Entreprenadkontrakt, avtal, ABS 18 och ABS 09

Det finns olika entreprenadkontrakt som kan användas för att skriva avtal inför en entreprenad. Det är vanligt att använda ett standardkontrakt som utgångspunkt, och sedan anpassa det efter egna behov. I denna artikel skriver vi om vilka standardkontrakt som finns och vad som kan vara bra att tänka på.

Det är viktigt att skriva kontrakt inför byggarbeten så att det inte uppstår oenigheter om vilket arbete som skulle utföras, vad det ska kosta och när det ska betalas. Standardkontrakten skiljer sig åt beroende på vilka avtalsparterna är, t.ex. om det är en entreprenör och en konsument eller en entreprenör och ett företag som ska skriva avtal. Anledningen till att kontrakten skiljer sig åt är att det finns särskilda konsumentskyddslagar att ta hänsyn till, som inte gäller när den andra avtalsparten är ett företag.

Entreprenadkontrakt

Standardkontrakt när en avtalspart är konsument

Vanliga standardavtal när den ena avtalsparten är konsument är ABS 18, ABS 09, Hantverkarformuläret och AA 12. Avtalen är framförhandlade av olika intresseorganisationer och utformade med hänsyn till konsumentlagstiftningen.

Entreprenadkontrakt, ABS 18 och ABS 09

ABS 18 är skriven med reglerna om småhusentreprenader i konsumenttjänstlagen som utgångspunkt. Kontraktet är lämpligt för större arbeten dör beställaren är konsument, dvs utför arbete som privatperson och inte inom ramen för ett företag. Som vägledning för att förstå ABS 18 kan man läsa de allmänna bestämmelserna.

ABS 09 är föregångaren till ABS 18. ABS 09 är fortfarande vanligt förekommande men om ni skriva avtal idag är ABS 18 att rekommendera eftersom den innehåller vissa ändringar, t.ex. är den anpassad efter att byggfelsförsäkringen inte längre är obligatorisk.

Både för ABS 09 och ABS 18 finns tilläggsavtal som kan användas om man skulle vilja addera eller ändra något till avtalet i efterhand.

Hantverkarformuläret

Hantverkarformuläret är ett avtal som är lämpligt att använda för mindre ombyggnader och reparationer. Likt ABS 18 har även hantverkarformuläret standard-tilläggsavtal som kan användas om man vill utföra ett ändrings – eller tilläggsarbete.

Entreprenadkontrakt AA 12

AA 12 är ett standardavtal som kan användas för det som avser köpa monteringsfärdigt material. Tillexempel om du köper ett färdigt attefallshus som endast kräver lättare montering.

Standardkontrakt när båda avtalsparterna är företag/föreningar

Vanliga standardkontrakt när båda avtalsparterna är företag eller föreningar, tex om en entreprenadfirma och en bostadsrättsförening ska ingå avtal, är AB 04, ABT 06 och ABK 09.

AB 04

AB 04 används vid utförandeentreprenader där beställaren ska sköta projektering och entreprenören endast svarar för utförandet. Det är vanligt att det inte finns en tydlig gräns eller att villkor tas in som gör att avtalet delvis blir en totalentreprenad, det är viktigt att tydligt reglera ansvarsfördelningen m.m. så att alla parter vet vad som gäller.

ABT 06

ABT 06 är ett standardkontrakt för totalentreprenader. Det bygger på AB 04 och är ändrat i vissa delar för att bättre passa totalentreprenadformen, dvs att entreprenören svarar för utförande och för projektering.

ABK 09

ABK 09 är ett standardavtal för konsultuppdrag. Det är således ett standardavtal som kan användas i avtal med t.ex. en arkitekt eller annan konsult.

Få juridisk vägledning

Större byggen kan bli kostsamma projekt särskilt om det uppstår konflikter. Det kan vara en god idé att anlita en jurist för att se till att få välutformade avtal och lösningar så att ni förebygger konflikter innan de uppstår. Vi har en lång erfarenhet av arbete inom fastighets -och entreprenadjuridik.

Vi kan bland annat hjälpa till med: 

Allmän rådgivning

 • Att undvika misstag som kan leda till extrakostnader och rättsförluster.
 • Få hjälp att skriva välanpassade avtal.

Tvistelösning

 • Få en juridisk bedömning utifrån avtal och gällande rättsläge. 
 • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning. 
 • Maximera era chanser att få rätt till skadestånd.
 • Undvik tvister som i onödan drar ut på tiden.
 • Bevaka era rättigheter. 
 • Slipp att slösa tid och energi på att förhandla. 

Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna jurister.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om entreprenadkontrakt, avtal, abs 18 och abs 09

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.