Likhetsprincipen enlig EFL

Eftersom bostadsrättsföreningar kategoriseras som en typ av ekonomiska föreningar, finner du helt enkelt en del reglering för bostadsrätter i lagen om ekonomiska föreningar. Bland annat regleras om en viktig princip i lagen om ekonomiska föreningar, som kallas för likhetsprincipen. Den principen gäller alltså även för bostadsrättsföreningar. Lite kuriosa är att den är hämtad från aktiebolagsrätten, där det regleras vad som gäller för bolagsformen aktiebolag. I den här artikeln kommer vi redogöra för vilken betydelse likhetsprincipen har i en bostadsrättsförening. Innan dess kommer vi även ta upp generalklausulen, som kan sägas ha ett samband med likhetsprincipen. Kanske har du mest nytta av den här artikeln om du är med och driver en bostadsrättsförening. Men även för dig som är medlem i en bostadsrättsförening, kommer kunna ha glädje av att läsa den här artikeln.

Princip inom föreningsrätten

Som nämnt finner vi principen bland annat för ekonomiska föreningar. Som nämnt härstammar principen från aktiebolagsrätten, där den också uttryckligen framgår av 4 kapitlet 1 § aktiebolagslagen. Däremot kommer du inte finna en sådan tydlig reglering om likhetsprincipen i lagen om ekonomiska föreningar.

Likhetsprincipen enlig EFL

Generalklausulen

Innan vi redogör för likhetsprincipen behöver vi gå igenom den så kallade generalklausulen. Till skillnad från likhetsprincipen regleras den om i lag för bostadsrättsföreningar. För bostadsrättsföreningens föreningsstämma regleras generalklausulen i 6 kapitlet 38 § lagen om ekonomiska föreningar. För styrelsen regleras generalklausulen i stället i 7 kapitlet 42 § lagen om ekonomiska föreningar. Det här innebär alltså att såväl föreningsstämman som styrelsen i bostadsrättsförening har att rätta sig efter generalklausulen.

Innebörden av generalklausulen är att varken styrelsen eller föreningsstämman som huvudregel har rätt att fatta ett beslut, där konsekvensen blir att en medlem eller någon annan får en otillbörlig fördel, samtidigt som det också innebär nackdel för antingen bostadsrättsföreningen eller för någon annan.

Likhetsprincipen

Nu när vi redogjort för generalklausulen kan vi även ta upp dennes kompis, nämligen likhetsprincipen. Likhetsprincipen innebär i korthet att föreningsstämman och styrelsen ska se till att besluten som de fattar, leder till en likabehandling av medlemmarna i bostadsrättsföreningen. Det råder vissa oklarheter vilken relationen är mellan likhetsprincipen och dennes kompis generalklausulen. Om du skulle gå till förarbeten skulle du finna att du inte får svar på frågan, eftersom det går att utläsa lite olika uppfattningar i förarbeten. Det är inte heller klart om likhetsprincipen och generalklausulen innebär samma skydd, eller om de kanske har funktionen av varandras komplement.

Skydd för föreningsmedlemmarna

Vad som däremot inte råder särskilda frågetecken kring är att både generalklausulen och likhetsprincipen har ett gemensamt syfte. Det syftet är att fungera som skydd för de som är medlemmar i en bostadsrättsförening eller annan ekonomisk förening. Även om likabehandling är något som ska eftersträvas, innebär det inte att om en medlem som beviljas ett beslut, så kommer alla medlemmar per automatik beviljas samma beslut. Det kan exempelvis finnas en bärande vägg i en medlems lägenhet som gör att föreningen omöjligen kan tillåta samma ombyggnation i lägenheten, som tillåtits för en annan medlem utan sådan bärande vägg i vederbörandes lägenhet.

Att tänka på:

Huruvida ett beslut från styrelse eller förening kommer kunna klandras på grund av att det står i strid med generalklausulen eller likhetsprincipen, behöver utredas i det enskilda fallet. Om ni driver en bostadsrättsförening och en medlem anser att ni fattat beslut som strider mot generalklausulen eller likhetsprincipen, bör ni kontakta en jurist som hjälper er med att driva tvisten mot medlemmen. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna er med att driva er tvist. Ni är välkomna att kontakta oss!

Läsvärt

En ny lag om ekonomiska föreningar – Regeringen.se

Lagen om ekonomiska föreningar | Rättslig vägledning | Skatteverket

Bostadsrättsförening – styrelse beviljas ansvarsfrihet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Vad är stämma i bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Att skriva stadgar för bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om likhetsprincipen enlig efl

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.