Störande ljud i bostadsrättsföreningar

Om du utsätts för ljudstörningar i din lägenhet bör du i första hand vända dig till bostadsrättsföreningen, som i sin tur ska åtgärda problemet, oavsett om störningarna kommer från grannar eller från anläggningar i gemensamma utrymmen. Om föreningen underlåter att göra det och ljuden bara fortsätter kan du vända dig till föreningen och begära nedsättning av årsavgiften (eller månadsavgiften som den ofta kallas). Du har också rätt till skadestånd av föreningen om den har varit vårdslös. I den här artikeln förklarar vi i stora drag vad du som bostadsrättshavare har rätt att inte behöva tåla och vad du kan göra åt saken. Vi på Vasa advokatbyrå har lång erfarenhet av bostadsrättsfrågor. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Störande ljud i bostadsrättsföreningar

Vilka störande ljud i bostadsrättsföreningar behöver man inte tåla?

Bostadsrättshavaren står i ett direkt avtalsförhållande med föreningen. Föreningen är enligt lag skyldig att hålla huset, marken och yttre delar av lägenheten i gott skick. I detta ingår att se till så att föreningen inte själva orsakar ljudstörningar från t.ex. tvättstugan genom att ljudisolera och ha regler för vilka tider på dygnet då rummet inte för användas. Föreningen är även skyldiga att vidta åtgärder mot medlemmar och andra som bor i föreningens hus som utsätter omgivningen för störningar.

När det kommer till ljudstörningar krävs det generellt mycket till för att en bostadsrättshavare som utsätts för dem kan ta till rättsliga åtgärder mot föreningen. En helhetsbedömning görs där mycket beror på omständigheter i det enskilda fallet. Saker som kan inverka på bedömningen är t.ex. ljudnivån och omfattningen av oljudet, tiden på dygnet samt om det finns alternativa sätt att utföra det som orsakar oljuden.

Ett illustrativt rättsfall är NJA 1991 s. 574 om en granne som dagligen övat pianospel. Grannen spelande på ett traditionellt piano och övade upp till två timmar på vardagseftermiddagarna och under två till fyra timmar under helgerna. Grannen spelade aldrig efter kl 19:30. Högsta domstolen fann att störningarna fick tålas, oavsett om någon i huset kunde vara extra känslig för ljud.

Störande ljud i bostadsrättsföreningar

Ett annat viktigt rättsfall från hovrätterna är RH 2014:1 där en boende med hyresrätt i en bostadsrättsförening utförde sångövningar. Det var bevisat att övningarna skedde minst tre gånger i veckan under ca en timmes tid och ibland även under helger. Hovrätten tog hänsyn till omfattningen, ljudnivån, vilken tid på dygnet sångövningarna skedde på och fann att de inte gick utöver vad en boende i huset måste tåla. Någon nedsättning av årsavgiften var därför inte aktuellt för den bostadsrättshavare som blev utsatt.

Vad kan du som utsätts för störande ljud i bostadsrättsföreningar göra?

Enligt lagstiftningen om bostadsrättsföreningar är tanken att störningar som orsakas av en bostadsrättshavare i första hand ska lösas rättsligt genom föreningen. Även om det självklart är en god idé att den som blivit utsatt direkt talar med den som orsakar störningarna är direkta juridiska åtgärder svåra.

Om du som bostadsrättshavare blir utsatt för störningar i ditt boende som går utöver vad du ska behöva tåla juridiskt kan du ta till följande åtgärder mot föreningen

 • Nedsättning av årsavgiften
 • Du kan även ha rätt till skadestånd om du kan visa att föreningen förfarit oaktsamt
 • Om störningarna är outhärdliga och de två tidigare åtgärderna inte är tillräckliga finns också alternativet att begära att din bostadsrätt ska övergå till föreningen som blir skyldig att betala marknadspris för den.
Störande ljud i bostadsrättsföreningar

Det åtgärder som kan vidtas direkt mot den som orsakar störningarna kan göras enligt skadeståndslagen och andra lagar för skadestånd utanför avtalsförhållanden. Eftersom det är föreningen som äger fastigheten och har avtal med medlemmarna finns det inga direkta avtalsförhållanden som medlemmarna har mot varandra.

Artikeln författad av Charles He.

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

 • Vi hjälper dig ta tillvara dina rättigheter
 • Få professionella juridiska bedömningar och råd om hur du löser ditt boendeproblem på bästa sätt
 • Undvik att små problem blir större genom att vara välinformerad och veta vem som är ansvarig för vad

Tvistlösning

 • Vi biträder dig under hela processen
 • Vi hjälper dig förhandla med motparten

Läsvärt

https://www.hsb.se/skane/brf/myntet/medlemsinfo/trivselregler/

https://www.fastighetsagarna.se/aktuellt/nyheter/2018/stockholm/storningar-bland-grannar-i-bostadsrattsforeningar/

https://lagen.nu/dom/rh/2014:1

https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/planering/detaljplan/temadelar-detaljplan/buller-vid-detaljplanering/regler-och-riktvarden-for-buller/

https://www.hd.se/native/helsingborgs-stad/2017-12-07/basta-raden-om-du-blir-stord-av-grannen

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om störande ljud i bostadsrättsföreningar

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.