Drömmer du om en lägenhet i Frankrike? Härligt! Men vad är egentligen en ägarlägenhet, på vilket sätt skiljer sig ägarlägenhet från en bostadsrätt och hur går det till att köpa i Frankrike? Vasa advokatbyrå, med kontor på Franska Rivieran, reder ut begreppen.
Franska lägenheter är ägarlägenheter
I Frankrike använder man sig av en annan juridisk form för lägenheter än vad vi gör i Sverige. Det innebär att det finns en hel del skillnader i vad som rent rättsligt gäller för lägenheten. I Frankrike använder man sig nämligen, precis som i många andra delar av Europa, av ett system med så kallade ägarlägenheter. Sedan 2009 finns ägarlägenheter i Sverige också, men det har hittills inte varit någon större efterfrågan på lägenheter i den formen. Den helt och hållet dominerande formen av lägenheter i Sverige är istället bostadsrätt.
Vad är skillnaden på bostadsrätt och ägarlägenhet?
Den som har en bostadsrätt, vilket vi är vana vid från Sverige, ”äger” egentligen inte sin lägenhet i juridisk mening. Det som bostadsrätten egentligen ”är” kan delas in i två delar: ägandet av en andel i en bostadsrättsförening, och rätten att använda en viss av bostadsrättsföreningens lägenheter. Det är alltså bostadsrättsföreningen, där alla bostadsrättshavarna är medlemmar, som gemensamt äger fastigheten och alla lägenheter i fastigheten. Lägenheten är därmed inte en egen fastighet, utan är en del av den större fastigheten som utgörs av hela huset. Det innebär bland annat att man inte kan få ut någon lagfart på en bostadsrätt och att den rättsligt räknas som ”lös egendom” istället för ”fast egendom”, vilket innebär att andra lagar och regler är tillämpliga.
Det är i just detta med fastighetsbegreppet och ägandeformen som skillnaden mot en ägarlägenhet ligger. Den som äger en ägarlägenhet ”äger” nämligen sin lägenhet även i rättslig mening, på samma sätt som den som äger ett hus. Det innebär att det inte finns någon bostadsrättsförening. Det innebär också att varje lägenhet är en egen fastighet som man kan få ut lagfart på. Ägarlägenhet kallas ibland för ägarlägenhetsfastighet, just för att visa att det rör sig om en egen fastighet.
3 för- och nackdelar med ägarlägenhet
Det finns flera fördelar med ägarlägenheter jämfört med bostadsrätter. Några av dem är:
- Andrahandsuthyrning: När du äger lägenheten kan du själv välja om du vill hyra ut din bostad, till vem, hur länge och hur ofta. Det är en stor fördel jämfört med bostadsrätt, där man behöver föreningens godkännande och ofta inte får hyra ut i längre perioder. Möjligheten till andrahandsuthyrning kan vara särskilt viktig när det gäller bostäder utomlands eftersom många inte är på plats stora delar av året och därför önskar hyra ut som ett sätt att finansiera köpet och få de löpande kostnaderna att gå ihop.
- Renovering och ombyggnation: När du äger lägenheten har du också större frihet att själv göra om din lägenhet precis så som just du vill ha den. I bostadsrätt behöver man nämligen godkännande från föreningen för att göra större förändringar – det slipper du med ägarlägenhet.
- Ingen bostadsrättsförening: Särskilt bland personer som flyttar från hus till lägenhet är det vanligt att känna frustration över att behöva förhålla sig till en bostadsrättsförening med stadgar, regler och diverse tillståndskrav. I ägarlägenhet har du helt enkelt större frihet eftersom det bara är du själv som har rätt att bestämma över din lägenhet.
Det finns också nackdelar med ägarlägenheter:
- Dyrare att köpa: Själva köpprocessen är mer kostsam för ägarlägenhet än för bostadsrätt. Processen att köpa en ägarlägenhet kostar ungefär lika mycket som för ett hus, eftersom kostnader för till exempel lagfart tillkommer.
- Större ansvar: Med större frihet kommer också större ansvar. Även om bostadsrättshavare som grundregel ansvarar för alla skador och brister inne i sin egen lägenhet kan man ibland få viss hjälp och stöd från bostadsrättsföreningen. Med ägarlägenhet får man räkna med att stå för allting själv.
- Ingen bostadsrättsförening: Att det inte finns en bostadsrättsförening kan, som du ser, vara både en fördel och en nackdel. Även om det är skönt att slippa tillståndskrav och så vidare kommer man inte ifrån att lägenheterna ligger i samma hus och det är därför nödvändigt att kunna samarbeta lägenhetsägarna emellan. Därför är det vanligt att de boende i ett ägarlägenhetshus bildar en samfällighetsförening som ansvarar för sådant som skötsel av gemensamma utrymmen.
Hur ska jag tänka om jag vill köpa lägenhet i Frankrike?
Låt dig inte avskräckas av att lägenheter i Frankrike är ägarlägenheter. Det finns en del skillnader mellan ägarlägenhet och bostadsrätt och det finns både för- och nackdelar med båda boendeformerna, men de flesta skillnader är juridiska teknikaliteter som inte påverkar det dagliga livet som boende i lägenheten. Det viktigaste är att känna till att skillnaderna finns, så att man förstår vilka rättigheter och skyldigheter man har i sitt boende. Det kan också vara bra att kontrollera att lägenhetshuset har en fungerande samfällighetsförening eller motsvarande.
Utöver skillnaden i lägenhetsform finns det en hel del andra skillnader mellan den svenska och franska bostadsmarknaden. Du kan läsa mer om hur processen för att köpa bostad i Frankrike ser ut här. Lycka till med ditt lägenhetsköp!
(MR)