Skatt på fastighet, hus och lägenhet i Frankrike

För den som äger eller hyr en bostad i Frankrike finns det flera olika skatter att hålla reda på. De viktigaste är taxe foncière (som betalas av ägaren), taxe d’habitation (som betalas av den boende) och reavinstskatt (som betalas vid försäljning). De här skatterna måste betalas av den som har en fastighet i Frankrike oavsett om han eller hon i övrigt betalar skatt i Frankrike eller i Sverige.

Skatt på fastighet, hus och lägenhet i Frankrike

Taxe foncière – fastighetsskatt

Alla personer som äger en fastighet i Frankrike ska betala så kallad taxe foncière.

Den metod som används för att räkna ut hur mycket varje fastighetsägare ska betala är ganska komplicerad och beloppen kan variera stort mellan olika fastigheter. I korta drag baseras skatten på en fiktiv summa motsvarande hur mycket ägaren skulle kunna ta ut i hyra på den fria marknaden. Det beloppet påverkas av faktorer som bostadens storlek, läge och standard. Skatten utgör sedan en viss procentsats av den fiktiva hyran. Procentsatsen bestäms på lokal nivå och varierar därför mycket mellan olika delar av Frankrike. Det kan också vara olika procentsatser för permanentboenden och semesterhus. Dessutom tas en extra avgift (prélèvements pour base élevée et sur les maison secondaires) ut för bostäder med särskilt högt värde. Eftersom taxe foncière kan bli en ganska stor utgift är det bra att ta reda på hur mycket skatten är innan man köper ett hus.

För seniorer kan skatten vara lägre. Personer över 65 år kan ha rätt till skatteavdrag om 100 € eller mer och personer över 75 år kan undantas från skatten helt och hållet. För att ha rätt till en sådan skattereduktion krävs att hushållet inte har inkomster över en viss nivå.

Det är den som står som ägare den 1 januari som ska betala skatten. Det betyder att om ett hus säljs senare under året är det ändå den som stod som ägare 1 januari som är skyldig att betala skatten. Därför är det vanligt att köpare och säljare gör en uppgörelse om fördelning av skatten i samband med en husförsäljning.

Skatten brukar betalas årsvis under det tredje kvartalet och en räkning kommer normalt sett i september. På räkningen brukar det framgå hur mycket skatten är och vilken ”fiktiv hyra” den är baserad på. Eftersom taxe foncière kan bli en ganska stor klumpsumma att betala kan det vara en god idé att kontakta skattemyndigheterna och ordna så att skatten betalas månadsvis istället.

Taxe d’habitation – boendeskatt

Taxe d’habitation betalas av den boende. Det gäller både för personer som själva äger sin bostad, som då betalar både taxe foncière och taxe d’habitation, och personer som hyr sin bostad, som då bara betalar taxe d’habitation.

Den här skatten håller sedan 2018 gradvis på att avskaffas och kan vara helt avskaffad inom de närmaste åren.

Precis som för taxe foncière är metoden för att räkna ut skatten invecklad och skattenivåerna varierar mycket från fastighet till fastighet. I korta drag baseras skatten på en fiktiv summa motsvarande hur mycket ägaren skulle kunna ta ut i hyra på den fria marknaden. Det beloppet påverkas av faktorer som bostadens storlek, läge och standard. Skatten utgör sedan en viss procentsats av den fiktiva hyran. Procentsatsen bestäms på lokal nivå och varierar därför mycket mellan olika delar av Frankrike. Det kan också vara olika procentsatser för permanentboenden och semesterhus. Den som har ett semesterhus i områden med hög efterfrågan på bostäder kan vara tvungen att betala en tilläggsavgift som ofta ligger kring 20 %, men som kan vara så hög som 60 %. Familjer som har en permanentbostad i Frankrike kan få ett skatteavdrag på 10 – 15 % per barn. Hushåll med lite lägre inkomster kan ha rätt att betala lägre skatt eller helt undantas från skatten.

Det är den som är boende i huset den 1 januari som ska betala skatten. Det gäller oavsett om den boende rent faktiskt är där den 1 januari. En person som till exempel hyr ett semesterboende året om men bara är i Frankrike på sommaren kommer ändå att räknas som ”boende” den 1 januari förutsatt att han eller hon har rätt att använda boendet då. Om den som var boende 1 januari senare under året flyttar är det fortfarande han eller hon som är skyldig att betala hela årets skatt. Det går att avtala om fördelning av skatten med den person som ska flytta in.

Skatten brukar, precis som taxe foncière, betalas årsvis. Räkningen kommer normalt sett i oktober. Föredrar man lite mindre delbetalningar framför en stor klumpsumma kan det finnas möjlighet att betala skatten månadsvis istället.

Reavinstskatt vid försäljning

Svenskar som äger en fastighet i Frankrike och säljer den betalar skatt på reavinsten i Frankrike, inte i Sverige.

En regel som har stor ekonomisk betydelse är att det i Frankrike inte utgår någon reavinstskatt för permanentbostäder. För att undantas från skatten krävs det att fastigheten är säljarens faktiska bostad vid tidpunkten för försäljningen – var därför noga med att planera en flytt så att möjligheten till skattebefrielse inte går förlorad genom att du flyttar för lång tid innan försäljningen.

För fastigheter som inte är säljarens permanentbostad tillämpas en kapitalskatt på minst 19 % av reavinsten. För större vinster tillkommer en extra kapitalskatt på 2 – 6 %. Därutöver tillkommer en så kallad solidaritetsskatt som avser sociala avgifter. Solidaritetsskatten är 7,5 %. Den totala skatten på reavinsten är alltså normalt 26,5 – 32,5 %.

Övriga skatter

Boende i Frankrike måste också betala särskilda avgifter för TV samt sophämtning. TV-licensen gäller alla som har en TV och ligger på omkring 130 € per år. Sophämtningsavgiften bestäms på lokal nivå och kan variera. Vissa kommuner väljer att inte ta ut någon sophämtningsavgift alls.

Behöver du hjälp?

Vasa advokatbyrå har kontor i Frankrike och har stor erfarenhet av att bistå svenskar som bor i eller vill flytta till Frankrike. Varmt välkommen att kontakta oss!

(MR)

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om skatt på fastighet, hus och lägenhet i frankrike

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.