Juridisk hjälp bostadsrätt för privatpersoner

I den här artikeln kommer redogöras för vad en tvist är, vanliga tvister som kan uppkomma för dig som bostadsrättshavare. Slutligen behandlas ett skydd för dig som inte vill betala hela kostnaden för din tvist och det skyddet kallas rättsskydd.

Juridisk hjälp bostadsrätt för privatpersoner

Vad en tvist är

Med tvist menas att du och någon annan är oense om någonting. Det kan exempelvis vara så att du som bostadsrättshavare har en annan uppfattning om någonting, än vad din bostadsrättsförening har.

Exempel på tvister mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsförening

Det finns många olika typer av frågor som du och din förening kan vara oense om. Antingen kan det vara något som föreningen gör som du är missnöjd med. Alternativt något klagomål eller påföljd som föreningen riktar mot dig, där du tycker att föreningen har fel. Du kan exempelvis tycka att föreningen inte håller sig till det som står skrivet i föreningens stadgar. Då kan du vilja att saken ska prövas, så att du får föreningen att hålla sig till vad de får göra enligt nämnda stadgar.

Föreningen kan också exempelvis göra gällande att du uppträtt störande i din bostad och att du tycker att klagomålet är ogrundat, eller i vart fall inte varit störande på ett sådant sätt som kan ge juridiska konsekvenser. Föreningen kan vid vissa störande beteenden få dig vräkt, därför kan du vilja pröva om föreningen har grund för att ta ifrån dig din bostadsrätt.

Var tvister prövas

De flesta tvister mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsförening prövas i domstol. Sedan finns det även vissa frågor som tas upp i hyresnämnden. Den här artikeln kommer endast ta upp de tvister som prövas i domstol. Vill du veta mer om vilka frågor som prövas i hyresnämnden, kan du läsa en annan av våra artiklar som länkas till här.1

Hur tvister prövas

Om vi säger att det rör sig om ett fall som rör att föreningen vill göra gällande något mot dig, följer en viss ordning för tvisten. Först skickar bostadsrättsföreningen in en stämningsansökan till domstol. I den ansökan ska anges varför tvisten satts igång med argumenten som bostadsrätten vill lyfta fram för sin sak. Då får du som bostadsrättshavare möjlighet att bemöta de argumenten och lämna in dina åsikter till tingsrätten om hur du ser på vad föreningen gjort gällande. Domstolen bokar då in ett möte mellan dig och föreningen, för utreda vad inte håller med varandra om och sedan undersöka om ni kan komma till en lösning eller om saken måste gå vidare. Når ni inte en förlikning, alltså inte kommer överens, är nästa steg att ni får lämna in bevisning. Sedan får ni förbereda er inför att saken prövas i domstol. Efter det börjar förhandlingen i domstol. Tre veckor senare för ni reda på vad tingsrätten fattat för beslut. Om ingen av er tar beslutet att inom tre veckor begära att saken ska prövas i hovrätten (överklagar), är saken avgjord.

Juridisk hjälp bostadsrätt för privatpersoner

Kort om rättsskydd vid juridisk hjälp bostadsrätt för privatpersoner

Rättsskydd innebär att du genom exempelvis en hemförsäkring kan ha ett skydd för att du inte behöver stå för alla dina juridiska kostnader själv, utan stora delar står ditt försäkringsbolag för. Hur många procent av omkostnaderna som försäkringsbolaget betalar varierar mellan bolagen, och även taket för kostnaderna är olika bland försäkringsbolagen. De tvister som rättsskyddet täcker är de flesta tvister som allmänna domstolar som tingsrätten, hovrätten och Högsta domstolen prövar om det går så långt. Alltså täcks inte de frågor som tvistas om i hyresnämnden. Exempel på kostnader som täcks genom rättsskyddet är ombudskostnader, motpartens rättegångskostnader om du förlorar tvisten och även kostnader för att inhämta bevisning. Även andra kostnader kan täckas av rättsskyddet.

Att tänka på vid juridisk hjälp bostadsrätt för privatpersoner

Att driva en tvist själv kan vara väldigt svårt. Det som redogjorts för i den här artikeln är väldigt översiktligt. Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av att driva tvister och vi hjälper gärna dig med din tvist. Hör av dig så hjälper vi dig!

Juridisk hjälp bostadsrätt för privatpersoner

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Skaffa en bedömning hur stora chanser du har att vinna tvisten mot din bostadsrättsförening.

* Bevaka dina rättigheter, t.ex. se till att du blir behandlad på ett objektivt sätt i din förening.

Tvistelösning

* Få en juridisk bedömning utifrån gällande rättsläge.

* Minimera risken att förlora eller inte kunna göra gällande dina krav mot en sådan starkare part som bostadsrättsförening.

* Maximera dina chanser att få bästa möjliga lösning för dig.

* Slipp driva din tvist själv i domstol.

Kontakta oss här för ett kostnadsfritt telefonsamtal eller boka ett möte med en av våra erfarna bostadsjurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om juridisk hjälp bostadsrätt för privatpersoner

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.