Vid en totalentreprenad är utgångspunkten att entreprenören har ett funktionsansvar. Entreprenören svarar då för att utföra både projektering och att utföra själva arbetet. Entreprenören kan dock anlita underentreprenörer för vissa delar. Trots funktionsansvaret ger avtalet utrymme för att beställaren har krav på tekniska lösningar, en så kallad styrd totalentreprenad.

Arbetets omfattningi Totalentreprenad och abt 06

Det första kapitlet i ABT 06 handlar om arbetets omfattning. Där anges att omfattningen av kontraktsarbetena bestäms av kontraktshandlingarna. Beställaren kan ange sina krav som en föreskrift om funktion eller som en teknisk lösning. Men arbetets omfattning bestäms främst av entreprenörens funktionsansvar, dvs de funktionskrav som entreprenören genom avtalet kan anses ha fått. Trots att det är en totalentreprenad ska alltså beställaren som huvudregel framställa den funktion/utförande som den önskar få utfört.

Skulle beställaren i efterhand komma med krav på specifika tekniska lösningar som inte har avtalats om och som därmed medför extra arbete, har entreprenören som huvudregel rätt till extra ersättning för det.

Det anges dock att entreprenören i fall då kontraktshandlingarna inte utvisar krav eller utfästelser, ska det utföras så att det motsvarar vad som fordras med hänsyn till den planerade användningen som beställaren redovisat för entreprenören. Det handlar då om fall där beställaren inte lyckats framföra ett funktionskrav. På grund av denna regel kan det vara bra om beställaren ger en tydlig förklaring av det tilltänkta användningsområdet.

Denna artikel är den första i en artikelserie om 3 artiklar gällande ABT 06. Du hittar vår andra artikel här.

Vasa Advokatbyrå hjälper dig i entreprenadfrågor

Vi på Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av att hantera entreprenadfrågor. Vi kan bistå med att skriva ett välanpassat avtal för just era ändamål.

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

 • Att undvika misstag som kan leda till extrakostnader och rättsförluster.
 • Få hjälp att skriva avtal.

Tvistelösning

 • Få en juridisk bedömning utifrån avtal och gällande rättsläge. 
 • Medla mellan er och motparten.
 • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning. 
 • Maximera era chanser att få rätt till skadestånd.
 • Undvik tvister som i onödan drar ut på tiden.
 • Bevaka era rättigheter. 
 • Slipp att slösa tid och energi på att förhandla. 

Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna jurister.

Läsvärt

Del 2

Del 3

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om totalentreprenad och abt 06: del 1

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.